Sağlıklı Yaşam İçin Beslenme Tüyoları


Dr. Serap Erdem

Dr. Serap Erdem

Okunma 04 Şubat 2023, 17:40

Çoğumuz beslenme rejimimizi sistematik bir şekilde planlamayız; yalnızca yemeklerimizin kolayca hazırlanabilir, lezzetli ve bol olmasını isteriz. Bedenimiz yediğimiz çok miktardaki yiyeceği adamakıllı sindirebilecek ve atıkları layıkıyla dışarı atacak kapasitede değildir. Ne kadar sık yersek, o kadar sık acıkırız. Sağlıklı iştahın yerini sürekli artan bir iştah alır. Bedenimiz kendisine doğanın verdiği ilkeleri izlemeye çalışır ama biz tembelliği ve aşırı yemeyi öğretiriz. Bu çatışma, bedenimizi yan hasta bir durumda tutar. En sonunda da teslim olur ve kronik olarak hasta düşer. Gelin bedenimizi beslemek için bizi enerjik ve güçlü hissettirmek, ruh halimizi canlandırmak ve zihnimizi açmakla ödüllendirecek ufak tefek tüyolar vereyim.

 Et, döner, köfte, hamburger, fastfood yerine sebze yemeklerini ve zeytinyağlı yemekleri yemeye başlayın.

 • Reçel yerine yoğurt, meyve yiyin.

• Kahvaltı gevreği yerine salata, yulaf ezmesi yiyin.

• Kek veya pasta yerine yoğurt yiyin.

• Beyaz patates yerine tatlı patates yiyin.

• Kraker yerine dilimlenmiş havuç, biber yiyin.

• Tatlı yerine taze meyve yiyin.

 • Kebap yerine tencere yemeği yiyin.

• Kuru fasulyenin yanında beyaz pirinç pilavı değil sebze haşlama veya cacık yiyin.

• Pirinç yerine bulgur yiyin.

• Gazoz ve kola yerine su, ayran, maden suyu için.

• Günde en az 2,5 litre su için.

• Yoğurt yerken probiyotikli yoğurt yiyin.

• Balık daha çok yiyin, kırmızı eti azaltın. Çiftlik balığı yerine deniz balığını tercih edin.

 • Arada paça, işkembe ve kelle çorba için.

 • Sabahları salata yemeye başlayın.

 • İşlenmemiş sütten yapılan probiyotikli yoğurt, kefir yiyin.

• Kırmızı et olarak keçi ve kuzu eti ve doğada gezinen 3 yaştan ufak dana eti yiyin. Et yemeklerini haşlama ve kemikli et olarak yiyin.

• Et yemeğinin yanında patates püresi değil haşlanmış sebze yiyin.

• Tencere yemeğini tercih edin.

 • Cam şişe süt kullanın ve bundan yoğurt, lor peyniri yapıp yiyin.

 • Yemeğe başlarken önce salata veya marul ve yoğurt yiyin.

• Kuru bakliyatı fazla yiyin. Nohut, kuru fasulye, barbunya vb

 • Sabahları 1 yumurta yiyin.

 • Az yiyin, çok çiğneyin ve yavaş yiyin. Her öğün en az 20 dakika sürmelidir.

 • Tuzu az, sirkeyi çok yiyin.

 • Eti az, sebzeyi çok yiyin.

 • Atıştırmalarda probiyotikli yoğurt yiyin.

 • Plastik şişeden değil cam şişeden su için.

 • Öğlen çok, akşam az yiyin.

• Yemeklerden sonra en az 10 dakika yürüyün. Tam doymadan kalkın.

 • Süt yerine tam yağlı yoğurt, kefir veya peynir yiyin.

• Yemekleri mümkünse dost ve arkadaşlarınızla yiyin.

• Günde en az 60 dakika yürüyün.

• Erken yatıp erken kalkın ve en az 7 saat uyuyun.

• Konserve değil taze sebze yemeği yiyin.

 • Sebze ve meyveleri mevsiminde yiyin.

• Öğünlerde ev turşusu, şalgam suyu, kefir, yoğurt gibi fermente gıdalar yemeye başlayın.

• Gazlı içecek yerine ayran için.

 • İşlenmiş, paketlenmiş hazır gıda yerine taze sebzeden yapılmış tencere yemeği yiyin.İşlenmiş, paketlenmiş hazır gıda yerine taze sebzeden yapılmış tencere yemeği yiyin.

• Tuz yerine yemeklere baharat koyarak tatlandırın.

Sağlıkla kalın, mutlu yaşayın.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.