Kurum kültürü olan ya da kurumsallaşmayı hedefleyen şirketler için itibar yönetiminin önemi çok büyüktür. İtibar yönetimini geniş bir yelpazede ele almak daha doğru olacaktır. Bu yelpazenin en kritik öneme sahip olan kısmı ise dijital mecralarda uygulanan yönetim modelidir.
Tüm diğer sektörlerde olduğu gibi sağlık sektöründe faaliyet gösteren kurumların da itibarlarını oluşturması ve koruması uzun yıllar süreceğinden bunlara yönelik bir strateji oluşturmaları gerekiyor. Sağlık kurumları, tıbbi tedarik firmaları, ilaç firmaları ve kendi markasını oluşturan hekimler de aynı şekilde güncel, doğru ve halk sağlığı açısından faydalı olacak biçimde dijital itibar yönetimini gözetmelidirler.
İtibar yönetimi neleri kapsar?
*Kurum içi itibar yönetimi (Çalışan memnuniyeti)
*Görsel mecralar
*Yazılı mecralar
*Bire bir iletişim (Kongre, fuar, organizasyon)
Dijital itibar yönetimi
İtibar yönetiminizi gözden geçirmek için web sayfanızı güncel tutmaya, blog yazılarını ihmal etmemeye, sosyal medya hesaplarınızı aktif yönetmeye özen göstermelisiniz. Bunun yanında kurumunuzla ilgili hasta şikayetlerini dikkate alarak; forumları ve şikayet sitelerini takip edip Alert’ler kurarak ve düzenli aralıklarla basın bültenleri hazırlayarak online platformlardaki itibar yönetiminizi sağlayabilirsiniz. Bu konuda kurum içinde bir ekip kurabileceğiniz gibi, bir ajans desteği alarak da çalışmaları planlı bir biçimde yürütebilirsiniz. Bu çalışmalarda fabrikasyon diyebileceğimiz içerik üretimlerinden kaçınarak; kurum kültürünüze ve şirket dokunuza uygun olacak şekilde, sektör tecrübesine sahip butik işler yapan ekiplerden destek alabilirsiniz.
Dijital itibar yönetimi için kullanılan kanallar
Haber ajansları, haber siteleri, bloglar, forumlar, sosyal medya ve video paylaşım siteleri dijital itibar yönetimi için tercih edilmesi önerilen kanallardır. Özellikle profesyonel iş insanlarının kullandığı sosyal mecralarda; takipçi kitlesinin belirgin, sektörün dinamiklerinin güncel tutulduğu, gerçek kullanıcıların interaktif biçime etkileşime geçtiği video içerikler ve canlı yayınlar marka itibarı için yararlı olacaktır.
Viral pazarlama
Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelerden en önemlilerden biri olan internet, yer ve zaman sınırlarını ortadan kaldırarak, düşük maliyetle dünya üzerindeki binlerce bilgisayarı birbirine bağlayan bir iletişim ağı, ortamı olarak tanımlanır. Web 2.0 ile birlikte kurumlar, itibarlarına yönelik bulunacağı aksiyonlarda dijital ortamı da dikkate almak zorunda kaldılar. Bu ortamda etkileşimin fazla olması ve hızlı geri bildirim alabilme imkânı kurumlara çeşitli avantajlar sağlıyor. Bu avantajlardan biri ise ağızdan ağıza pazarlamanın dijital ortama taşınmasıdır. Kurumlar viral pazarlama tekniklerini etkili kullanarak daha çok kişiye daha az maliyetle ulaşabiliyorlar. Pwc tarafından yapılan bir araştırmaya göre, internet kullanıcılarının yüzde 80’i bir ürünü satın almadan önce araştırıyor; yüzde 72’si ise hakkında olumsuz yorum yapılan ürünleri/hizmetleri satın almıyor. Kurumların web sayfalarından arama motorlarında çıktığı sıraya, kullandığı sosyal medya sitelerinden intranet/ekstranet uygulamalarına, e-postalardan basın bültenlerine dijital ortamda itibarını etkileyebilecek birçok etken söz konusu. Tüm bu etkenlerde çıkabilecek sorunlara karşı, kurumların dijital ortam için bir kriz planının da olması gerekiyor.