Diyabet Hastalığı Seçiminiz Olmasın
Tip 2 diyabet vücutta insulin direnci ile başlayan, insülin salgılanmasında bozuklukla devam eden bir süreçtir.


Gerekli önlemler alınmaz, önleyici tedaviler uygulanmazsa 2030 yılında, Türkiye’de erişkin nüfusta diyabet görülme sıklığı tahminen yüzde 25’lere ulaşacaktır.
Tip 2 diyabet hemen hemen bütün ülkelerde yaşam tarzının hızlı değişimi sonucu fiziksel aktivitenin azalması ve obezitenin artması ile görülme sıklığı ve önemi giderek artan bir hastalıktır. Dünya’da diyabetli erişkin sayısı 2011 yılında 366 milyon iken, 2030 yılında 552 milyon kişi olacağı bekleniyor. Türkiye’de 1998 ile 2010 yılları arasında diyabet görülme sıklığı yüzde 90 artarak yüzde 13.7 yükselmiştir. Gerekli önlemler alınmaz, önleyici tedaviler uygulanmazsa 2030 yılında, Türkiye’de erişkin nüfusta diyabet görülme sıklığı tahminen yüzde 25’lere ulaşacak, dört kişiden birinde diyabet görülecektir.
Genetik Faktörler Yerini Epigenetiğe Bıraktı
Tip 2 diyabet vücutta insulin direnci ile başlayan, insülin salgılanmasında bozuklukla devam eden bir süreçtir. 2000’li yıllara kadar bu sürecin ortaya çıkışında genetik faktörlerin çok önemli rol oynadığı düşünülüyordu; ancak 26 Haziran 2000 tarihinde İnsan Genom Projesi’nin açıklanan ilk sonuçları, diyabet gelişiminde genetik faktörlerin rolünün tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini gösterdi. İnsan Genom Projesi, milyar dolarlık bütçesiyle bilim tarihinin en büyük projesidir. Bu projenin devam eden çalışmaları “genetik” kavramının yerini “epigenetiğe” bırakması gerektiğini gösterdi. Epigenetiğin kelime anlamı “genetiğin ötesi” demektir. Genetiğe DNA’daki yazılı kalıtım bilgisi dersek, epigenetik bu yazılımın ötesi yani okunmasıdır. Bu okumayı yapan ise bizim yaşantımızdan başka bir şey değil.
Olumsuz Alışkanlıklar Sebep Oluyor
Sedanter yaşam yani evden işe, işten eve yaşam şekli, yanlış beslenme alışkanlıkları ve fiziksel egzersiz eksikliği, DNA’da kapalı ve sessiz olan bölgelerin açılıp okunmasına sebep oluyor. DNA’nın bu olumsuz işleyişinin sonuçlarından biri ise diyabet hastalığının ortaya çıkışıdır. Tip 2 diyabet yaşam şeklimiz, alışkanlıklarımız sonucu karşı karşıya kaldığımız olumsuz bir durumdur. Bir anlamda diyabet hastalığı bizim seçimimiz oluyor; ancak bu durumu tersine çevirmek ve hatta önlemek tamam en bizim elimizde. Bunun için beslenme alışkanlıklarımız başta olmak üzere yaşam şeklimize küçük dokunuşlar yapmamız yeterli.