TARIM SEKTÖRÜNDE YENİ PROJELER


Beyhan İNCEKARA

Beyhan İNCEKARA

Okunma 05 Aralık 2019, 13:11

Türkiye ekonomisinde 2018 yılında yaşanan kur dalgalanmaları sonrasında, en çok konuşulan konu yükselen enflasyon ve bu yükselen enflasyonla yapılan mücadele oldu. Enflasyonun en önemlisi ise çekirdek enflasyondur.

Türkiye’de enflasyon süregelen bir sorun olmuş ve dönem dönem yükselerek daraltıcı para ve maliye politikalarıyla çözüme ulaştırılmaya çalışılmıştır. 2018’de ABD’nin Çin’e ve diğer ülkelere karşı başlatmış olduğu ticaret savaşları ve uyguladığı yaptırımlar, dünya ekonomisini olumsuz etkiledi. Türkiye ekonomisi de bu anlamda birçok sorunla karşı karşıya kaldı ki bu sorunlardan en önemlisi enflasyon olarak karşımıza çıkar.

Yapılacak Reformlar

Türkiye’de enflasyonu incelediğimizde, en önemlisi çekirdek enflasyondur; çünkü çekirdek enflasyon en çok kullanılan ürünlerin fiyatlarındaki artıştır. Burada da karşımıza gıda fiyatları çıkar. Dünyada gıda fiyatları düşerken Türkiye’de gıda fiyatları artış göstermiştir. Gıda fiyatları düştüğünde çekirdek enflasyon düşecek böylece de enflasyon oranlarında aşağı yönlü eğilim olacaktır. Buna ilave olarak, toplumun temel olarak beslendiği ürünler ucuzlayacak hayat pahalılığı daha az hissedilmiş olacaktır. Bunun sağlanması için gıda fiyatlarındaki düşüşün sağlanması ve bu düşüşün kalıcı olması için de tarım sektöründe bazı reformların sağlanması gerekir.  Bu doğrultuda Kasım ayında toplanan Tarım ve Orman Şurası’nda bazı projelere yer verilmiştir. Bunlar şu şekilde özetlenebilir:

-Avrupa’nın ilk tarıma dayalı organize su ürünleri yetiştiricilik bölgesi kurulacak.

-Çiftçiye ek gelir temini kapsamında “Bin köye Bin Tıbbi Aromatik Bitki Bahçesi” kurulacak.

-Kıyı balıkçıları desteklemeleri yapılacak.

-Bitkisel üretim yüzde 5 arttırılarak 125 milyon tona yükseltilecek.

-Yaş çay alım miktarı 650 bin tona, kuru çay satışı 115 bin tona çıkarılacak.

-Sürüye katılan hayvan başına 100 lira ilave destek verilecek.

-Sofralık zeytinin kilogramına 15 kuruş destek verilecek.

-Sertifikalı tohum üretimi 1,2 milyon tona çıkarılacak.

-Baraj sayısı 841’den 865’ya çıkarılacak.

-Korunan alan sayısı 599’dan 605’e çıkarılacak.

-Orman varlığı 2020 yılı sonunda 22,9 milyon hektara ulaştırılacak.

Teşvikler Eksiksiz Uygulanmalı

Bu projelerle birlikte bir yandan tarım geliştirilirken, bir yandan da üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde balıkçılığı destelemek, ayrıca hayvancılığı da geliştirerek et ve süt tarım ürünlerinin yanı sıra et ve süt ürünlerinde de üretimi arttırmak hedeflenmiştir. Küresel iklim değişikliğine bağlı olarak mevsimsel etkilerden daha az etkilenmek için sulama ve koruma alanlarının genişletilmesi de oldukça önemlidir. Tüm bu projeler ve verilen teşvikler ışığında, projeler uygulanmaya başlandıkça etki analizinin ve denetimin de yapılması oldukça hayati bir konu olarak karşımıza çıkar. Projelerin başarılı bir şekilde uygulanması ve tarım sektörünün geliştirilmesi verilen teşviklerin sorunsuz ve eksiksiz bir şekilde uygulanması ve bu uygulamanın kamu tarafından denetlenmesiyle mümkündür.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.