Sağlık sanayi dünyadaki tüm sağlık hizmetlerinin yarattığı büyük pazar nedeniyle dünya ekonomisinde önemli bir yer tutuyor. Bu devasa endüstri, uzmanlaşmış hekimler, hemşireler ve teknisyenlerden oluşan çok yetenekli ve iyi eğitimli iş gücüyle destekleniyor; hastalara tıbbi bakımda seçenekler sunan güçlü bir özel sağlık sigortası endüstrisini arkasına alıyor.
Günümüzde dünyadaki tüm sektörler dijital dönüşümün hızına ayak uydurmak için yapılarını bu dönüşüme uygun hâle getirmeye çalışıyorlar. Bu dijital dönüşüm sürecinde firmalar, hangi yeni teknolojilere yatırım yapmaya değer olduğuna karar vermek ve ekiplerini bu değişime adapte etmek konusunda zorlanıyorlar. Esnek ve risk alan bir zihniyete geçişi gerektiren dijital çağa uyum sağlamak, modası geçmiş iş süreçlerinden vazgeçmek ve kesintinin büyük sonuçlar vereceğine güvenmek anlamına geliyor. Sağlık sektörü de dünyadaki her türlü değişime ve ihtiyaca en hızlı uyum sağlayan sektörlerin başında yer alıyor.
Sağlıkta teknolojinin etkisi
Sağlık hizmetlerinde dijital dönüşümün yaşanması teknolojinin olumlu etkisidir. Yapay zekâ (AI) destekli cihazlar, teletıp ve blockchain elektronik sağlık kayıtları, sağlıkta dijital dönüşümün somut örnekleridir. Yakın tarihte gerçekleştirilen bir ankete göre, sağlık ve ilaç şirketlerinin sadece yüzde 7’si, diğer sektörlerdeki şirketlerin yüzde 15'ine kıyasla dijitale geçiyor. Buna rağmen, ABD sağlık hizmetleri pazarı çok büyük; ulusal sağlık harcamalarının 2026 yılına kadar 5 trilyon 700 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Dijital teknoloji konusunda bilgilenmek ve onu daha fazla iş yeri getirmek için kullanmak için hâlâ zamanımız var.
Sağlık hizmetlerinde büyük verinin önemi
Büyük veri, sosyal medya, e-ticaret, çevrimiçi işlemler ve finansal işlemler gibi biçimler aracılığıyla bir işletme hakkındaki bilgileri toplar ve gelecekteki kullanım için kalıpları ve eğilimleri tanımlar. Sağlık sektörü için büyük veri, birçok önemli fayda sağlayabilir. Bu faydalardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:
Daha düşük ilaç hatası oranı: Hasta kaydı analizi yoluyla yazılım, bir hastanın sağlığı ile ilaç reçeteleri arasındaki herhangi bir tutarsızlığı işaretleyerek, potansiyel bir ilaç hatası riski olduğunda sağlık uzmanlarını ve hastaları uyarabilir.
Önleyici bakımın kolaylaştırılması: Acil servislere giren çok sayıda insan ve tekrarlayan hastalar, acil hastalarının yüzde 28’ini oluşturur. Büyük veri analizi, bu insanları tanımlamak ve onları tutmak için önleyici planlar yaratabilir.
Daha doğru personel: Büyük verilerin öngörücü analizi, hastanelerin ve kliniklerin gelecekteki kabul oranlarını tahmin etmelerini sağlayabilir; bu da söz konusu tesislerin hastalarla ilgilenmek için uygun personeli tahsis etmesine yardımcı olabilir. Bu, paradan tasarruf sağlar ve tesisin yetersiz personeli olduğunda acil servis bekleme sürelerini azaltır.
Bu faydaları göz önünde bulundurarak, sağlık ve ilaç şirketlerinin verilerini organize etmek için yatırım yapmaları gerektiğini söyleyebiliriz. Bu, verileri yalnızca zayıflık alanlarını belirlemek için değil, aynı zamanda şirketlerin pazarlarını daha iyi anlamalarına yardımcı olmak için analiz edebilecek analitik uzmanlarına yatırım yapılmasını gerektirir.
Sanal gerçeklikle tedavi
On yıl önce, insanlara bir video oyununa benzer bir cihazla acılarını azaltabileceğinizi söyleseydiniz, pek çok boş bakışla karşılaşabilirdiniz. Bununla birlikte, sanal gerçekliğin (VR), sağlık hizmetlerinde dijital dönüşümün en önemli noktası olduğunu söyleyebiliriz. Sorun şu; milyonlarca insan hâlâ kronik ağrıyla mücadele ediyor. CDC'ye göre, 2016 yılında 50 milyon ABD'li yetişkin kronik ağrı yaşadı. Onlar için VR, ilaçlara göre daha güvenli ve daha verimli bir alternatif. VR teknolojisi sadece ağrıyı tedavi etmek için değil, anksiyeteden travma sonrası stres bozukluğuna ve felce kadar her şey için kullanılıyor. Bu, sanal gerçekliğin tıbbi alanda kanıtlanmış yeteneklerinin sadece bir kısmı. Diğer kullanımlar, becerilerini geliştirmek veya karmaşık ameliyatları planlamak için sanal gerçeklik simülasyonlarını kullanan doktorları ve sakinleri içeriyor. Sanal gerçeklik kulaklıkları, kullanıcıları egzersiz yapmaya ve otizmli çocukların dünyada nasıl gezineceklerini öğrenmelerine yardımcı olmaya da motive edebilir. VR, diğer şeylerin yanı sıra müşterilerinizin ihtiyaçlarını daha iyi anlamanıza ve onları ürünlerinizle veya hizmetlerinizle sanal olarak ilişkilendirmenize olanak tanıyan güçlü bir iletişim kanalıdır.