Pandeminin de etkisi ile sağlık turizminin ekonomik girdileri bu yıl oldukça düştü. Peki, hangi noktalarda yabancı hastalara ulaşmada sorun yaşıyoruz ve dijital anlamada bu sorun ile nasıl mücadele ederiz, ne kadarlık bir hasta ve ekonomik getirisi var?
Sağlık turizmi, Türkiye’nin sağlık sektörü için çok kritik bir öneme sahip. Ülkemizin sağlık hizmet kalitesindeki artılar, fiyat avantajı ve coğrafi konum noktasında büyük sağlık grupları tercih edilebilirliklerini koruyorlar. Buna karşın küçük-orta ölçekli ve Anadolu hastaneleri maalesef yeterli payı alamıyorlar. Marka kimliği ve planlı bir markalaşma stratejisi olmayan hiçbir ürünün ya da kurumun markalaşabilmesi ise mümkün değil. Markalaşamayan kurumların müşteri kitleleri için yapmış oldukları her bir harcama anlık etki gösterir ve harcama kesildiği anda satışa eğrisi negatif yönde seyreder. Sağlık sektöründe, öncelikle bir marka stratejisinin oluşturulması ve web sitesi, dijital pazarlama, sosyal medya yönetimi, yurt içi ve yurt dışı hasta ilişkileri bu çerçevede planlanıp hayata geçirilmelidir.
Sağlık turizmi verileri
Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, geçtiğimiz yıl sağlık turizmi ve turistiğin sağlığı kapsamında ülkemizde 662 bin 87 hasta sağlık hizmeti aldı. Yıl içerisinde Türkiye’de sağlık hizmeti alan uluslararası hastaların geldiği ilk üç ülke sırasıyla Irak, Azerbaycan ve Türkmenistan oldu. Sağlık ve tıbbi nedenlerle gelen yabancı ziyaretçi ve yurt dışında ikamet eden vatandaş ziyaretçilerden elde edilen turizm geliri 2019 yılında 1 milyar 65 milyon 105 bin dolar tutarında gerçekleşti. 2020 yılının ilk çeyreğinde ise 143 bin 266 hasta sağlık hizmeti aldı ve buradan elde edilen gelir 187 milyon 955 bin dolar tutarında gerçekleşti.
Web sayfası ve sosyal medyada içerik yönetimi
Etkili bir sosyal medya yönetimi, arama motorlarında iyi bir sonuç elde ederek markanıza ait hizmetlerin tanıtımını arttırırken, tüketicinin size karşı oluşturacağı algıyı yönetmekte de önemlidir. Hâlen içerik pazarlaması, sosyal medya yönetim kavramının en önemli unsurudur. Birçok büyük şirketin tüketicilerinin kullanımına sunduğu her bir ürün için farklı mikro siteler ya da sosyal medya hesapları oluşturması bu konunun ne denli ciddiye alındığını kanıtlayan bir olgudur. Markaya ait bir iletişim dili belirlenmesi ve paylaşımda bulunurken kelimelerin özenle seçilmesi, hem hedef kitlenin daha kolay anlamasını sağlayacak hem de iletişimi güçlü kılacaktır. Bütün çalışmalarda regülasyona uygunluk göz önünde bulundurulmalıdır.
Yurt içi reklamcılığı
Gün geçtikçe internet üzerinden reklamı tercih eden hastane ve doktor sayısının artması ve hem arama motorlarının hem sosyal ağların kendi özel reklam platformlarını daha iyi hâle getirmek adına yaptığı yatırımlar, internet reklam kavramının sosyal medya yönetiminin kalbi hâline gelmesini sağladı. Artan talep ve reklam mecra sayısı nedeniyle bu alanda görev yapan yöneticiler, ileri derecede bilgi sahibi olduğu tek bir platformda reklam çalışmalarında bulunmanın yanı sıra gelişen reklam ağları üzerinden de yeni stratejiler oluşturuyorlar. Doğru reklam çalışması, markanın internet üzerinden ulaştığı kitleyi iyi analiz etmeli ve onların ihtiyaçlarına yönelik olmalıdır.
Sağlık turizmi teşvikleri
2018 yılı ağustos ayı itibariyle klinik hekimlerine de sağlık turizmi yapma yetkisi verildi. Kliniğinizin veya kurumunuzun sağlık turizmi çalışmaları konusunda devlet, akreditasyon gerçekleştiren kurumlara hasta turizmi yapma çerçevesinde tanıtım gibi çeşitli kalemlerde yüzde 60’a varan geri ödeme desteği sağlıyor. Bu konuda yetkili kurumlar ile iletişim kurarak; sürecinizi gerekli belgelerin alınması sonrasında reklam çalışmalarının yapılması, yurt dışı hasta turizminin gerçekleştirilmesi, yapılan harcamaların dosyalandırılması, bakanlığa sunulması ve ücretlerin tahsili şeklinde sağlıklı biçimde yönetebilirsiniz.
Umarım ülkemizdeki sağlık turizmi faaliyetlerinde, sigortalanma konusunda gereken altyapının da sağlanması ile bu imkânlardan yararlanılabilir.
Sağlıklı günler dilerim.