MEME KANSERİNİN BELİRTİLERİ VE TEŞHİSİ

Her dört kadın kanserinden biri şeklinde karşımıza çıkan meme kanseri, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kadınlarda görülen kanserler arasında birinci sıradadır.

MEME KANSERİNİN BELİRTİLERİ VE TEŞHİSİ
kobiaktuel
kobiaktuel
10 Haziran 2019 Pazartesi 15:11

Dünyada her sekiz kadından birinin ömrü boyunca meme kanserine yakalanma riski mevcuttur, bu risk yaş ilerledikçe artar.

                                         

Çoğu tipi östrojen hormonu bağlantılı olduğundan kadın cinsiyet meme kanseri için en önemli risk faktörüdür. Diğer risk faktörleri erken adet ve geç menopoz yaşı ki bu durum daha uzun süre östrojen hormonuna maruz kalma nedeniyle riski arttırır, ilk doğumun 30 yaş sonrası olması, özellikle menopoz sonrası uzun süreli hormon ilacı tedavisi, obezite, sigara ve aşırı alkol tüketimi şeklinde sıralanabilir. Genetik geçişli meme kanseri, olguların sadece yüzde 7-9'luk bir kısmında geçerlidir. Ailede bir veya birden fazla genç yaşta meme kanseri görülmesi, eş zamanlı meme ve yumurtalık kanseri olan bireyler, her iki taraflı meme kanseri görülmesi ve erkek meme kanseri görülmesi genetik şüphe uyandırır. Bu durumlar, ailedeki kadınlar için gen analizi gerektirebilir.

Meme Kanserinin Belirtileri

Meme kanserinin en sık belirtisi ağrısız, zamanla büyüyen kitledir. Kitlenin yeri, memenin büyüklüğü gibi faktörlerle ilişkili olarak ağrı görülebilir. Kanserin ilerlemiş dönemlerinde memede veya meme başında çekintiler, meme derisinde kalınlaşmalar, şişlikler, deride bozulma ya da açık yaralar, meme ucunun içe dönmesi görülebilir. Meme kanseri oluşumu aslında yavaş bir süreçtir. Yayılımı öncelikle lenf yolları ile ilgili memenin koltuk altına ve daha sonra da kan yolu ile karaciğer, kemik, beyin gibi uzak organlara olur.

Erken Tanı İçin Üç Yöntem

Erken tanı, hastalığın tedavisinin başarısını ve bu hastalıktan hayatta kalma şansını arttırır; hastaya ve hastanın memesine yapılacak girişimlerin boyutunu ve şiddetini azaltır. Erken tanı konması üç temel yöntem üzerinden gerçekleşir. Birincisi kadınların kendi kendine yapacağı elle meme muayenesi (KKM), ikincisi yılda bir yapılan hekim kontrolü ve üçüncüsü de belli gruptaki hastalarda yapılan yıllık mamografi taramalarıdır. Meme Kanseri Ulusal Tarama Programı önerileri olan 20-40 yaş arası her ay adetin başlangıcından sonraki 7-10’uncu günlerde KKM ve iki yılda bir hekim muayenesi, 40-69 yaş arası ayda bir KKM, yılda bir klinik hekim muayenesi ve iki yılda bir mamografi çekilmesine uyulduğunda kansere bağlı ölümlerde yüzde 30 azalma olduğu kanıtlanmıştır. Son yıllarda ileri yaşta ve çok genç yaşlarda da meme kanseri vakalarının artması nedeniyle, hekim tarafından risk faktörleri ile ilişkili olarak hasta bazlı takip programları uygulanması uygundur.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.