Sağlık hizmetlerinde çalışanlar için sağlık iletişimi eğitiminin önemi


Serap ÖCAL

Serap ÖCAL

Okunma 05 Temmuz 2021, 20:58

Kişiler arasında, duygu, düşünce, bilgi, haber alışverişi ve akla gelebilecek her türlü biçim ve yolla kişiden kişiye karşılıklı olarak aktarılması olarak tanımlayabileceğimiz iletişim kavramına, sağlık söz konusu olduğunda empati ve şefkat kavramlarının eklenmesi gerekir. Hastalarla ile iletişim kurulurken, hastanın durumu, hastanın anlayacağı şekilde ve net anlatılmalıdır.

Hasta ve sağlık personeli arasında gerçekleşen iletişim sürecini sağlıklı olması kurum memnuniyeti ve itibarı için büyük önem taşır. Bu anlamda kullanılan beden dilinin, çözümleyici, yapıcı ve kişilerin mutluluğuna, katkıda bulunacak şekilde sağlıklı ve nitelikli olarak gerçekleşmesine hassasiyetle yaklaşılmalıdır. İletişimin tam ve yeterli olması, tedavinin gidişatını ve hastanın sağlık durumunu olumlu etkiler. Sağlık kurumlarında verilen tıbbi hizmetler ve konaklama hizmetlerinin yanında sağlık personelinin iletişim becerilerinin gelişmiş olması da hastalar açısından önem verilen konular arasında yer alır. Güler yüzlü, moral, motivasyon ve güven veren sağlık personeli hastanın duygusal sağlığı ve ağrı denetiminde büyük öneme sahiptir.

Dikkat edilmesi gereken noktalar

Bireyin ve toplumun sağlığının korunup geliştirilmesi için bireye ve çevresine yönelik olarak alınacak tedbirlerin tümü, koruyucu sağlık hizmetleridir. Sağlık iletişimi ise doktor ile hasta ilişkisinin sorunsuz gerçekleşmesinde bireysel iletişimi geliştirmeye katkı sağlamanın yanı sıra sağlık alanında her türlü bilgiyi sağlamak, önerileri doğru aktarmak, bilgilenmiş bir kamuoyu oluşmasına yardım eder. Sağlık personelinin hasta ve yakınları ile olan iletişim süreçlerinde aynı dili kullanmaları da önemlidir. Tıbbi terminolojiye ve literatüre hakim olmayan hastalar ile iletişim kurulurken, hastanın anlayacağı şekilde ve hastanın durumunu net anlatmak gerekir. Tedavi süreci ile ilgili her an sağlık profesyoneline ulaşılabileceği duygusunun hasta ve yakınlarına verilmesi kurum sadakati ve güvenini oluşturmak için önem taşır.

Sağlık hizmetlerinde etik kavramı

Bireylerin günümüzde sağlığa verdikleri önemin artması, sağlık hizmetlerinde kaliteli bakım isteğinin yaygınlaşması, ilgili işletmeler arasında daha seçici davranmaları sonucunu doğurmuştur. Bu da sağlık işletmeleri arasındaki rekabeti gündeme getirmiştir. Bu rekabete neden olan faktörlerden biri de sağlık hizmeti sunan işletmelerin sayılarının giderek artması ve bu işletmelerin varlıklarını sürdürebilme gereksinimidir. Hizmet sunumunda fiziki yapı, araç gereç, insan gücü ve sermaye gibi kaynak özellikleri yanı sıra hizmetin sunuluş şekli ve hizmet alanların memnuniyeti, işletmeler arası rekabeti belirleyici en önemli özellikler olarak ortaya çıkar. Mesleki etik kuralları çerçevesinde bir hekimin temel amacı, maliyeti ne olursa olsun hastaya en iyi biçimde tedavinin verilmesi iken, sağlık kurumlarını yönetenlerin temel amacı kalite ve verimlilik hedeflerini gerçekleştirmektir. İletişim süreçlerinin tıbbi regülasyona ve etik değerlere uygun olarak gerçekleştirilmesi gerekir.

Kurum içi iletişim eğitimi

Sağlığın geliştirilmesi hizmetleri, sağlıklı kişilerin sağlık durumlarını daha üst düzeye yükseltmek için sağlanan hizmetlerdir. Bu hizmetler, sağlık eğitiminden farklıdır. Sağlık eğitimi, halkın sağlık konusunda bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesine yönelik iken sağlığın geliştirilmesi sağlık eğitimini de kapsayan daha geniş kapsamlı hizmetleri ifade eder. Sağlık eğitimi bireyin sağlık ve hastalık, insan vücudu ve işleyişi, hastalıktan korunma ve hastalıkla başa çıkma, sağlık sistemi ve işlevleri, sağlık sistemini kullanma ve sağlığı etkileyen sosyal, politik ve çevresel faktörler hakkında bilgilendirilmesini içerir. Sağlığın geliştirilmesi ise birey ve toplumun sağlık 146 statüsünü yükseltmeye yönelik tüm faaliyetleri kapsar. Kurum içi iletişimin sağlıklı olması, kurumun işleyişi ve müşteri ilişkilerini olumlu yönde etkileyecektir. Sağlık kurumlarında etkili müşteri ilişkileri yönetimi uygulamaları ile elde edilebilecek çeşitli faydaları hasta memnuniyetinin sağlanması, hasta sadakatinin sağlanması, hastayı tanıma ve kişiye özel hizmet verebilme, sağlık kurumunun kârlılığını arttırma, sağlık kurumu hakkında olumlu imaj oluşturma, hasta veri tabanı oluşturma, etkin hasta ilişkileri yönetimi sağlama, rakip kurumlar karşısında rekabet gücü kazanma ve müşteri odaklı pazarlama kampanyaları oluşturma şeklinde sıralayabiliriz.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.