Yoğun teknoloji kullanımı beraberinde siber güvenlik risklerini de getiriyor
Dijitalleşme ile birlikte siber güvenlik tehditleri de arttı. Dolayısıyla insanlar da veri güvenlikleri konusunda her geçen gün daha fazla tedirgin oluyor.


Siber güvenlik tehditleri artık küçükten büyüğe her ölçekte şirketin en çok endişe duyduğu konular arasında yer almaya başladı. TÜBİSAD’ın Deloitte ile birlikte yayınladığı Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü 2021 Raporu’ndan paylaşılan veriler de bu endişelerin ne kadar haklı olduğunu ortaya koyuyor. Rapora göre 2021 yılında dünyada gerçekleşen veri ihlali vakalarının 40 milyarı geçtiği tahmin ediliyor. Global düzeyde siber güvenlik açıkları 2016 – 2021 yılları arasında yüzde 28,3 seviyesinde yıllık ortalama büyüme oranında artış göstermiştir. Ayrıca veri ihlallerinin maliyeti 3,86 milyon dolardan 4,24 milyon dolara yükselerek raporlanan 17 yılın tarihi zirvesine ulaşmıştır. Tech Data A TD SYNNEX Company Türkiye Genel Müdürü Behçet Yumrukçallı, “Tehdidin boyutu bu kadar hızlı artarken sadece teknoloji veya sosyal medya platformları değil tüm şirketlerin izlemesi gereken yol da aslında oldukça net olduğunu söyledi. Yumrukçallı konuşmasında, “Teknoloji ortamını baş döndürücü bir hızla değişirken riskler de yaratıyor. Güvenlik ve uyumluluk giderek daha zorlu hale geliyor. Tehditler, artık iyi tanımlanmış çevrelerde yer almayan daha geniş bir saldırı yüzeyinde karmaşık, sık ve tehlikeli hale geliyor. Bu nedenle tüm şirketler BT ekosistemi için lider küresel distribütör ve çözüm toplayıcısı olan Tech Data TD SYNNEX Company Türkiye gibi uzman markaları ile bir yol haritası çizmeli. Bu yol haritası sayesinde şirketler iş modellerini siber güvenlik odağında her zamankinden daha hızlı geliştirebilir ve bu yönde yeni nesil çözümleri benimseyebilir. Bizim de temel stratejimiz, iş ortaklarımızın ve kurumların geleneksel iş yapma biçimini, bu veri yolculuğunda gelişmelerine yardımcı olacak şekilde değiştirmektir” dedi.
Günümüzde iş yapma şekillerinin dijital dönüşüm ile değişmesi nedeniyle kurumların ciddi sıkıntılar yaşadığını belirten Behçet Yumrukçallı, “Yoğun teknoloji kullanımı beraberinde siber güvenlik risklerini de getiriyor, şirketlerin siber güvenliğe yatırımları artıyor. Nitekim IDC Türkiye verilerine baktığımızda Türkiye’nin güvenlik çözümleri pazarının önümüzdeki yıllarda istikrarlı bir şekilde büyümesi ve 2020’de 247,4 milyon dolar olan pazar büyüklüğünün 2025’te 344,8 milyon dolara yükselmesi bekleniyor.1 Şirketlerin siber güvenliklerini sağlayabilmeleri için ihtiyaçlarını iyi analiz ederek yatırımlarını doğru şekilde yapmaları büyük önem taşıyor. Bunun için en önemli tavsiyem bu yola çıkarken özellikle birlikte çalışacakları Tech Data gibi küresel distribütör ve çözüm ortaklarının bilgi ve deneyimlerinden istifa etmeleri olacaktır. BT ekosistemi için lider küresel distribütör ve çözüm toplayıcısı Tech Data TD SYNNEX Company Türkiye olarak biz de 100’den fazla ülkede 150 binden fazla müşterimize teknoloji yatırımlarının değerini en üst düzeye çıkarmak, iş sonuçlarını göstermek ve büyüme fırsatlarını ortaya çıkarmaları için yenilikçi çözümler sunuyoruz” dedi.
En önemli önceliklerinin arasında siber güvenlik geldiğini belirten Behçet Yumrukçallı, müşterilerimize en güvenilir hizmeti vermek için çalışıyor ve her geçen gün kendimizi geliştiriyoruz. Örneğin; 2018 yılından bu yana KVKK konusunda iş ortaklarımıza gereksinimlerinin karşılanması için bir ürün matrisi sunuyoruz. Aynı zamanda özellikle küçük ve orta ölçekli şirketlerde kurumsal olarak bilincin artması yönünde pazarlama faaliyetlerimizi de sürdürüyoruz. Global bir şirket olarak siber güvenlik kategorisindeki gelişmeleri yakından takip ediyor ve gerek yerel gerek Acronis gibi global markalarla iş birlikleri yaparak Türkiye pazarına yeni çözümlerimizi sunuyoruz. Sertifikalı teknik danışmanlarımız aracılığıyla da bu çözümlerimizin doğru konumlandırılması ve deneyimlenmesi konusunda çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
Dijital dönüşüm KOBİ’ler için birçok fırsat yaratırken maalesef beraberinde siber saldırıları da getiriyor. Büyükten küçüğe tüm şirketleri zarara uğratabilen siber saldırıların özellikle KOBİ’leri iflasa kadar götürebildiği gözlemleniyor. Behçet Yumrukçallı, “Artık bu riskin farkında olan KOBİ’ler de geçmişe kıyasla daha bilinçli olduğunu söyleyerek, rakamlar bu tehditlerin görmezden gelinemeyecek kadar büyük olduğunu ortaya koyuyor”dedi.