Fleetcorp CEO'su Dr. Barbaros Çıtmacı: '2020 Hedefimiz 42.000 Araç'

Filo kiralama alanında Fleetcorp’un tercih edilmesinin en önemli sebepleri sizce neler?

Fleetcorp CEO'su Dr. Barbaros Çıtmacı: '2020 Hedefimiz 42.000 Araç'
28 Kasım 2016 Pazartesi 12:35 2.7B

Filo kiralama alanında Fleetcorp’un tercih edilmesinin en önemli sebepleri sizce neler?


Müşteri ihtiyaçlarına 3 farklı ürün paketi ile araç sayısı sınırlaması olmaksızın, 12 aydan 48 aya kadar çok kapsamlı bir kiralama hizmeti sunuyoruz. Kiralama hizmeti süresince, araçlarınızın yetkili servislerde orijinal parça kullanılarak bakım, onarım hizmetleri, zorunlu trafik sigortası ve plaka bazlı kasko poliçesi, lastik değişimi, yedek araç temini, 7/24 yol yardım desteği profesyonel yetkililer tarafından sağlanır. Müşterilerimize teknoloji alt yapımızı kullanarak çok çeşitli alanlarda farklılık ve farkındalık yaratacak hizmetler de sunuyoruz. Bu hizmetlerin başında hiç şüphesiz, “Online Raporlama” sistemimiz geliyor. Raporlama sistemi üzerinden müşterilerimiz araçları ile ilgili, plaka bazlı olarak, sözleşme başlangıç bitiş tarihi, kira bedeli, araç kilometresi, ceza bedelleri (açıklama, tutar detayı ile), bakım-onarım faturaları, işlem detayları, kira faturaları, egzoz ve fenni muayene bitiş tarihleri, hasar prim oranları vb. tüm detaylar anlık olarak görüntülenebiliyor. Müşterilerimize hem takip kolaylığı hem de maliyet kontrolü avantajı sağlıyoruz. Çeşitli dönemlerde araç kilometresini takip ettiğimiz müşterilerimize, ihtiyaçları doğrultusunda sözleşme bitimine 6 ay kalıncaya kadar yıllık öngördükleri kilometre limitlerini değiştirme olanağı da sunuyoruz. Bu sayede müşterilerimizin kullandığı kadar ödemelerini sağlıyoruz.


Müşterilerimize, sunmuş olduğumuz 7/24 yol yardım hattımıza ek olarak, 2011 yılından itibaren sektördeki ilk mobil uygulamayı hayata geçirerek mobil alanda da destek sunuyoruz.


I-Fleet uygulaması üzerinden müşterilerimiz arıza, kaza, hırsızlık bildirimi, lastik talebi, anahtar işlemleri, ikame araç işlemleri ile ilgili taleplerini doğrudan iletebilirler. Talep butonuna basıldığında, nokta atışı ile adres tarifine gerek kalmaksızın müşterinin bulunduğu lokasyon belirlenerek, en kısa sürede hizmetin ulaştırılması hedeflenir.


Sektörünüzün 2016 yıl sonunda ulaşacağı ciro büyüklüğü nedir? 2016’yı sektör yüzde kaç büyüme ile kapamış olacak.


Türkiye’de otomobil kiralama sektörü büyük gelişim içinde… Oto Kiralama Kuruluşları Derneği’nin yayınlamış olduğu son raporu da referans alarak Türkiye operasyonel kiralama sektörünün, yılı 21,0 milyar TL aktif büyüklük ve 320 bin seviyesindeki araç parkı ile kapatacağını tahmin ediyoruz.



2017’de sektörün büyüme hedefi yüzde kaç?


