Yapay zekâ teknolojileri sağlık alanında çığır açıyor
Veri analizi yazılımları yapay zekâ ve makine öğrenmesi teknolojileriyle geleceğe yönelik rasyonel tahminler gerçekleştirmeye başladı.


İleri analitik programlarından biri olan ve verileri işleyerek öğrenen DataRobot, dünya çapında binden fazla şirket tarafından kullanılıyor. Geleceği öngörebilen yazılım, sağlık alanında da hayati tahminlerde bulunuyor.
Yapay zekâ ve makine öğrenmesi teknolojileri hayatı değiştiriyor. İnsan beyninin işleyemeyeceği boyutta verileri arşivleyen, işleyen ve öğrenen ileri analitik yazılımları halihazırda şirketler tarafından kullanılmaya başlandı. Makine öğrenmesi alanında dünyanın önde gelen programlarından biri olarak gösterilen DataRobot, yapay zekâ ve makine öğrenmesi teknolojilerinin günlük hayatı etkileyen alanlarda da etkinliğini ortaya koydu. Dünya çapında binden fazla şirkette kârlılık artırmak, riskleri öngörmek, üretimde ortaya çıkacak sorunların öngörülmesini sağlamak gibi nedenlerle kullanılan DataRobot, sağlık ve eğitimde de faaliyet gösteriyor.
“İnsanların arşivleyemeyeceği boyutta veriyi çok daha hızlı işliyor”
DataRobot uygulamasının Türkiye’deki tek temsilcisi olan yazılım hizmeti danışmanlığı ve veri analizi firması Ereteam’in CEO’su Kutlay Şimşek, yapay zekâ teknolojilerinin veri analizinde kullanılmasını, “Yapay zekâ ile gelişen makine öğrenmesi, insanların işleyemeyeceği kadar çok ve boyutu yüksek veriyi arşivleyerek, işleyebiliyor. Bir bankanın tüm yıl içerisinde gerçekleştirdiği tüm işlemleri takip eden, arşivleyen ve öğrenerek tüm o verilerden mantıklı bir çıkarım yapan DataRobot gibi uygulamalar, giderek daha fazla hızlanıyor ve yaygınlaşıyor” ifadeleriyle anlatıyor.
Hastanelerin hazırlıklı olması için öngörülerde bulunuyor
Covid-19 pandemisi nedeniyle hastanelerin verilerini analiz eden DataRobot uygulaması, bir yıllık veri takibi sonucunda, hastaların bireysel yatkınlıklarını ve tıbbi geçmişlerini de hesaba katarak, gelecek dönemlerde Covid-19 vakalarının artış göstereceği dönemler hakkında çıkarımlarda bulundu. Hangi geçmişe sahip hastaların Covid-19’a daha yatkın olduğunu öngördü ve karar alıcılara hayati öneme sahip bilgiler sundu.
Tıbbi cihazların ömrünü tahmin etti
Yoğun bakımda kullanılan tıbbi cihazlar hayati önem taşır. Bu cihazların ne zaman bozulacağını, ne zaman bakım isteyeceğini ve hangi aralıklarla değişmesi gerektiğini listelemek ve takip etmek önemlidir. DataRobot, tıbbi cihazların kullanım sürelerini, üretici firmanın verdiği dayanıklılık verilerini ve tüm diğer verileri işleyerek, yetkililere cihazların bakım ve değişim zamanlarını kesinliğe yakın öngörüyle iletebiliyor.
Nehirlerin insan sağlığı için güvenliği yapay zekâya emanet
ABD’de nehirlerin temizliği ve insan sağlığı için güvenliği üzerine çalışan sivil toplum kuruluşu Anacostia Riverkeeper ile çalışan DataRobot, nehirlerdeki insan sağlığı için tehlikeli koli basili bakterisinin tespitinde yardımcı oldu. Nehrin debisini, yağışı ve nehirdeki zararlı mikroorganizmaları ölçen sensörlerden gelen verileri işleyen DataRobot, hangi koşullar altında koli basili bakterisinin arttığını tahmin edebildi ve bilim insanlarına yararlı çıkarımlar sundu. Şirketlerin kârlılık amaçlı kullandığı yapay zekâ ve makine öğrenmesi teknolojilerinin, gelişmeye devam ederek, hayatı doğrudan etkileyecek pek çok alanda kullanılacağını söyleyen Şimşek; bugün ilk örneklerinin görüldüğü kullanım alanlarının, teknoloji ulaşılabilir hale geldikçe daha da yaygınlaşacağını sözlerine ekliyor.