Tükenmişlik sendromu ile nasıl Başa Çıkarız.

Günümüzde stres, bireyleri fazlasıyla etkisi altına alıyor. Stresin günümüzdeki karşılığı ise genel olarak tahammülsüzlük, özgüven kaybı, bunlara paralel olarak ise tükenmişlik olarak karşımıza çıkıyor.

Tükenmişlik sendromu ile nasıl Başa Çıkarız.
kobiaktuel
kobiaktuel
02 Ekim 2019 Çarşamba 11:25

Tükenmişlik duygusu, son yıllarda bir sendrom haline geldi. Tükenmişlik sendromu, kişinin yaşamış olduğu güç ve enerjisi kaybının sonucu olarak içsel dünyasında meydana gelen bir tükenme halidir. Stres ile mücadele etmekte zorlanan bireyin duygusal dünyası tükenme hissi sonrasında önemli ölçüde davranış olarak duyarsızlaşmayı da beraberinde getirir. Çalışma hayatında sistemin bireyden beklediği üstün performans gücü, kişinin daha da mükemmeliyetçilik duygusuna geçiş yapmasına ve böylelikle enerjisini sistemsel olarak fazla sarf etmesine neden olur. Rekabet ortamının olduğu ve büyük resmi görmeye zorlanan bireyin çalıştığı iş yerinde yaşamış olduğu çeşitli psikolojik mobingler, kişinin özellikle tükenmişlik sendromuna yakalanma riskini önemli ölçüde arttırır.

Tükenmişlik Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Tükenmişlik sendromu; fiziksel, zihinsel ve duygusal belirtiler olmak üzere üç kategoride incelenir. Fiziksel belirtiler; enerji azlığı ve vücut yorgunluğu, uyanmakta veya uykuya dalmakta güçlük çekme, nefes darlığı ve kalp çarpıntısıdır. Zihinsel belirtiler; odaklanmada güçlük, karar vermekte zorluk, daha önce keyif alınan ortamlarda keyif alamama durumu, sürekli her şeyi erteleme isteği, konsantrasyonda zorluk ve unutkanlıktır. Tükenmişlik sendromunun duygusal belirtileri ise çökkünlük, özgüvenin düşüklüğü, çok çabuk sinirlenme, umutsuzluk ve çaresizlik hissidir. Kişiyi mükemmeliyetçiliğe zorlayan bu sendrom, aynı zamanda mükemmeliyetçi kişilerde çok daha fazla görülür. Tükenmişlik sendromu yaşayan kişiler, özellikle çok çalışan kişilerdir.

Depresyon İle Karıştırılmamalı

Tükenmişlik sendromundaki semptomların çoğu depresyonda da karşımıza çıkar. Özellikle; ümitsiz hissetmek, keyifsizlik ve performans düşüklüğü depresyonda da görülen belirtiler arasındadır. Tükenmişlik duygusu daha çok yoğun tempoyla çalışan kişilerde görülürken, depresyonda durum farklıdır. Depresyonda görülen olumsuz düşünceler ve duygular, kişinin sadece iş yaşamında değil, hayatının her alanıyla ilgili olabilir.

Kurumlara Büyük Görev Düşüyor

  1. seviyemizin arttıran ve vücudumuzda da sinyallerini bize veren bu sendromu fark ettiğimiz an, bireysel olarak iş tempomuzun dışında kendimize yaşam alanlarından farklı deneyimler katmamız gerekir. Hobilerimizin farkına varmak ve sosyalleşebilmek için kendimize ödüller vermeli, yaşamın güzelliklerini fark ederek güzel bir konfor alanı yaratmalıyız. Bu konuda kurumlara da büyük görevler düşüyor. Kurumlar, çalışanından daha verimli bir kazanç elde edebilmeleri için öncelikle çalışanlarını iyi tanımalı ve kişisel özellikleri doğrultusunda konumlandırma yapmalıdırlar. Kişinin yeteneği olmadığı bir alanda üzerine yüklenen iş yükü, verimi büyük ölçüde azaltan ve çatışmaları yaratan bir opsiyon haline gelir. Kurumlar tarafından çalışanlarına uygun yıllık eğitimlerin verilmesi, açık iletişim ortamı ile çalışanının değerli olduğunun hissettirilmesi bu konudaki mücadeleyi kolaylaştıracaktır.
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.