iSIMPlatform ile uçtan uca akıllı fabrikalar
Endüstri 4.0’ın temeli, endüstriyel üretim sürecinde yer alan tüm birimlerin birbiriyle iletişimine, bütün ilgili verilere gerçek zamanlı olarak ulaşılabilmesine ve bu veriler sayesinde mümkün olan en fazla katma değerin sağlanmasına dayanıyor.

. iSIMPlatform; IIoT sensörler, PLC ve SCADA sistemleri, veri analiz yazılımları, yapay zekâ sistemleri gibi teknolojilere entegrasyon kabiliyeti ile tüm bu bileşenleri tek sistem üzerinden yönetebilme ve ERP sistemleri ile haberleştirme imkânı sunuyor.
Şirketler için sürdürülebilirlik ve sürdürülebilir büyüme gibi kavramlar rekabetin artması ile gün geçtikçe önem kazanıyor. Gelecekte hayatta kalabilecek pek çok şirketin dijital dönüşüme ve inovasyona önem veren şirketler olacağı öngörülüyor. Massachusetts Institute of Technology (MIT)’e göre dijital olarak olgunlaşmış şirketlerin, daha az olgun olan emsallerine göre yüzde 23 daha kârlı olduklarının görüldüğünü dile getiren iSIMPlatform İş Geliştirme Müdürü Ahmet Talha Saraç, “Covid-19 pandemisi ile birlikte tedarik süreçlerinde çekilen güçlüklerle lokal üretimin ne kadar önemli olduğu daha net anlaşıldı. Üretim tesisleri dijitalleşmeye daha da önem verdi ve bu konuda yatırımlarını artırmaya başladılar” diyor.
Farklı sistemlere entegrasyon ile tek noktadan yönetim
Bu noktada, şirketlerin dijitalleşme süreçlerinde kullanabilecekleri iSIMPlatform ürününü geliştirdiklerini kaydeden Saraç, “iSIMPlatform; tek noktadan yönetim, farklı sistemlere entegre olabilme kabiliyeti, dinamik ekran yönetimi, kullanıcı ihtiyaçlarına uygun şekilde özelleştirilebilecek raporlama ekranları gibi özellikleri barındıran bir orkestrasyon platformudur. iSIMPlatform; IIoT sensörler, PLC ve SCADA sistemleri, veri analiz yazılımları, yapay zekâ sistemleri gibi teknolojilere entegrasyon kabiliyeti ile tüm bu bileşenleri tek sistem üzerinden yönetebilme ve ERP (Enterprise Resource Planning) sistemleri ile haberleştirme imkânı sunar. iSIMPlatform ile global standartlar kullanarak haberleşebilen herhangi bir sensöre, cihaza veya üçüncü parti başka alt sistemlere entegrasyon sağlanabilir” bilgilerini veriyor. Saraç, platformun veriler arasında korelasyon sağlayarak gerçek zamanlı izleme yapılabilmesine, herhangi bir olay veya acil duruma hızlı ve verimli şekilde müdahale edilebilmesine, ön tanımlı süreçlerle insandan bağımsız otomatik karar alınabilmesine ve böylece insan kaynaklı hataların minimize edilebilmesine imkân sağladığını açıklıyor.
Uçtan uca akıllı üretim
iSIMPlatform’un, üretim ekipmanlarına yerleştirilen sensörlere ve ERP sistemlerine entegre olarak sipariş girişinden, üretim bandından ürünün çıkıp paketlenmesine kadar tüm operasyonun uçtan uca izlenmesine ve bu süreçlerdeki üretim verimliliğinin analiz edilebilmesine olanak sağladığını kaydeden Saraç; diğer taraftan platformun, o ürünün fabrika ortamında ne zaman üretildiği, üretildiği hattın harcadığı enerji, hangi operatör kontrolünde üretildiği veya üretim sürecinde karşılaşılan arıza süreçlerinin takibi gibi birçok bilgiyi ERP sistemine aktarabileceği gibi ERP’den gelen iş emirlerinin fabrikada bulunan makinelere gönderilmesini de sağlayabildiğini anlatıyor ve ekliyor: “Üretim tesisindeki ekipmanların verimliliğinin ölçümü için OEE (Overall Equipment Efficiency) modülü ile belirli metriklerin takip edilmesi gerekiyor. Kilit performans göstergeleri (KPI) olarak adlandırılan bu ölçütler dizisi sayesinde yöneticiler, üretim performansını kontrol ederek, verimliliğin istenilen seviyeye çekilmesi için gerekli müdahalelerde bulunabiliyorlar.”
Etkinlik ve verimlilik artışı ile maliyet optimizasyonu imkânı
Saraç’ın aktardığı bilgilere göre iSIMPlatform; sensör ve diğer tüm alt sistemlerden elde edilen verilerin daha etkin kullanılması, bu verilerin izlenmesi ve etkin olarak kontrol edilmesi, operatör ve adminlere gerekli mesajın ve bilginin iletilmesi, verimliliğin ve sürdürülebilirliğin artırılması gibi faydalar sunuyor. Sağlamış olduğu etkinlik ve verimlilik ile kurumların operasyonlarını daha uygun maliyetlerle yönetebilmelerine olanak veriyor ve bu yapısıyla kurumlara tasarruf imkânı sunan bir platform olarak öne çıkıyor. Platform, sahip olduğu ilişkilendirme metotları ve sunum yeteneği ile karmaşık sistemleri kolay kullanılabilir hale getirerek, etkin bir yönetim ve karar destek mekanizması sağlayabilmek için geliştiriliyor.