Tn İstanbul Medya Reklam Turizm Ticaret Limited Şirketi
2021-07-05 20:02:46

Ağız sağlığını korumanın ipuçları

Dr. Ender İlker

05 Temmuz 2021, 20:02

Doğru bakım ile dişleriniz yaşamınız boyunca sizinle durabilir. Sağlıklı beslenerek, ağız ve diş bakımınıza özen göstererek bunu sağlayabilirsiniz. Sağlığın ağızda başladığı ve sistemik pek çok hastalığın diş hastalığı bağlantılı olduğu unutulmamalıdır.

Dişlerinize ve diş etlerimize doğru bakımı uygulamak diş ağrısı,diş çürüğü ve diş kaybı gibi sorunları önleyebilir. Sağlıklı bir ağız, iyi beslenmenizi ve yemeğin tadını çıkarmanızı kolaylaştırır; sizi sosyal ve iş hayatınızda bir adım öne çıkarır. Bunun için doğru yapılması gereken konulara göz atalım.

Diş fırçasının etkili kullanımı

Diş fırçalamanın amacı, beslenme sonrası diş ve ağız içi yumuşak dokularda kalan yiyecek artıklarını, plağı ve bakterileri fiziksel olarak uzaklaştırmaktır. Bu da zaman ve titizlik gerektiren bir uygulamadır. Çoğunlukla dişlerimizi o and acele ile veya rahat hissettiğimiz kadar fırçalayıp aslında yeteri kadar fırçalamamaktayız. İdeal diş fırçalama süresi en az iki dakika olmalıdır.

Doğru diş macunu kullanımı

Diş macunu kullanımı da dikkat edilmesi gereken püf noktalarındandır. Diş macununun amacı, ideal köpürmeyi sağlayarak yiyecek artıkları, plak ve bakterilerin uzaklaştırılmasını kolaylaştırmaktır. Bunun için bezelye tanesi büyüklüğünde diş macunu yeterlidir. Fazla macun kullanımı kişilerde bulantı refleksine yol açabilir. Ayrıca fazla macun ve fazla köpürme psikolojik olarak kişiye yalancı bir temizlik hissi verir, bu da fırçalama süresinin düşmesine neden olur. Yine macun ve fırçanın ıslatılmadan kullanılması önerilir. Macunun ıslatılması etken maddenin etkisinin azalmasına yol açacaktır. Macunun doğal olarak tükürük ile ıslanması köpürmesi için yeterli olacaktır.

Diş ipinin önemi

Sadece diş fırçalamak dişlerin birbirine bakan diş ara yüzleri, kuron köprü ve implant restorasyonlarının altları ve ortodontik tedavisi gören kişilerin ağız temizliğinde tek başına yeterli değildir. Diş fırçasının ulaşamadığı diş araları diş ipi kullanılarak temizlenebilir. Diş ipi diş eti hastalıklarından korunmak için de ideal bir temizlik yöntemidir.

Ağız suları ve gargaraların kullanımı

Diş fırçalama ve ip kullanımının ardından, dişetlerinin iç kısımlarında ve ağzın kalan bölgelerinde etkin bir plak kontrolü ve ağız hijyeni için ağız çalkalama suları etkilidir. Bunlar, gün içinde sabah – akşam şeklinde kullanılabilir. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra yaklaşık bir dakika ağzınızı çalkalayın. Karışımı yutmayın. Daha iyi sonuç elde etmek için gargara yaptıktan sonra yaklaşık 30 dakika bir şey yiyip içmeyin. Size uygun ağız çalkalama suyunu seçmek için doktorunuza danışabilirsiniz.

Düzenli diş hekimi kontrolü

Erken dönemde tespit edilen diş eti hastalığı ve çürük gibi durumların tedavileri çok daha kolay ve az maliyetlidir. Bunların tespiti de ancak düzenli diş hekimi muayenesi ile mümkündür. Genel sağlığın diş sağlığı ile bağlantılı olduğu unutulmamalı, 6 ayda bir düzenli diş hekimi muayenesi olunmalıdır.

Yemek dışında tüketilen tatlı

Birçok insan yemekten birkaç saat sonra tatlı yemeği tercih eder; ancak ana yemekten hemen sonra yenilen tatlı, ana yemeğin bir parçasıdır ve çürümeye yol açan bakteriler hâlâ çalışırken yenildiği için onları tekrar aktif hâle getirmez, onun yerine aktivitelerini yemek saatleriyle sınırlandırmış olur. Bu nedenle tatlıların yemek öğünleri içerisinde tüketilmesi diş sağlığı için önemlidir.

Suyun önemi

Yemek yedikten sonra diş için yapılacak en iyi şey su içmektir. Yemekten sonra içilen bir bardak su, yemek parçalarını ağızdan uzaklaştırır ve ağızdaki asidik ortamı nötrler.

Sağlıklı beslenme

Çilek ve ananas gibi meyveler yüksek liflidir ve bolca c vitamini içerir. Ananasta bulunan sitrik asit ağız içi bakterilerle savaşta etkilidir. Lahana ve brokoli gibi sebzeler yüksek mineral içerir ve diş yapısını güçlendirir. Diş erozyonu ve diş sararmasını önler. Soğan gibi sebzeler ağız içi bakterilerin azalmasında etkilidir. Quinoa içerdiği kalsiyum, magnezyum ve fosfor ile dişleri güçlendirir. Ayrıca elma gibi sert meyvelerin tüketimi diş yüzeyinin fizyolojik temizlenmesine yardımcı olacaktır.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.