Tarım ve hayvancılığa teşvik dopingi
Tarım ve Orman Bakanlığı, tarımsal üretimi artırmak amacıyla, üreticilere yemden tohuma, mazottan zirai ilaç girdilerine kadar birçok alanda teşvik paketi oluşturdu

Tarım ve Orman Bakanlığı, tarımsal üretimi artırmak amacıyla, üreticilere yemden tohuma, mazottan zirai ilaç girdilerine kadar birçok alanda teşvik paketi oluşturdu. Bakan Bekir Pakdemirli, bitkisel üretim destekleri kapsamında, 1 milyar 432 milyon liranın ödenmeye başlandığını duyurdu.
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri, ortaklarının yem, motorin, fide, tohumluk, bitki besleme ürünleri, zirai ilaç girdileri için gereken sübvansiyonlu kredileri, faizsiz veya düşük faizli kredi olanakları çerçevesinde sağlıyor. Doğal afetlerden olumsuz yönde etkilenen seracılar için de bir teşvik paketi hazırlandı. Seracılara, yüzde 8,25 faizli, yatırımın yüzde 75'ini kapsayan, iki yıla kadar ödemesiz 7 yıla kadar vadeli, 10 milyon liraya kadar olan yatırımlar için hazine desteği verilmesine karar verildi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, hayvancılık faaliyetlerinin arttırılmasına yönelik olarak çeşitli teşvik paketleri uygulamaya konuldu. Anaç koyun keçi desteği kapsamında 187 bin yetiştiriciye 21,5 milyon anaç küçükbaş hayvan için 538 milyon 500 bin lira ödeneceği belirtildi. Çoban desteğiyle, 7 bin küçükbaş işletmesine işletme başına 5 bin lira olmak üzere 35 milyon lira verileceği ifade edildi.
Doğu Anadolu Projesi’nin Süresi 2023’e Kadar Uzatıldı
Besicilik ile iştigal eden kooperatif ortaklarının, 2019 yılındaki Kurban Bayramı'na kadar geçecek süredeki besi yemi ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik uygun koşullarla kullandırılan Kurban Vadeli Yem Kredisi 31 Ağustos 2019'a kadar geçerli olacağı açıklandı. Türkiye'nin dünyada söz sahibi olduğu sektörlerden biri olan arıcılıkta da 15 liraya çıkarılan kovan desteğinin süreceği belirtildi. Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığı desteklemek amacıyla süt üreticilerine yönelik olarak, süt bedeli ödeme dönemleri göz önüne alınarak, 60 güne kadar yem ihtiyaçları faizsiz karşılama imkânı sağlandı. Göstermiş olduğu başarıdan dolayı, Doğu Anadolu Projesi’nin süresi, 2023 yılına kadar uzatıldı. Doğu Anadolu Projesi çerçevesinde, ahır yapımında 385 bin liralık yatırımın yüzde 50'si hibe olarak verilmesi, hayvan alımında boğa için 5 bin lira, koç için 750 lira hibe verilmesi kararlaştırıldı.
Teşvik Paketlerinin Devamlılığı Hedefe Ulaşmak İçin Önemli
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, tarımsal sulama gurubu, seracılık, büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hayvancılık, süt toplayıcıları ve işleyicilerini de içeren, tarımsal faaliyetlerin tamamına yönelik bir düzenleme yaptıklarını belirterek, bu düzenleme sonrasında tarım ve hayvancılık ile uğraşanların, yüzde 12 civarında elektrik ücretleri indiriminden yararlanmış olacaklarının müjdesini verdi. Türkiye, tarımsal hasılada ve küçükbaş hayvan sayısında Avrupa'da ilk sırada yer alırken, büyükbaş hayvan sayısında ise Avrupa ikincisidir. Teşvik paketlerinin tüm hızıyla devam etmesi, Türkiye ekonomisinin hedeflerine ulaşmasında kilit rol oynamaktadır