Dünya ekonomisine baktığımızda ticaret savaşları sebebiyle küçülen ticaret hacmi ülkelerin büyüme oranlarına yansıyor. Türkiye’nin ihracatı açısından birinci sırada Almanya’nın, ikinci sırada İngiltere’nin olduğunu göz önüne alırsak, Avrupa Bölgesi’ndeki daralma Türkiye’yi de etkileyecektir.
IMF, 2019 yılında yayınlamış olduğu raporda dünya ekonomisinde daralma olacağını ve bu konuda en riskli bölgenin Avrupa Bölgesi olduğunu belirtti. Gerek Brexit süreci, gerek ABD yaptırımları gerekse de İtalya’nın mail durum yapısı ile bu bölgenin büyüme oranlarının yavaşlama nedenleri olarak sayılır. Türkiye’nin ihracatı açısından birinci sırada Almanya’nın, ikinci sırada İngiltere’nin olduğunu göz önüne alırsak, bu bölgedeki daralma, Türkiye’yi de etkileyecektir. Bu noktadan bakıldığında Türkiye’nin alternatif pazarlara yönelmesi ve ticaret hacmini arttıracak ülke çeşitlendirmesine gitmesi gerekir.
İhracat Taşımalarında Yüzde 3 Düşüş Yaşandı
Türkiye’nin en önemli ihracat ve ithalat pazarı Avrupa’ya yapılan taşımalarda düşüş hızlanırken, nakliyeciler rotayı Asya ülkelerine çevirdi; çünkü hâlihazırda Türkiye’nin birinci ithalatçı ülkesi Çin’dir ve Asya’da yine birçok ülkeyle ticaretin arttırılması hedeflenir. 2019 Ocak-Şubat verilerine göre; ihracat taşımalarında ilk iki ayda yüzde 3 düşüş yaşandı. Bazı önemli Avrupa ülkelerinde ise bu oran yüzde 15’lere kadar çıktı. Buna karşın, Türk Cumhuriyetleri ve Rusya Federasyonu’na yapılan ihracat taşımaları önemli oranda arttı. Ortadoğu’da Irak’a ve Suriye’ye taşımalar hızlandı. İthalat taşımalarında da benzer durum yaşandı. Avrupa’ya yüzde 10 düşüş olurken, BDT ve Orta Asya ülkelerinden ithalat taşımaları yüzde 20 arttı. Buna bağlı olarak ticaret araçlarının Avrupa’dan boş dönüşleri yüzde 47 artarken, BDT ve Orta Asya ülkelerinden boş dönüşler yüzde 40 azalmış durumda. Özellikle Almanya’da yüzde 5, İtalya’da da yüzde 15’lik bir azalma görülüyor.
Ticaret Hacmi Artacaktır
Taşıma rakamları üzerinden ticaret akışına baktığımızda, hem ihracat hem de ithalatta Avrupa’dan Asya ülkelerine doğru yön değiştirme olduğu dikkat çekiyor. Önümüzdeki dönemde dış ticaretimizin bu yönde hızlanacağı görülüyor. Özellikle Çin ve bunun yanı sıra Japonya, buna bağlı Asya’daki birçok ülke Yeni İpek Yolu projesinin hızlanmasıyla Türkiye için daha stratejik hale gelecektir. Avrupa için transit bir yol olacak olan Türkiye, Asya’ya yüzünü dönerek var olan ticaret hacmini daha da arttıracaktır.
2019 Ocak-Şubat verilerine göre; ihracat taşımalarında ilk iki ayda yüzde 3 düşüş yaşandı. Bazı önemli Avrupa ülkelerinde ise bu oran yüzde 15’lere kadar çıktı. Buna karşın, Türk Cumhuriyetleri ve Rusya Federasyonu’na yapılan ihracat taşımaları önemli oranda arttı.