Kök kanal tedavisinde amacımız enfekte olmuş bölgenin uzaklaştırılmasıdır. Günümüzde dişin çekilmesinin önüne geçmek için sıklıkla uyguladığımız bu işlemle yine rahatça çiğneme fonksiyonu gerçekleştirilebiliyor. Tedavi sırasında diş kök kanallarının temizlenmesi işlemi sonrasında, kullanılan aletlerin kırılması durumunda, kırık iğneyi uzaklaştırmaya çalışmayıp çoğu zaman kontrolde kalması sağlanmak çok daha doğru bir karardır.
Kök kanal tedavisi sırasında oluşabilecek komplikasyonların biri kullanılan aletlerin kök kanal içerisinde kırılmasıdır. Hastalar, bunu başka bir hekimden öğrendiğinde bir panik havasına girebiliyor, “Dişimin içerisinde kırık alet kaldı” diyerek huzursuzluklarını çoğu zaman dile getirebiliyorlar; ama bu durumun oluşabileceğini ve korkulan bir durum olmadığını çoğu kez başka hekimelere danıştığında öğrenmekteler. Böyle bir durumda ilk uzman hekimce yapılan, çeşitli açılardan filmler alınarak kırık aletin kanal içerisinde nasıl ve nerede kırıldığının teşhisidir. Doğru bir teşhis filmiyle kırık alet kök kanalından ya çıkarılacak ya da ‘uykuda’ tutulup bırakma kararı verilecektir.
Kontrolde kalması sağlanmalı
Tedavi sırasında diş kök kanallarının temizlenmesi işlemi sonrasında, kullanılan aletlerin kırılması durumunda kanal içerisinin temiz olduğu düşünüldüğünden dolayı kırık iğneyi uzaklaştırmaya çalışmayıp çoğu zaman kontrolde kalması sağlanmak çok daha doğru bir karardır; çünkü çıkarmaya zorlarken dişte oluşabilecek doku kayıpları ilerde daha problemli durumlara yol açabiliyor. Bu nedenle dişin temizliği ve semptomsuz oluşu dikkate alınarak, kırık iğne kanal içerisinde bırakılabilir. Sonrasında 6 aylık düzenli kontrollerle birlikte dişte semptom olup olmadığı ve röntgen alınıp enfeksiyon varlığının takibi yapılması gereklidir. Ağrı ya da ısırma sırasında rahatsızlık yoksa uzun yıllar boyunca diş fonksiyon görebilir.
Ağrı şikayeti varsa
Eğer işlem sonrasında ağrı şikayeti varsa, yemek yerken dişi kullanamayacak kadar rahatsızlıkları oluşuyorsa kırık iğnenin kök kanalından çıkarılması gerekir. Önceki yapılmış kök kanal dolgusu çeşitli açılardan röntgen filmler alınarak değerlendirildikten sonra, eski yapılan kök kanal dolgusu uzaklaştırılır. Kırık iğneye ulaşıldıktan sonra ultrasonikler ile loop gibi büyütmeler yardımıyla kırık alet kanal içerisinde serbestleştirilerek uzaklaştırılması sağlanır. Bu işlem sırasında en önemli amaç uzaklaştırılan iğne bölgesindeki enfeksiyon alanının etkili şekilde temizlenmesidir. Temizleme işlemi bakterileri yok edici solüsyonlarla kök kanalının yıkanması ile gerçekleştirilir. Kök kanalları temizlendikten sonra kanal dolgusu da uzaklaştırılarak bakterilerin yeniden kolonize olmaması için kanal içerisine bakterisi ilaç koyulur. Böylece yeniden enfeksiyon gelişimi önlendikten sonra yeni kök kanal dolgusu uygulaması gerçekleştirilir. Biyouyumlu ve dokuları irrite etmeyen dolgu maddeleriyle kök kanalının tam ve sıkı kapatılması sağlanarak işlem tamamlanır.
Büyütme ekipmanlarından yardım alınır
Kırık iğnenin çıkarılma kararı verildikten sonra çeşitli büyütme ekipmanlarından yardım alıyoruz. Kök içerisini rahat görmemizi sağlayan loop ya da mikroskoplarla kırılan iğne kanal içerisinden uzaklaştırılması çok daha kolay oluyor. Çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük olan dar kanallardan daha küçük parça halinde bulunan iğnenin çıkarılması büyütme olmadan çok daha zorlu olabiliyor. Güncel ve yenilikçi çözümler sunan ve iğnenin çıkarılması için geliştirilen bu ekipmanlarla tedavinin başarılı bir şekilde geçekleştirilmesi sağlanır. Bu yüzden kanal tedavisi sırasında kullanılan alet ya da iğne durumlarında hastalar telaşlanmamalılar. Uzman hekimlere danışarak, dişin çekilmesinin önüne geçilebildiğini ve sağlıklı şekilde uzun yıllar boyunca kullanılabildiğini unutmamalıdır.
Hatice misdik 1 Yıl Önce
Merhaba benim kızımın dişin de kanal tedavi esnasında iğne ucunun kırılması yaşadı çırartmak için uğraşıldı çıkaramadılar özel bir hastanede oldu ve bizim cihazımız yok çıkaramayıZ denildi ne yapmamız gerekiyor acaba ben dişin çekilmesini istemiyorum