Post modern insanın özelliklerinden biri, anksiyete üretmektir. Zamanla olan yarış, sağlıksız yiyeceklerle beslenme, elektromanyetik dalgalar içinde yaşamak zorunda kalma, trafik, doğadan uzak bir yaşam bedenimiz için ciddi strestir. Bunun yanında; ilişkiler içindeki çatışma, yoğun iş temposu stresin artmasındaki önemli etkenlerdendir. Yaşanan bu stres birçok hastalığın da zeminini oluşturur. Tamam, bazı şeyleri değiştirme şansımız olmayabilir. Ama stresten bedenimizi korumak için kendi kendimize yapabileceğimiz çok pratik egzersizler var. Yürüyüş, spor, meditasyon, yoga, nefes egzersizleri vs. Bu egzersizlerden en pratiği ise nefes egzersizleridir. Çünkü nefesimiz her an yanımızda ve nefes egzersizlerini her ortamda kolaylıkla uygulayabiliyoruz.
Nefes Egzersizlerinin Temeli, Diyafram Kasının Hareketidir.
Diyafram kasının hareketinin önemi, Vagus Siniri ile olan iş birliğine dayanır. Bedenimizin en önemli siniri olan Vagus siniri; kafa içerisinden çıkan 12 sinirin en uzunu ve geniş dağılıma sahip olanıdır. Sanki bir örümcek ağı gibi bütün yaşamsal organlarımıza uzanır. Zihin ve beden arasındaki bağlantının ana yoludur. Bedenin dört bir yanından gelen mesajları beyine, beyinden de gelen mesajları organlara iletir. Vagus siniri bizi gevşeten, sakinleştiren, yaralarımızı iyileştiren “Parasempatik sistem”in temel direğidir. Vee Şimdi Dikkat! Vagus siniri, diyafram kasının tam ortasından kası delerek geçiyor. Biz diyafram kasımızı kullanarak, bir süre kontrollü nefes alıp verdiğimizde ne oluyor biliyor musunuz? Diyafram kası, Vagus sinirine masaj yapıyor ve Parasempatik sistem (gevşe, dinlen, sindir, onar) devreye giriyor. Ne kadar harika bir şey, değil mi? Gevşe-dinlen-sindir mesajını alan beden enerjiyi depoluyor, koruyor ve yeniliyor.
Vagus Siniri: Mutlu ve Sağlıklı Yaşamın Anahtarı
Nefes konusunda uzun araştırmalar yapan ve bu konuda çok kapsamlı bir araştırma kitabı bulunan Dr. Ömer Önder, nefes teknikleri için şöyle diyor. “Stres yönetiminde, otonom sinir sisteminin dengeye gelmesi yani sempatik (kaç, savaş) ve parasempatik sistemin (dinlen, gevşe, onar, sindir) sistemlerinin denge halinde olması adına; etkili uygulamalar arasında en önemlisi, nefes teknikleri gibi görünüyor. Vagus sinirinin yeterince uyarılmaması durumunda alzheimerdan migrene, fibromiyaljiden otizme, kulak çınlamasından obeziteye, spastik kolondan geçirgen bağırsak sendromuna geniş bir bantta hastalıkların zemini oluşabilir”.
Harika bir Nefes Tekniği…
Şimdi size en pratik ve en kolay uygulanabilir nefes tekniğini paylaşmak istiyorum. Nefes tekniğine başlamadan önceki hedefimiz, nefes aldığımızda karnımızı bir balon gibi şişirebilmektir. Tıpkı yeni doğmuş bebeklerin karınlarının inip çıkması gibi… Bunun için biraz deneme yapmanız gerekebilir. Çünkü bedeniniz sığ nefes almaya alışmışsa, karnınız değil de göğsünüz şişecektir. Amacımız göğüs bölgesini sabit tutmak ve karın bölgesini şişirmektir. Egzersiz esnasında dik oturmak ve ayakları yere sıkıca basmak doğru nefes almanıza yardımcı olacaktır.
Nefesi karın bölgesine almayı başardıysanız, size bilimsel olarak araştırılmış ve strese en iyi gelen “365” adlı nefes tekniğinden bahsetmek istiyorum. Sayıların anlamı şu; günde 3 Kez, dakikada 6 nefes, 5 dakika boyunca. Dakikada 6 nefes yapabilmek için; 5 ‘e kadar sayarak nefes alın, sonra 5’e kadar sayarak nefes verin ve bu nefes egzersizini 365 gün boyunca uygulayın. Amacımız, günde 3 kez kendiniz için 5 dakika bir şey yapmanız. Günde 15 dakika sağlığınız için zaman ayırmanız, zihinsel ve duygusal olarak dengede olmanıza çok büyük fayda sağlayacaktır. Bir deneyin derim. Farkı göreceksiniz…