İyi ağız hijyeni düşündüğünüzden çok daha önemlidir. Hastalık mikroplarını ve toksinlerini taşıyan mikroorganizmalar, kan dolaşımınızda göç ettiklerinde sadece ağzınızı değil, diğer bölgeleri de olumsuz etkileyerek vücudunuzda ikincil enfeksiyonlara ve kronik iltihaplanmalara neden olabilirler.
Oral mikropların sadece ağız bölgesini değil, tüm vücudumuzu enfekte edebileceği ve ciddi sorunlara neden olabileceği yıllardır bilinmektedir. Diş hekimleri, ayrıca ağızdaki bakterilerin diş etlerinden kan dolaşımına ve oradan da kalbe gidebileceği konusunda hemfikirler. Bu nedenle, kalp kapakçığı iltihabı riski yüksek olan diş eti iltihabı olan hastalara antibiyotik reçete ederler. Bununla birlikte, nadir görülen kalp sorunlarının buzdağının sadece görünen kısmı olduğu anlaşılıyor. Bazı araştırmalar, bu oral mikropların (virüsler ve bakteriler) belirli kanser türleriyle bağlantılı olabileceğini ve dişleri ve diş etlerini sağlıklı tutmanın önemini göstermektedir. Kötü ağız sağlığı, orofarenks için bir risk faktörüdür
HPV aşısı öneriliyor
İnsan papilloma virüsü (HPV), uzun süre tedavi edilmezse rahim ağzı kanserine yol açabilen bir miktar gerginlik, vajina, vulva, penis, anal ve orofaringeal (boğaz, bademcikler ve dil) ile ilişkilidir. Çok etkili olmadığı düşünülen bu hastalık için bir öneri, tehlikeli yan etkileri ve diğer sorunları olduğu için çocuklara kötü şöhretli HPV aşısının (Gardasil) verilmesidir. Kanser Önleme Araştırma Derneği tarafından yapılan yeni çalışmaların sonuçlarına göre, "Diş sorunları ve diş eti hastalığı da dahil olmak üzere kötü ağız hijyeni, ağız HPV enfeksiyonu için bağımsız bir risk faktörüdür ve bu nedenle ağız kanseri gelişimine katkıda bulunur." Bu çalışmada ağız sağlığı kötü olan katılımcıların HPV enfeksiyon oranı, ağzı sağlıklı olanlara göre yüzde 56 daha yüksekti. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, orofarenksin rolünün yaklaşık yüzde 60'ının HPV ile ilgili olduğunu söyledi; ancak son araştırmalarda bu sayı yüzde 80'e yükseldi.
Orofaringeal ve diğer kanser risklerini azaltabilir
Araştırmacılar, uygun ağız hijyeninin HPV enfeksiyonunu önlemeye yardımcı olabileceğini, böylece orofaringeal ve diğer kanser risklerini azaltabileceğini vurguluyor. İnsan papilloma virüsü aslında 100'den fazla virüsten oluşan bir gruptur. Bu 100 virüsün yaklaşık 40'ı cinsel yolla bulaşıyor ve bunlardan 15'i rahim ağzı kanseri ve genital siğillerle en sık ilişkili tipte. Belirtmek gerekir ki HPV'li kadınların yüzde 90'ından fazlası iki yıl içinde doğal olarak iyileşecek ve serviks hücreleri bir noktada normale dönecektir. Anormal servikal hücreler, ancak HPV virüsü uzun yıllar durduğunda (yani kronikleştiğinde) kansere dönüşür.
Üç yeni çalışma
Üç yeni çalışma, oral bakterilerin kolon kanserine neden olabileceğini gösteriyor. Diş plaklarında yaygın olarak bulunan anaerobik çubuk şeklinde bir bakteri olan Fusobacterium, ciddi sağlık sorunlarına neden olur. Fusobacterium ağızda çoğalabilir ve diğer türlerle kümelenebilir. Son zamanlarda yapılan üç çalışma Fusobacterium'u ciddi sağlık sorunlarına bağladı. Case Western Reserve Üniversitesi araştırmacıları, bazı malign kolon tümörlerinin fusobakterilerden kaynaklandığını bulmuşlardır. Harvard araştırmacıları, ayrıca Fusobacterium ile kolon tümörlerinin oluşumu arasında bir bağlantı kurdu. Obstetrik ve Jinekoloji dergisinde yapılan bir araştırma, oral Fusobacterium'un intrauterin enfeksiyonlara ve hatta düşüklere neden olduğunu buldu. İlk iki çalışma, bu bakteri ile kolon kanseri arasında gerçek bir nedensel bağlantı olduğunu gösteriyor. Bütün bu araştırmalar açıkça gösteriyor ki, bakteriyel değişimler ve kalın bağırsaktaki bakteri florasındaki bozulmalar, vücut içerisinde iltihaplanmalara yol açabiliyor ve kanser hücrelerinin oluşumunu tetikleyebiliyor. Bu da hepimize gösteriyor ki ağız içerisindeki bakteri kolonizasyonunun kontrolu gerçek bir ilgiyi hak ediyor.
Sağlıkla kalın…