Sürdürülebilirlik, çevresel, sosyal ve ekonomik açılardan sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda faaliyet göstermek demektir. Sürdürülebilir marka olmak, çevreye, topluma ve çalışanlara karşı sorumlu bir şekilde davranarak, iş yapma şekillerini ve kurumsal kültürü sürdürülebilirlik ilkelerine dönüştürmeyi gerektirir. Sürdürülebilirlik, markanın uzun vadeli başarısı için kritik bir öneme sahiptir.
Çevresel sorunlara duyarlı olmak, istihdamda cinsiyet eşitliğini gözetmek, yoksullukla mücadelede çözüm önerileri geliştirmek belli başlı sürdürülebilirlik ilkeleri arasında yer almaktadır. Küresel ölçekte değerli bir marka olmak için bu unsurları özümsemek önemlidir. Markanın sürdürülebilir bir marka olma yolculuğunda öne çıkan başlıklar;
Sürdürülebilirlik Stratejisi Geliştirmek
Sürdürülebilir bir marka olmak için öncelikli olarak sürdürülebilirliğe dayalı bir strateji geliştirmek gerekir. Strateji kapsamında, markanın hangi alanlarda sürdürülebilirlik çabalarına odaklanacağı ve bu çabaların nasıl ölçüleceğibelirlenir. Stratejiye dahil edilecek paydaşlar ve hedefler netleştirilir. Performans değerlendirmesi için sürdürülebilirlik metrikleri ve hedefleri belirlenir. Örneğin, enerji verimliliğini belirli bir oranda artırmak vb. Hedefler önceliklendirilir ve eylem planı oluşturulur.
Hazırlanan eylem planı kamuoyu ile paylaşılır. Örneğin, internet sitesinde sürdürülebilirlik hedefleri başlığı altında bilgilendirme yapılır. Paydaşlar ve çalışanlara hedeflerin gerçekleşmesi için farkındalık oluşturulması için eğitimler verilir. Stratejinin değerlendirilmesi yapılarak iyileştirilir, belirli periyotlarda hazırlanacak sürdürülebilirlik raporlarıpaylaşılır.
Sosyal Sorumluluk Projeleri Gerçekleştirmek
Sosyal sorumluluk projeleri, sürdürülebilirliğin bir parçasıdır ve markaların toplumsal sorumluluklarını yerine getirmeleri için önemlidir. Markalar sadece kendi alanlarında değil, toplumun ihtiyaç duyduğu alanlarda yürütebilecekleri farklı projeler geliştirebilir. Örneğin, toplumda cinsiyet eşitliğinin sağlanması için kadın girişimcilere yönelik projeler geliştirilebilir ve kadınlar teşvik edilebilir. Yoksullukla mücadele için kampanyalar yapılabilir, çevreye duyarlılığı artırmak için projeler geliştirilebilir.
Sosyal sorumluluk projeleri, topluma fayda sağlarken, markanın itibarının artmasına da katkıda bulunur.
Ürün ve Hizmetlerde Yeşil İnovasyon
Sürdürülebilir bir marka çevre dostu ürün ve hizmetler geliştirir. Bu, ürünlerin tasarımından üretim, dağıtım ve lojistiğine kadar tüm süreçleri içerir. Ürünlerin üretiminde çevre dostu malzemeler kullanma, kullanılan malzemelerin yeniden kullanılabilir veya geri dönüştürülebilir olması, ürünlerin uzun ömürlü olması, hizmetlerde enerji verimliliğini artırmak ve karbon ayak izini azaltmak için fiziksel varlıkların kullanımını azaltmak, örneğin uzaktan ya dahibrit çalışma şeklini benimsemek olabilir.Lojistikte elektrikli araç kullanımını artırmak gibi yeni teknolojilerden faydalanılabilir.
Sürdürülebilir çözümler, çevresel etkileri azaltılırken, kaynak verimliliğini artırırve markaların rekabet avantajına sahip olmalarını da sağlar.
Sürdürülebilir markalar, kısa vadeli hedeflerden ziyade uzun vadeli hedeflere odaklanır. Uzun vadeli planlama, markanın sürdürülebilirlik hedeflerini ölçülebilir hale getirir. Örneğin, 2030 yılına kadar karbon ayak izini sıfırlamak bir sürdürülebilirlik vizyonudur. Markanın, tüketicilerine, çalışanlarına ve tüm paydaşlarına taahhüdüdür.