Filo yönetimi ülkemizde farklı uygulamalarla birlikte 20 yıllık bir geçmişe sahip. Bu alanda Avrupa’ya bakıldığında, neredeyse 40-50 yıl arasında bir deneyim olduğunu görüyoruz. Bununla birlikte sektörün geldiği nokta oldukça etkileyici; 2010-2015 döneminde yıllık ortalama %18 oranında büyüme sergileyerek 110.000’den 320.000 adetlik araç parkına geldi. Tabii global ölçekte yabancı oyuncuların da 2005 ve sonrasında Türkiye pazarına girmesiyle ve yerli oyuncuların da çalışma prensiplerini günün şartlarına uyumlandırmalarıyla ivmelenmenin çok daha sağlıklı performans gösterdiğini ifade edebilirim. Sektörün 42.000 adet müşteri sayısıyla son 5 yılda 4 kat, 21 milyar TL olan aktif büyüklüğünü ise son 3 yılda 3 kat artırdığı gerçeğinden hareketle, mevcut araç parkının ulaşılabilir pazar büyüklüğüne bakıldığında %12 seviyesinde olması filo kiralamanın potansiyelinin ne kadar çok olduğunu göstermektedir. Bu rakamlara Avrupa’da filo yönetiminde oldukça büyük bir ağırlığa sahip olan hafif ticari araçlar, Türkiye’de dahil değil.


Sektörün 2017 yılındaki hedeflerine gelince, olumlu trendin devam edeceğine eminim. Büyüme oranlarının nispeten daha düşük seyrettiği bu yıllarda iş ortaklarımızın, bir başka ifade ile müşterilerimiz olan şirketlerin, sermaye ve likiditelerini ana iş kollarına tahsis etme davranışının hızlandığını görüyoruz. Araç parkının yönetiminde operasyonel filo kiralama çok daha popüler hale geldi. Kısmen gerileme olsa da %15-%16 büyüme oranı korunacaktır.


Filo kiralama pazarı, otomotiv sektöründeki gelişmelerden nasıl etkileniyor?


İşletmelerdeki en büyük gider kalemlerinin başında şirket araçları geliyor. Operasyonel kiralamanın finansal ve operasyonel avantajları hakkındaki farkındalığın artması ile birlikte araçlarını klasik usullerle, nakit ödeme ya da yüksek faizli kredilerle satın alan firmalar operasyonel araç kiralamayı tercih etmeye başladılar. Yüklü sermaye çıkışını önleyerek, aylık sabit taksitlerle maliyetlerini kontrol eden ve sermayesini esas işine yönlendirmek isteyen küçük ve orta ölçekli işletmelerin de kiralamaya ilgileri gün geçtikçe artıyor.


Bu yıla ve önümüzdeki yıla dair hedeflerinizi bizimle paylaşabilir misiniz?


2015, 2016 ve hatta 2017 yılları, birlikte değerlendirilmesi gereken bir dönemi kapsıyor. Fleetcorp olarak, yılın başlangıcında 8 bin 500 adet yeni araç kontratlamayı planlarken, yıl sonu beklentimizi 10 bin yeni kontrat olarak yukarı yönlü revize ettik. Toplam filo büyüklüğünü, 2016 sonunda 23 bin; 2017’de ise 27 bin olarak tahmin ediyoruz. Planlarımızı, 2017 sonunda ciromuzun 780 milyon TL olarak gerçekleşeceği şeklinde güncelledik. Eylül
kapanışa göre 1.4 milyar TL olarak gerçekleşen aktif büyüklüğümüzün; bu yıl sonunda 1.6 milyar TL ve 2017 yılı sonunda ise 1.9 milyar TL tutarlarında olacağını öngörüyoruz.


Fleetcorp’un 2020 sonunda planı, araç parkını 22.000 seviyesinden 42.000’e, aktif büyüklüğünü 1.4 milyar TL’den 3.2 milyar TL’ye çıkarmaktır. Pazar payımızı organik büyüme ile artıracak bu hamleler sayesinde, sektörde ilk 5 arasında; %100 yabancı sermayeli şirketler arasında da ilk 3 oyuncu içinde yer almaya devam edeceğiz.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.