RAMAZANDA SAĞLIKLI BESLENMENİN FORMÜLÜ


Dr. Serap Erdem

Dr. Serap Erdem

Okunma 10 Nisan 2023, 16:58

Ramazan ayının gelmesi ile birlikte hem öğün saatleri hem de soframıza konulan besinler farklılaşıyor. Normal zamanlarda daha hafif beslenilmeye dikkat edilirken, Ramazan’da uzun süre açlığın sonunda. Bireyler, düşük kan şekeri seviyeleri nedeniyle hızlı ve aşırı yeme isteği hissedebiliyor. Ancak bu durum sağlık açısından zararlı olabilir. Ayrıca normal günlerde, herhangi bir öğünde eksik aldığımız bir besin ögesini gün içinde ara öğünlerde veya diğer ana öğünlerde tamamlama fırsatımız oluyor. Ama ramazan ayında öğün sayımız sınırlanıyor. Dengeli beslenme her zaman çok önemli ama özellikle Ramazan ayında daha enerjik ve sağlıklı olabilmek için sağlıklı ve dengeli beslenme çok büyük önem taşıyor. İşte ramazanda sağlıklı beslenmenin formülü:

• Ramazan ayında öğünlerinizi genel olarak sahur, iftar ve iftardan sahura kadar ara öğün şeklinde düzenleyebilirsiniz. Böylece gün içinde almanız gereken besin ögelerini 3 öğüne bölmüş olacak dolayısıyla da tek bir öğüne gereğinden fazla yüklenmemiş olursunuz.

 • Sahura kalkmayı alışkanlık haline getirmek sağlığınız açısından önemli bir ol oynar. Çünkü sahura kalktığınız zaman açlık süreniz azalır ve metabolizmanızı da yavaşlatmamış olursunuz.

• Sahurda yemek olarak çorba, az yağla yapılmış zeytinyağlı yemekler veya tok tutacak ve protein ağırlıklı hafif kahvaltılıkları tercih edebilirsiniz. Unutmayın susuzluğu tetikleyecek aşırı yağlı ve tuzlu besinlerden kaçınmalısınız. Bununla beraber sahurda çok tuzlu ve baharatlı yiyecekleri tercih etmemelisiniz.

 • İftar öğünü de sahur gibi oldukça önemli bir role sahiptir. Tavsiyem ilk olarak orucun bir çorba ile açılması ve biraz ara verildikten sonra yemeğe devam edilmesidir. Çünkü uzun süre boş kalan mideye aniden yüklenmek ani şeker ve tansiyon yükselmelerine sebep olabilir.

• Dolayısıyla iftardan sahura kadar öğün sayısı arttırılmalı ve aralıklarla beslenmeye özen gösterilmelidir.

 • Menünün son kısmında tatlı seçiminiz iftardan hemen sonra değil iftardan birkaç saat sonra ara öğünde tüketmek daha sağlıklı olacaktır. Tatlı seçiminde ağır şerbetli tatlılar yerine hafif meyve tatlıları veya dondurma tercih edilmelidir.

 • Ramazan ayında hareketsiz kalınması bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına sebebiyet vereceği için iftardan sonra kısa yürüyüşler ve ağır olmayan kardiyo egzersizlerin yapılması sindirimi kolaylaştırır.

 • Ramazan sürecinde yediğiniz öğünlerde en az 2 porsiyon meyveyi çiğ ya da şeker ilave etmeden pişirerek komposto olarak tüketilebilirsiniz.

• Özellikle oruçlarda gün içinde sıvı ve mineral kaybı yaşanacağı için iftar ve sahur arasında bol su ve ayrıca maden suyu da içebilirsiniz.

 • Ramazan ayında, mideyi rahatsız etmemek ve sağlıklı kalori alımını kontrol etmek için en doğru pişirme yöntemleri ızgara, fırınlama, haşlama veya buğulamadır. Fazla yağ alımına sebep olacak kızartma ve kavurmayöntemlerini uygulamamaya özengöstermelisiniz.

Sağlıkla kalın...

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.