Lojistiğin Dijitalleşmesine Yönelik "Teknolojistik" Çalışmalar
Eyüp Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, lojistik sektöründe yaşanan teknolojik gelişmelere değinerek yapay zeka destekli çalışmalarını Kobi Aktüel’e anlattı.


Son yıllarda lojistik sektöründe hangi teknolojik yenilikler öne çıkmaktadır?
Son yıllarda lojistik sektöründe yaşanan teknolojik yenilikler, verimlilik, hız ve sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmada önemli dönüşümleri beraberinde getirmiştir. Özellikle yapay zeka ile talep tahmininden lojistik süreçlerin optimize edilmesine kadar geniş bir yelpazede etkili bir rol oynuyor. Bu yeni teknolojilerin sektöre entegre olmasıyla birlikte yeni iş kolları, yeni yöntem ve teknikler de ortaya çıkmıştır. Biz de bulut tabanlı yazılım sistemleri kullanarak müşterilerimizle güvenilir ve hızlı bir bilgi paylaşımı sağlıyor, iş ortaklarımızla kesintisiz bir iletişim ağı kuruyoruz. Lojistikte kullanılan, GPS, araç takip sistemleri, operasyon yöneten yazılım sistemleri, araçlar ve cep telefonlarındaki konumlandırma sistem cihazları gibi önemli bir şekilde veri üreten teknolojiler, Büyük Veri’yi (Big Data) lojistik sektörü için de elzem kılmaktadır. Dijital dokümantasyonlar ve profesyonel ekiplerimizle süreçleri hızlandırırken, müşteri güvenini artırıyoruz. Eyüp Lojistik olarak, sektördeki teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyor ve bu yenilikleri süreçlerimize entegre ederek müşterilerimize daha hızlı, verimli ve güvenilir hizmet sunmayı amaçlıyoruz. Eyüp Lojistik olarak lojistiğin dijitalleşmesi adına ‘’Teknolojistik’’ alanında çalışmalarımız mevcut.
Tedarik zinciri yönetimi ve lojistik arasındaki farklar nelerdir?
Tedarik zinciri ve lojistik, global ticaretin ve modern üretim süreçlerinin temel yapı taşlarıdır fakat birtakım farklılıkları içlerinde barındırırlar. Lojistik, müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak maksadıyla her türlü ürünün üretim kaynağından son kullanıcıya kadar ulaştırılmasını kapsar. Lojistikte, taşınacak ürünlerin bir yerden diğer yere ulaştırılmasına kadar olan sürecin doğru planlanması ve depolama hizmetlerinin organize edilmesi oldukça önemlidir. Bununla birlikte sevk edilen malların zamanında teslim edilmesi ve uygun maliyetlerle karşılanması lojistiğin amaçları arasındadır. Bu bağlamda, Lojistik; tedarik noktasından son kullanıcıya kadar, ürünün çift yönlü bilgi akışı ile arzulanan müşteri yanıtının sağlanmasını hedeflemektedir. Tedarik zinciri yönetimi, lojistiği de içine alan, ancak daha kapsamlı bir operasyondur.
Lojistik sektöründe sürdürülebilirlik uygulamaları için ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?
Eyüp Lojistik olarak, sürdürülebilirliği iş stratejimizin ana unsurlarından biri olarak görüyoruz ve çevresel, sosyal ve ekonomik sorumluluklarımızın bilinciyle hareket ediyoruz. Hedefimiz, daha yeşil bir lojistik ekosistemi oluşturarak ve hem çevreye hem de topluma değer katmaktır. Bu doğrultuda operasyonlarımızın çevresel etkisini en aza indirmek için çeşitli projeler ve uygulamalar hayata geçiriyoruz. Çevresel sürdürülebilirlik kapsamında, karbon ayak izimizi azaltmaya yönelik önemli adımlar atıyoruz. Filomuzda elektrikli ve düşük emisyonlu araçların kullanımını artırıyor, rotalama ve nakliye optimizasyonu için ileri teknolojiler kullanarak yakıt tüketimini en aza indiriyoruz. Depolarımızda enerji verimliliği sağlayan teknolojiler ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla çalışarak enerji tüketimimizi azaltıyor, atık yönetimi süreçlerimizle geri dönüşümü teşvik ediyoruz. Ambalaj malzemelerinde sürdürülebilir alternatifleri tercih ederek çevresel etkilerimizi daha da azaltıyoruz. Çevreye ve topluma olan etkilerimizi en aza indirme vizyonuyla hareket ediyor ve operasyonlarımızı her geçen gün daha çevre dostu, daha sorumlu ve daha yenilikçi bir yapıya dönüştürmeye devam ediyoruz.
E-ticaretin lojistik sektöründeki rolü giderek büyürken, bu alanda ne gibi değişiklikler yaşanmaktadır?
Günümüzde e-ticaretin artmasıyla önemli bir konuma gelen depolar, büyük ticari merkezlere her zamankinden daha yakın yerleştirilmektedir. Müşteriler daha hızlı teslimatı firmalardan talep etmekte, stratejik olarak konumlandırılmış bir depo ile de işletmelerin bu talepleri karşılaması sağlanmaktadır. İstanbul Çatalca’da şirketimize ait, mevcut imar durumu tamamlanan araziye yatırım yapmak üzere harekete geçtik. Günümüzde depolama alanındaki artan talebi karşılamak üzere, lojistik depo projemizi burada hayata geçireceğiz. Yakın zamanda Esenyurt’ta depo hizmeti alanında bir yatırımımız olacaktır. Gebze’de de oldukça ses getirecek bir yatırım planlıyoruz.
Yapay zeka’nın lojistik sektöründe ne gibi yansımaları bulunuyor?
Yapay zeka, lojistik sektöründe devrim yaratacak değişimler sunmaktadır. Bu değişimler, operasyonel süreçlerin hızlandırılmasından maliyetlerin düşürülmesine kadar geniş bir yelpazede etkiler göstermektedir. Yapay zeka ile teslimat sürelerinin kısalması, yakıt tüketiminin azalması gibi avantajlar mümkün olduğu gibi ve müşteri memnuniyeti de artmaktadır. Bununla birlikte geçmiş verilere dayanarak talep tahmini yapabilir ve stok yönetimini optimize edebilir. Böylece fazla veya eksik stok sorunları önlenir, depo masrafları azalarak lojistik ağları daha verimli hale gelir.