Reklam ve pazarlamada renklerin etkisi nedir?


Özgenur Reyhan Güler

Özgenur Reyhan Güler

Okunma 06 Ekim 2021, 01:14

Herkes rengi sever, değil mi? Renk, hayatımızın neredeyse her yönüne boyut, ilgi ve canlılık katar. Fransız Sanatçı Fernand Léger'in belirttiği gibi “Renk tıpkı su ve ateş gibi doğal bir ihtiyaçtır. Renk bir hammaddedir ve yaşam için vazgeçilmezdir. İnsanoğlu, varlığının ve tarihinin her döneminde, sevinçleri, eylemleri ve zevkleri ile rengi ilişkilendirmiştir.” Renk her birimiz için kişisel olarak önemli olduğu gibi reklamlarda da rengin iyi kullanılması pazarlama ve iş başarısı için esastır.

Beynimizin belirli renklerle yaptığı çağrışımlar, pazarlama materyalleri ile hedef kitleleri arasındaki boşluğu kapatmanın anahtarıdır. Sektörünüz için reklamcılıkta yaygın olarak kullanılan renklere yakından baktığınızda, aynı renklerin birçoğunun tekrar tekrar ortaya çıktığını göreceksiniz. Bu bir tesadüf değil ve sadece rakiplerinizin favori renkleri değiller! Bunlar, izleyicilerin sektörünüzdeki markalardan ihtiyaç ve beklentileriyle bağlantı kurma eğiliminde olduğu renklerdir. Pazarlama ve reklam çalışmalarınız için hangi renklerin ideal olduğunu belirleyen renk pazarlaması, mesajlarınızı en etkili şekilde iletmenize yardımcı olmak için oldukça önemlidir.

Renk kullanımı reklamda nasıl fark yaratır?

Renkler, kelimelerin kopyalayamayacağı bir dil konuşur. Yani bizimle duygusal düzeyde iletişim kurarlar ve bu nedenle ikna etmede daha etkilidirler. Bir ürünün rengi, aynı ürünün farklı renkteki ürününden daha taze olduğuna bizi ikna edebilir. Hatta ilaçları daha etkili hissettirebilir. İlaç üreticileri, uyku haplarını mavi ve uyarıcıları sarı ve kırmızı yapmak için renk çağrışımlarına dayanır. Örneğin, iyi renk analizcileri, dürtü alıcılarla kolayca bağlantı kuran kırmızı, koyu mavi, siyah ve turuncu gibi belirli renkler ve davranışlar arasındaki bağlantıları iyi bilirler. Pazarlık avcıları için tercih edilen renkler deniz mavisi ve laciverttir. Diğer renk çağrışımlarından bazıları, pembe, gök mavisi ve geleneksel giyim alışverişi yapan müşterilerle bağlantı kuran diğer yumuşak renkler çok anlamlıdır. Kahverengi ise ambalaj üretimi için mükemmel bir seçim değildir; çünkü bize aşırı olgunlaşmış, çürüyen meyve ve sebzeleri düşündürür.

Beklentileri karşılamak için renklerin kullanılması

Renk psikolojisi sadece belirli duyguları uyandırmakla ilgili değildir. Tüketicilerin ürün ve marka beklentilerini karşılamak için renkleri kullanmakla ilgilidir. Bir banka için parlak sarı ve turuncu logo veya kadın hijyen ürünleri için kahverengi veya gri bir kutu gibi belirli ürünler ya da hizmet türleri için uygun olmayan renkleri düşünün. Bu renkler bize yanlış geliyor; çünkü beklentilerimizi karşılamıyorlar. Günün sonunda, beklentilerimiz büyük ölçüde biyolojik programlamaya dayanıyor. Kırmızı, gıda markaları için popüler bir renktir; çünkü parlak kırmızı meyveler olgunlaşmış ve taze kesilmiş et gibi yemeye hazırdır.

Renk kullanımına nasıl karar verilir?

Reklamda renk kullanmak, stratejik bir yaklaşım gerektirir. Bu nedenle, şu soruları göz önünde bulundurmak çok önemlidir: Markam için en uygun renkler hangileridir? Bunu bilmek, bir markanın hedef kitlesini iyi anlamayı ve müşterilerden geri bildirim almayı gerektirir. Müşterilerime en çok hangi renkler çekici gelecek? Hangi renkler markamın kişiliğini en iyi yansıtacak? Markamı rakiplerin markalarından en etkili şekilde hangi renkler ayırt edecek? Hangi renkler satın alma eylemlerini en iyi şekilde etkileyerek satışlara neden olur?

Renk, doğru havayı ilettiği ve potansiyel müşterilerin bu duyguları ürünleriniz veya hizmetlerinizle ilişkilendirmesine olanak tanıdığı için bir reklam kampanyasının önemli bir parçasıdır. Doğru renk kombinasyonu, doğru duygulara yol açacak ve markaları hedef kitlelerine daha da yaklaştıracaktır.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.