Psikoterapi yaşam becerilerinizi arttırır, stresli durumların üstesinden gelme yeteneği ve etkin iletişim becerileri kazandırır. Psikoterapi sorunun niteliğine göre bireysel, çift/evlilik terapisi, aile terapisi ya da grup terapisi şeklinde uygulanabilir.
Psikoterapi; bireylerin duygusal ve davranışsal sorunlarının çözümünü, ruh sağlığının korunmasını amaçlayan tekniklerin genel adıdır. Birçok psikoterapi türü mevcuttur ve bunların her biri kendine özgü bir yaklaşıma sahiptir. Çoğu psikoterapi türü yöntem olarak “karşılıklı konuşma” yöntemini kullanır. Bazı psikoterapi türlerinde ise iletişimde araç olarak; yazma, çizme, sanatsal çalışmalar, drama (rol yaparak, kurgulanan belli kişiyi/nesneyi canlandırma) ve müzik kullanılır. Psikoterapistin, farklı psikoterapi eğitimleri almış olması seanslardaki etkinliğini arttırır. Sizin için uygun olan psikoterapi türü, psikoterapistiniz tarafından ihtiyacınız doğrultusunda belirlenir.
Psikoterapi Sürecinde İlk Adım
Psikoterapist; danışanının iş ve özel yaşamındaki zorlayıcı durumlarının arkasında, hangi yapıların olduğunu anlamaya çalışır. Yani danışanın olayları değerlendirme şeklini belirleyen “Engelleyici İnanç Kalıplarını” ve olaylarla baş ederken kullandığı “Sağlıksız Baş Etme Tutumlarını” inceler. Yaşadığı zorlayıcı durumun, danışanın çocukluk deneyimleriyle olan bağlantılısını araştırır. Bu süreçte, danışanın yaşam öyküsünden faydalanır; çünkü yaşam öykümüz, bizi biz yapan tüm bilgileri barındırır. Aklınıza şöyle bir soru gelebilir: “Ya çocukluk anılarımı hatırlayamıyorsam?” Evet, bazıları çocukluk anılarını hatırlayamayabilir. Çocukluk yaşantınızı hatırlamıyor bile olsanız, yaşamınızda tekrar eden örüntüler psikoterapi için yeterli bilgileri içerir. Bu örüntülere örnek olarak; “İş yaşamında benden daha az yeterliliği olanlar yükseliyor; ama ben aynı yerde sayıyorum”, “İlişkilerimde hep aynı şeyleri yaşıyorum”, “Benim sorumluluğumda olmayan işler benden istendiğinde, ‘hayır’ diyemiyorum”, “Kendimi doğru ifade edemediğim için sık sık yanlış anlaşılıyorum”, “Öfkeme hakim olmakta zorlanıyorum” gibi cümleleri verebiliriz.
Psikoterapi Ne Kadar Sürer?
Psikoterapi seansları sürecinde; ruhsal durumunuz, düşünceleriniz, duygusal yapınız ve kişilik yapınızla ilgili bilgilendirilirsiniz. Buna “Psiko-Eğitim” denir. Psiko-Eğitim objektif bir iç görü kazanmanız için önemlidir. İç görü yeteneğinizin gelişmesi, size hayatınızın kontrolünü elinize almanızda ve karşınıza çıkabilecek zorlukların üstesinden gelmenizde size yardımcı olacaktır. Psikoterapi sürecinde en merak edilen konulardan biri, sürecin ne kadar süreceğidir. Bu süreç psikoterapistin, sizin öykünüzü dinledikten sonra verebileceği bir karardır. Psikoterapinin süresi; şikayetlerinizin ne kadar süredir devam ettiğine, günlük hayatınızı nasıl etkilediğine, değişime ne kadar istekli olduğunuza ve değişim için ne kadar emek verdiğinize göre değişir.
Psikoterapi Size Neler Kazandırır?
- “Hayır” diyebilmeyi başarırsınız.
- Kendinize olan güveniniz artar.
- İstek ve ihtiyaçlarınızı dile getirebilmeniz kolaylaşır.
- Duygu ve düşüncelerinizi doğru ifade etme becerisi kazanırsınız.
- Öfkenizi kontrol etmeyi öğrenirsiniz.
- Konfor alanından çıkma cesaretinizi toplarsınız.
- İlişkilerinizdeki çatışmaları azaltırsınız.
- Sağlıklı ilişkiler kurma yeteneğinizi geliştirirsiniz.
- Suçluluk duygusundan özgürleşirsiniz.
- Affedebilmeniz kolaylaşır.
- Takıntılarınızla başa çıkabilirsiniz.