Sağlık sektörü için kurumsal pazarlamanın özel bir anlamı bulunur; çünkü kurumsal itibarı ve algı yönetimini temelden etkileyen pazarlama iletişimi konusu söz konusudur. Sağlık hizmetlerinde tercihler, hasta yakınlarının memnuniyetinin öncelik taşıması ve ele alınan temel konunun insan sağlığı olması nedeniyle bu kuruluşlarda kurumsal itibar ve imaj yönetimi giderek daha önemli hâle gelir.
Sağlık kurumlarında kurumsal itibar, başta hastalar ve yakınları olmak üzere, çalışanlar, diğer tüm iç ve dış paydaşların kurum hakkındaki düşüncelerinin, inanışlarının ve izlenimlerinin ve deneyimlerinin yansımaları sonucu ortaya çıkar. Bunun dışında tüm işletmeler gibi ilerleyen bir pazarlama süreci hayata geçirilir. Bu yazımda pazara tutundurma, pazarlama yönetimi ve iletişimi konularına değinmeye çalışacağım. “Pazarlama planı nasıl olmalı?” soruna da birlikte yanıt arayacağız.
Pazara tutundurma
Tutundurma bir iletişim faaliyetidir. İşletmelerin tüketici istek ve ihtiyaçlarına göre mal veya hizmet üretebilmesi, işletmelerin tüketici ile bir iletişim içerisinde olmasına bağlıdır. İşletmeler üretecekleri mal veya hizmetlerin özelliklerini, pazardaki hedef kitlesinden elde edilen bilgi veri tabanı göre gerçekleştirirler. Tutundurmanın nihai amacı; bilgi vermek, ikna etmek ve hatırlatmaktır. Stratejik marka planlaması; kurum değerlendirmesinin yapılmasının ardından ürün veya hizmetlerin pazardaki konumuna bakılması, pazar analizi ve marka çalışmalarınızın yapılması, marka değerinin arttırılması gibi süreçleri kapsar. Hedef kitle ve pazar hakkında genel analizleri yaptıktan sonra, yeni trendler ve dalgalanmalar da göz önünde bulundurulmalı; marka için en doğru rota belirlenmeli, sürekli takip ve çalışma ile yaratılan olumlu etkileşimin sürdürülmesini sağlanmalıdır. Stratejik marka danışmanlığı ancak bu şekilde başarılı olabilen bir süreçtir.
Pazarlama iletişimi
Pazarlama iletişimi, kurum içi ve kurum dışında yer alan taraflar arasında süregelen, istek ve ihtiyaçların belirlenmesi amacıyla; hedef kitleye ulaşmayı hedefleyen, dinamik bir yapıya sahip olan, hatırlatıcı, bilgi verici, ikna edici ve bir marka imajı yaratmaya yarayan mesaj alışverişlerinin yönetim sürecidir. İletişimi mesajı gönderen ve alıcılarından oluşan tarafları arasında süregelen mesaj alışverişi olarak ifade edilirken, markaları birer kaynak, pazarlama iletişimi ve reklam çabalarını da iletişim sürecinin birer unsuru olarak değerlendirmek mümkündür.
Pazarlama planı nasıl olmalı?
Bir girişimi geliştirmek ve büyütmek için yapılacak en değerli çalışmalar arasında elbette pazarlama çalışmaları yer alır. Pazarlama çalışmalarını doğru şekilde yapabilmek, yaptığınız işi geniş kitlelere ulaştırabilirken oluşturduğu marka bilinirliği sayesinde de uzun vadede dahi kazanmanıza yardımcı olur. Aşağıda aksiyon planınıza katkı sunabilecek bazı önerileri paylaşıyorum.
1. Hedef kitlenizi belirlemek için şu soruları cevaplayarak çalışma yapabilirsiniz:
- Potansiyel müşterileriniz hangi lokasyonda, hangi yaş aralığında ve hangi cinsiyete sahip?
- Potansiyel müşterilerinizin hobileri, ilgi duydukları sizin ürün veya hizmetiniz ile birlikte satın aldığı ekstra şeyler neler?
- Potansiyel müşterileriniz sizin markanız dışında başka sektörlerde hangi markaları tercih ediyorlar?
- Potansiyel müşterileriniz hangi mecralarda daha fazla vakit geçiriyorlar? Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, haber siteleri veya belirli web siteleri, belirli etkinlikler, spor salonları gibi mecralara bakabilirsiniz.
2. Konumlandırma çalışmaları yapmalısınız. Aşağıdaki soruları yanıtlayarak konumlandırmanızı belirleyebilirsiniz:
- Rakiplerinizden ayrıştığınız en önemli nokta nedir?
- Geçmiş tecrübeleriniz ve ekibinizde var olan ve rakiplerinizde olması çok zor olan öğeler neler? Bunlar tecrübe, hız, iletişim becerisi, yazılım kabiliyeti, teknoloji, iş bağlantıları gibi öğeler olabilir.
- Müşterileriniz için ürünü veya hizmeti satın almasına en yardımcı özellik, değer, duygu ne olurdu?
- En büyük rakibinizi müşteriler neden tercih ediyor?
- Sektörde başarısız olanlar neyi yanlış yapıyor?
3. Kurumsal kimlik çalışmaları için belirlemeniz gerekenler:
- Markanızın renkleri. En fazla üç renk seçmeniz önerilir.
- Markanıza hitap eden 5 adet görsel bulun. Örneğin şıklığı ön plana çıkarmak istiyorsanız, 5 adet ürün veya hizmetinize dair şık görsel belirleyin. Bu çalışma, konseptinizi belirleyecektir.
- Size benzer konumlandırmalara sahip diğer markalar bakın. Farklı sektörlerde size benzer şeyler söyleyen markaları tespit edip onları örnek alın ve tasarım için onların öğelerini ilham olarak kullanın.
- Markanıza özgü bir yazı fontu seçin.