Tn İstanbul Medya Reklam Turizm Ticaret Limited Şirketi
2022-02-06 18:32:48

Çene eklemi ağrısı ve tedavileri

Dt. Alper İlker

06 Şubat 2022, 18:32

Günümüzde klinikte sıklıkla rastladığımız şikayetlerden biri boyun ve kulak önü ağrılardır. Genellikle bu hastalar sabah yoğun, yaygın ağrıyla kalktığını ifade ederler. Bu durumların varlığı sıklıkla çene eklem problemini gösterir. Bunun nedeni ise uyurken tüm gece boyunca dişlerin sıkılmasıyla çene ekleminde yıkıcı kuvvetlerin oluşmasıdır.

Psikolojik nedenlerle birlikte, dişsel problemler diş sıkmanın nedenidir. Eksik diş varlığındave çapraşık dişlerin bulunması durumunda dişler istenilen konumda bulunmazlar. Böylece eklem yüzeyine gelen kuvvet dengesiz ve yıkıcı olur. Bu kuvvetler diş dokusunda harabiyetler ve aşınmalar oluşturmakla birlikte çene ekleminde de irreversibl değişikliklere neden olur. Bu sıkıntıyla uzun süre yaşayan hastalarda, ağız açmada kısıtlanma ya da tamamen kilitlenme durumları da görülür. Bu nedenle erken teşhisle hemen doğru tedavinin uygulanması yaşam konforunun yeniden sağlanması için elzemdir. Tedavi olarak, dişlerin doğru şekilde kapanması sağlanarak eklem rahatsızlıkları başarılı şekilde tedavi edilebilir. Çeşitli tedavilerle eklem içinde bulunan eklem diskinin doğru konumlanması sağlanarak çenenin fonksiyonel hareketleri de düzenlenmiş olur.

Ağrılı eklem sorunları

Boyun ve kulak ağrısı çeken hastalara ilk olarak eklem muayenesi yapılması ve hastalığın aşamasının tespit edilmesi gerekir. Muayene sırasında açma anında alt çenenin bir tarafa doğru kayarak açılması eklem-eklem diski ilişkisindeki sorunları gösterir. Bu tip ağrılı eklem sorunlarında ilk olarak hasta gece uyurken kullanacağı eklem splinti kullanır. Eklem splinti kullanımı ağzın dengeli kapanmasıyla çene eklemine gelecek kuvvetlerin de dengeli gelmesini sağlamaktadır.  Gece boyunca apareyin kullanımıyla birlikte açma ve kapama sırasında duyulan klik ve çıtırdamalar kullanımdan bir hafta sonra neredeyse tamamen yok olmaktadır.

Botoks uygulaması

Diş sıkmanın önüne geçilmesinin bir diğer tedavisi ise bu günlerde çok popüler olan botoks uygulamasıdır. Botoks, clostridyum botolinum bakterisinden elde edilen botulinim toksini içermektedir. Bu toksin verilen bölgedeki siniri etkileyerek işlevin azalmasını ya da tamamen kaybolmasına neden olur. Masseter çene kasına yapılan botoksun etkinliği üç-dört hafta içerisinde maksimum seviyeye ulaşmaktadır. Bu uygulamayla çene kaslarının tonusu düzenlenir ve hasta artık eskisi kadar kuvvetli dişlerini sıkamaz. Yine çene kasları boyutu da küçülerek ince ve daha oval bir görünüm kazanılır. Hastalar, ağrıdan kurtulmakla birlikte estetik olarak daha tatmin edici sonuçları nedeniyle botoks uygulamasına sıklıkla yönelmektedir.

Deneyimli kişilerce uygulanmalı

Uygulamanın etkinliği beş-altı ay kadar sürmesi nedeniyle belli aralıklarla tekrarlanması gerekiyor. İşlem sonrasında bölgeye masaj yapılmamalıdır. İlk birkaç saatlik sürede sert gıdalar yenilmemeli, kasları zorlayacak hareketlerden kaçınılmalıdır. Çene botoksu uygulamaları deneyimli kişilerce yapılmalıdır. Yanlış uygulama yüz ve ciltte ciddi asimetrilere neden olabilir.

Çene eklemi problemlerinde bu iki tedavi yönteminin birlikte uygulanmasının en etkili yöntem olduğu araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır. Bu nedenle eklem sorunlarının önüne geçmek için sıklıkla botoks ve eklem splintinin birlikte uygulanmasını öneririz. Düzenli diş hekimi kontrolleriyle dişlerdeki problemler gibi çene eklemi problemlerinin de önüne geçilebilir.

Düzenli kontolleri aksatmadığınız, dişlerinizi sıkmadığınız keyifli günler dileğiyle…

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.