Kabul edelim ki diş hekimine gitmek, yapılacaklar listesinde kolay kolay yer almaz. Diş hekimine gitmek, bazı korkularımızdan dolayı hoş olmayan tecrübeler arasında yer alır; ancak genel sağlığımız için ağız sağlığına özen göstermek ve diş hekimine gitmeyi rutin hâline getirmek önemlidir.
Ağız hijyenini önemsememek, diş ve diş etlerinde oluşacak sorunların yanı sıra başka sağlık sorunlarına da yol açabilir. Bunlar arasında ağız kanseri, kalp hastalıkları ve Alzheimer’da da dahildir. Eğer ağız sağlığınız bozulursa, bunu başlangıcında tedavi ettirirseniz maddi açıdan da biraz daha ekonomik olur. Herhangi bir hastalık ilerlerse sadece tedavi ilerlemez, masraf da artar. Diş hekimine gitmekten çekinilmesinin sebepleri ise genelde şöyle sıralanır:
Diş hekimi fobisi
İnsanların büyük bir bölümü diş hekimlerinden korkar. Bu, daha önce yaşanılmış kötü tecrübeler ve aileden gelen karakteristik bir özellikten dolayı olabilir. Bu fobi, diş hekimi ve hasta arasındaki iyi iletişim sonucunda yenebilir. Doğru diş hekimini seçmek, olumlu tecrübeler edinmek açısından son derece önemlidir.
Ücret
Yapılacak masrafın diş hekimi ve tedavisi seçimine karar verilirken göz önünde bulundurulan kriterlerden biri olduğu kaçınılmaz bir gerçektir. Hepimiz her gün maliyeti temel alarak seçimler yapıyoruz. Gerçek şu ki, yılda iki kez diş hekimine gitmek, varsa bir diş sorununun ilerlemesini önlemeye yardımcı olur. Hem problemin hem de maliyetin artmasını engeller. Mesela diş çürüğü ilk aşamasında tedavi edilirse, bir saatten az bir sürede tedavi edilebilir. Eğer tedavi edilmezse bu çürük kanal tedavisine neden olur ve bazen dişe kuron yapılması da gerekebilir. Bu maddi açıdan 10-12 kat daha fazladır. Kendimiz evde ağız sağlığımıza özen gösterirsek, diş tedavisi için para harcamaya gerek kalmayabilir.
Zaman
Hepimiz aile ve iş alanında pek çok sorumluluk alarak yaşıyoruz. Vücudumuza bakmak için zaman ayırmalıyız; ama çoğu zaman yapamıyoruz. Erken yaşlarda diş hekimine gitmeye başlamalıyız. Ağız ve diş sağlığı; uzun, mutlu ve sağlıklı bir yaşam için çok önemlidir.
Azarlanma korkusu
Kimse bağırılmasından hoşlanmaz; ama bazıları onları azarlayan doktorlarla karşılaşır. Burada konu yeniden diş hekimi seçiminin önemine geliyor. İyi bir diş hekimi bulmak ve iyi bir iletişim kurmak, ağız sağlığımızın korunması için son derece önemlidir.
Bilgisizlik
Pek çok kişi bazı masallar ve inanışlar gibi yanlış düşüncelerle büyüyor. Buna iyi bir örnek, dişlerimizi fırçalarken diş etlerimizin bir parça kanaması normaldir anlayışıdır. Kanayan diş etleri rutin fırçalama sırasında hiçbir zaman normal değildir. Bu, periodontal (diş eti) hastalık gelişiminin bir göstergesi olabilir. Diş eti iltihabı, ilk aşamalarında tedavi edilebilirse bu önlenebilir; ancak ilerlerse bu durum tersine çevrilmez. Bir başka örnek de diş taşlarının temizlenmesi halk arasında diş minelerini çizebildiği için zararlı ya da tekrar oluştuğu için gereksiz olarak tanımlanabiliyor; ama bunlar doğru değildir, hem ağız hijyenimiz hem de diş eti hastalıklarından korunmak ve ağzımızda ulaşamadığımız, temizleyemediğimiz bakteri plağı olmaması için bu temizliğin 6-12 ayda bir yapılması gereklidir. Bilgisizlik, diş ve diş etlerimizi korumak için bir bahane değildir.
Rutin hâline getirmeliyiz
Diş hekimine gitmek, diğer kontroller için doktora gitmek kadar önemlidir. Çalışmalar, ağız sağlığımızın genel sağlığımızla bağlantılı olduğunu gösterir. Sağlıklı kalabilmek için ağız sağlığımızı da korumalıyız. Buna düzenli diş muayenesi yaptırmak ve dişlerimizi temizletmek de dahildir. Sağlıklı bir yaşam için bunu rutin hâline getirmeliyiz. Diş hekimi korkusu bunun önüne geçmemelidir. Bu rutin, sağlıklı kalmak konusunda hayatımızı kolaylaştıracaktır.