Son yıllarda longevity uzun yaşam için beslenme kavramında çok ama çok önemli değişiklikler yaşandı. Amaç sadece kilo vermek olmasa da bu formülle sağlıklı beslenenler bonus olarak kilo da veriyor.
Gelişen bilimsel çalışmalar farklı ufukları önümüze seriyor. Özellikle kilo problemleriyle ile mücadele edilirken altta yatan hastalık oluşmasını da önleyecek bağışıklığı güçlendirecek longevity uzun yaşam formulü sağlıklı beslenmede “2P+2G” formülü ile anlatabiliriz .“P”ler probiyotik, protein kavramlarını, “G”ler ise gluten ve glikoz şeker yük kavramlarını anlatıyor.
Sağlıklı beslenip hastalıklardan korumanın yolu ise “P”leri artırıp “G”leri azaltmaktan geçiyor
2P:
- Daha çok kaliteli protein tüketin.
- Daha çok probiyotik güç kazanmayı hedefleyin.
2G:
- Daha düşük glikoz. Düşük şeker tüketimi ve az karbonhidrat yükü olan bir beslenme planınız olsun.
- Daha az gluten içeren besinleri tercih edin.
- PROTEİNİ ARTIRIN
Eğer kilo probleminiz varsa, özellikle insülin fazlalığı ya da insülin direnci gibi bir problem söz konusuysa, proteinden zengin, karbonhidratı sınırlı bir beslenme planını ısrarla uygulamak akılcı bir yaklaşım gibi görünüyor. Burada dikkat edilmesi gereken ayrıntılar ise şunlar: Sadece hayvansal proteinler değil, bitkisel proteinleri de sürece dâhil etmek lazım.
- PROBİYOTİK GÜCÜ ÇOĞALTIN
Probiyotikler doğal ve aktif bir şekilde bağırsaklarımızda bulunan dost bakterilerdir. Bağırsaklarımızdaki dengeyi korurlar; kötü bakterilerin zararlı etkilerini azalttıkları gibi önemli bir savunma hattı oluştururlar. Bu denge sağlanırken de kilo vermeyi destekleyici bir yapıdadırlar. Kilo dengesini korumada ve besinleri sağlıklı, doğru ve hakkıyla hazmetmede bağırsaklardaki probiyotik güç son derece etkilidir. Probiyotikler, bakterilerin yalnızca hazmı kolaylaştırmamakta aynı zamanda gıdalardan kazanılan enerji/kalori değerini de belirlemektedirler.
- GLİSEMİK YÜKÜ VE ŞEKER TÜKETİMİNİ DÜŞÜRÜN
Sağlığınız İçin Şeker Tüketimini Azaltın!
Aşırı şeker tüketiminin insan sağlığını olumsuz etkilemektedir. Öyle ki şekerin aşırı tüketimi obeziteden hipertansiyona, kalp-damar hastalıklarından kronik böbrek yetmezliğine ve depresyona kadar birçok hastalığı tetiklemektedir.
Sebzeler, yüksek miktarda lif içerir ve bu da kan şekerini düşürmeye yardımcı olur. Özellikle kuru fasulye, lahana ve havuç gibi sebzeler lif içeriği açısından zengindir.
Besinlerinizdeki yük çoğaldıkça, yani glisemik indeksi yüksek besinlerin miktarı arttıkça kan şekerinizin yükselme hızı da seviyesi de fazlalaşacaktır.Bunun diğer anlamı insülin patlamaları, hiperinsülinemi gelişimi, bunun sonucunda da insülin direncine bağlı kilo kazanımıdır.
- GLUTENİ AZALTIN
Gluten tahıllarda bulunan bir proteindir. Bazı kişilerde intoleransa, bazılarında da alerjiye yol açmaktadır. Gluten intoleransı ile kilo sorunu arasında da bir bağlantı bulunmaktadır. Bir diğer ifadeyle bazıları için gluten obezitesi gibi bir durum söz konusu olabilmektedir. İşte bu nedenle beslenme modelinizdeki gluten oranını minimize etmeye çalışmalısınız. Gluten miktarı yüksek besinlerden mümkün olduğu kadar uzaklaşın. Bu da basitçe un ve nişasta içeren gıdalardan, yani ekmekten, makarnadan ve tahıl ürünlerinden uzak durmak anlamına geliyor.