Günümüz dünyasında modern teknoloji ve sosyal medya aracılığıyla afet iletişimi için alternatif fırsatlar bulunuyor. Facebook, Twitter ve Instagram gibi sosyal ağ uygulamaları arkadaşları, aileyi, ilk müdahaleyi yapanları ve yardım sağlayanları birbirine bağlayarak iletişimi destekliyor ve hükümetler için çok ihtiyaç duyulan bilgileri sağlamaya yardımcı oluyor.
Modern iletişim yöntemlerinden yararlanmak insanların bir felaket durumunun ardından gerçekte nasıl iletişim kurduklarını ve çeşitli iletişim stratejilerinden en iyi şekilde nasıl yararlanılabileceğini anlamamız zorunludur. Bir afet durumu sırasında ve hemen sonrasında iletişim, müdahale ve kurtarmanın hayati bir bileşenidir. Etkili iletişim, ilk müdahaleyi yapanları, destek sistemlerini ve aile üyelerini afete maruz kalan topluluklar ve bireylerle birleştirir. Güvenilir iletişim, bir topluluğun dayanıklılığında da önemli bir rol oynar.
Afet sırasında manipüle edilmeden doğru bilgi iletilir ise afet iletişimini iyileştirmek için kullanılan en iyi uygulamalar konusunda uzman fikir birliğini sağlayan bir iletişim ağı sunar. Kısa mesaj servisi (SMS), mikrobloglar, haber portalları, cep telefonları, televizyon ve sözlü iletişim dahil olmak üzere afet ön uyarısı için etkili bir bilgi yayma planı oluşturmak için farklı medyaların bilgi yayma mekanizmalarını doğru kullanmak son derece önemlidir.
Afet sırasında etkili iletişim
Bir afet sırasında ve sonrasında, etkili iletişim, paniği önlemek ve düzenli bir müdahale planı uygulamak için birden fazla paydaşla erken ve sık sık iletişim kurmaya yardımcı olmaktadır. Hükümet ve diğer karar vericiler, yardımın koordine edilmesi için hangi müdahale çabalarının devam ettiğini ve nerede daha fazla yardımın gerekli olduğunu bilmelidir. Afet ile ilgili bilgi ve mesajlara yönelik platformlar arasında basın bültenleri, medya röportajları, İnternet makaleleri ve sosyal medya sık ve zamanında iletişim için önemli bir fırsattır. Her afet, bir sonraki afette nasıl daha iyi iletişim kurulacağı konusunda bir öğrenme fırsatı olarak hizmet eder. Teknik veya karmaşık talimatlar gibi bir afet iletişim planındaki boşluklar, grupları mesajı yanlış anlamaya karşı savunmasız bırakabilirken, yayılma yöntemlerinin yanlış olmasına ve mesajın belirli hedef kitlelere ulaşmamasına neden olabilir.
Uygulanabilir bir eylem planının hazırlanması
Felaketlerin yarattığı yaygın ikilem, sadece kamuoyunun değil, ilgili mercilerin de karar verme kabiliyetini etkilemektedir. Doğru ve hızlı bilgi, özellikle sel, kasırga gibi gelişen olaylar sırasında hedefe ulaşmaya ve birçok hayat kurtarmaya yardımcı olabilir. Eylem sırasında, tüm paydaşlarla bir diyalog kurmak son derece önemlidir; ancak genel olarak, bir felaket sırasında, afetle karşı karşıya kalmış herkes tarafından iletişimde bir boşluk hissedilir. Bu tür kriz zamanında etkili iletişim, durumu daha iyi yönetmeye yardımcı olabilir.
Uygulanabilir bir eylem planı hazırlamak için hükümetin krizle ilgili tüm bilgilere sahip olması gerekiyor. Herhangi bir adım atabilmek için sorunun ciddiyetini, etkilenen insan sayısını ve felaketten etkilenebilecek olası bölgeyi bir an önce bilmek gerekiyor. Benzer şekilde, halk, otoriteyi içinde bulundukları kötü durumdan haberdar etmek
ve ihtiyaçları karşılamak istiyor. Toplanan verilerin kapsamlı bir çalışması, hızlı bir karar alınmasında etkili olacaktır.
Hızlı ve hassas bir iletişim sistemi gerekli
Felaket zamanı söylentilere açık bir zaman dilimidir. Herhangi bir yanlış haber, yıkıcı bir ortam yaratabilir. Bu tür olasılıklar ancak insanlar doğru bilgiye erişebilirse ortadan kaldırılabilir. Yetkili kişiler ve diğer ilgili gruplar arasındaki düzenli iletişim karşılıklı olarak faydalı olacaktır. Güvenilir bilgilerin zamanında yayılması, can ve mal kaybını en aza indirmeye de fırsat sağlayabilir.
Afetlerin doğru yönetilebilmesi, planlama ve doğru uygulanması için hızlı ve hassas bir iletişim sistemi kaçınılmazdır. Bilgi alışverişinde kesinti, acil durumla başa çıkmak için kritik olan yanıtlarda başarısızlığa neden olabilir. Geleneksel iletişim araçlarımız var; fakat günümüz iletişimi, mesajları gerçek zamanlı olarak dağıtan teknolojik araçlarla sağlıyor. Felaketleri önlemek zor olsa da tüm iletişim kanallarını en yüksek verimlilikte kullanarak krizleri kolaylıkla yönetebiliriz.