Evde Kal” Çağrısına Uyarken Stresi Yönetmek İçin Faydalı İpuçları
Covid-19 pandemisinin devam ettiği bugünlerde, birçok insan evde kalıp sosyal mesafe kurallarına uymaya özen gösterirken sürekli olarak rahatsız edici haberler izliyor, duygusal, fiziksel ve ruhsal yorgunluğa maruz kalıyor.
Bu süreçte ruhsal sağlığa hiç olmadığı kadar önem verilmesi ve stresi yönetmek için faydalı ipuçlarının dikkate alınması gerekiyor.
Ruhsal sağlığımıza hiç olmadığı kadar önem vermemiz gereken günlerden geçiyoruz. Stresi tespit etmek ve nasıl yöneteceğimizi bilmek kritik önem taşıyor; çünkü kronik stres sağlığımıza zarar verebilir ve bağışıklık sistemimizin enfeksiyonlarla baş etme kabiliyetini zayıflatabilir. Ayrıca stres fiziksel ve ruhsal sağlığımız üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir; anksiyete, depresyon ve benzer ruh sağlığı sorunları yaşanmasına neden olabilir. Sosyal izolasyonun stres seviyelerinde artışa neden olabileceğini önemle belirten Herbalife Beslenme Danışmanlık Kurulu Üyesi M.D. Gary Small, evde olduğumuz süre boyunca stresle baş etmenin ipuçlarını sıralıyor.
Stresin Sinyallerini Belirleyin
Diş gıcırdatma, kilo alma, baş ağrısı, ruh halinde değişimler, sırt, boyun ağrısı ve uykusuzluk stres yaşadığınızı gösteren sinyallerdir. Bu ipuçlarını belirlemek, stresinizi azaltacak ve stratejilerden yararlanmaya başlamanız için doğru zamana karar vermenizde faydalı olacaktır.
Gerginleşmeye Başladıysanız Ara Verin
Eğer evden çalışırken ya da haberleri izlerken endişeli ya da gergin bir ruh haline girerseniz ya da başınız veya boynunuz ağrımaya başlarsa, kalkıp ara vermenizin zamanı gelmiş demektir. Yürüyüş yapmak, müzik dinlemek ya da sakinleşmenizi sağlayacak, sessiz bir yere geçmek ruhsal durumunuzu kontrol etmenize ve günlük işlerinizi yapmaya devam etmenize yardımcı olacaktır.
Sosyal Medya Diyeti Yapın
Gün içinde düzenli aralıklarla çalışmaya veya sosyal medya da dahil herhangi bir kaynaktan haberleri takip etmeye ara vereceğiniz bir planlama yapmalısınız. Günün monotonluğundan kurtulmanızı sağlayacak aktivitelere zaman ayırın.
Hobinize Zaman Ayırın
Hoşlandığınız bir meşgaleye yeniden zaman ayırın. Yeni bir aktivite ya da hobi bulmayı deneyin. Yeni bir şeye odaklanmak rahatlamanıza ve enerji kazanmanıza yardımcı olacaktır.
Rahatlatıcı Nefes Egzersizleri Yapın
Doğal nefes alma diyaframı da içerir. Diyaframı kullanarak nefes aldığımızda, midemiz nefes alırken genişler ve nefes verirken düzleşir. Başlangıç için rahatça uzanabileceğiniz sessiz bir yer bulun. Bir elinizi göğsünüze ve diğer elinizi midenize koyun. Hazır olduğunuzda yavaşça nefes alın. Midenizin genişlediğini hissetmelisiniz. Nefes verirken göğsünüz daralmalıdır. Her gün 20 ila 30 dakika arasında rahatlatıcı nefes egzersizi yapmak, anksiyete seviyenizin azalmasına ve kendinizi daha dingin hissetmenize yardımcı olur.
Günde 10 Bin Adım Atmayı Hedefleyin
Egzersiz genel sağlığınız için faydalıdır ve stresle mücadelede önemli bir rol oynar. Egzersiz yaparken beyninizde salgılanan endorfinler, ağrıyı azaltırken ruh halinizi iyileştiren bir etkiye sahiptir. Ayrıca düzenli egzersiz uyku kalitenizi artırır ve bu da stresin ve yorgunluğun azalmasına yardımcı olur. Eğer adım sayarınız varsa, günde 10 bin adım atmayı hedefleyin.
Sevdiklerinizle Uzaktan Da Olsa İletişim Kurun
Ailenizle ve arkadaşlarınızla bağlantıyı korumanız son derece önemli. Sosyal medya, video konferans ya da telefon görüşmesi gibi yöntemleri kullanarak sevdiklerinizle her gün iletişim kurmaya özen göstermelisiniz.
İşe Gidiyormuş Gibi Davranın
Eğer siz de birçok insan gibi evden çalışıyorsanız, kendinize günlük bir rutin oluşturun. İşe gidiyormuş gibi davranın. Her sabah aynı saatte kalkıp giyinin. İşinize daha iyi odaklanmak için dış etkenlerin sınırlı olduğu bir ofis ortamı tesis edin. Ayrıca, gün içerisinde düzenli mola vermeyi ihmal etmeyin.
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.