Terk edilme korkusu, bireyi sağlıksız baş etme tutumlarına yönlendirir. Birey kıskanç ve kontrolcü olabilir, mesafeli ilişkiler yaşayabilir.
Bilinçaltında terk edilme korkusuna sahip birey, ilişkisi ne kadar iyi giderse gitsin yoğun bir “terk edilebilirim” duygusu yaşar. İlişkisinin bitmesinin an meselesi olduğunu düşünür. Bunun nedenini de çoğu zaman anlayamaz. Terk edilme korkusu, onu sağlıksız baş etme tutumlarına yönlendirir. Bu tutumlardan ilki, sevgilisini veya eşini kaybetmemek için onun her istediğini yapmaktır. Kendi isteklerinden vazgeçmektir. Kişi, partnerinin istediği yere gider, onun istediği gibi giyinir, onun istediği kişilerle görüşür. Yeter ki korktuğu başına gelmesin.
Kıskanç ve Kontrolcü Davranışlar Sergiler
Terk edilme korkusuyla baş etmenin başka bir sağlıksız yolu, “kıskanç ve kontrolcü” davranışlardır. Kişi bir dedektif gibi partnerini gözler. Telefonunu kurcalar, karşı cinsle olan iletişiminden şüphe duyar, giyim kuşamına karışır. Zihni sürekli, aldatıldığı ile ilgili kanıt toplama peşindedir. Bu davranışlarıyla hem kendini yorar hem de partnerini boğar. İlişkisinin tadını bir türlü çıkaramaz. Çoğu zaman “kendini gerçekleştiren kehanet” iş başındadır. Bir türlü güvenmediği, kıskançlıklarıyla boğduğu partneri bir süre sonra buna dayanamayıp ondan uzaklaşır.
Mesafeli İlişki Yaşar
Terk edilme korkusu ile baş etmenin üçüncü sağlıksız yolu ise; ilişkiden tamamen uzak kalmayı ya da mesafeli ilişkiler yaşamayı seçmektir. Terk edilme korkusu yaşayan kişi, bir de terk edilme deneyimi yaşarsa, bir daha yakın ilişki yaşamakta ve yaşadığı acıyı sindirmekte zorlanır. Kim ister ki terk edilmek ve bu acıyı hissetmek? Hepimiz için zor bir durumdur; fakat terk edilme korkusuna sahip kişiler bunu çok ağır yaşarlar. Depresyona girebilirler. İş yaşamları bundan etkilenebilir. Alkol, sigara ya da madde kullanıyorlarsa, kullanım miktarları artabilir. Çok fazla yiyebilir ya da iştahı kesilebilir. Terk edilme deneyiminin acısının bir azalma süresi vardır. Kişi bu acıyı yaşar, ayrılığın yasını tutar ve acısı yavaş yavaş azalır. Bir süre sonra hayatına kaldığı yerden devam eder. Yeni insanları tanımak için kendisine izin verir. Terk edilme korkusuna sahip kişiler bu acıya takılıp kalır ve bu korkuyla yaşamını sürdürür.
Kıskanç Bir Partneriniz Varsa
Güven problemi yaşadığı için sizi kıskançlık krizleriyle bunaltan bir partneriniz varsa, siz ne yaparsanız yapın ona arzuladığı güven duygusunu ona hissettiremezsiniz. Eğer kendinizden eminseniz, bu durum için kendinizi suçlamayı ve kendinizden şüphe duymayı bırakın. Bunun sizinle hiç ilgisi olmayabilir. Partneriniz bu durumu değiştirmek ve psikolojik destek almak isterse, ancak o zaman bir şeyler değişebilir. Eğer siz terk edilme korkunuzdan dolayı bir güven problemi yaşıyorsanız, bunun kök sebebini fark ettiğiniz ve bunu değiştirmek için çaba sarf ettiğiniz zaman huzurlu ve doyumlu bir ilişki yaşayabilirsiniz.