Günümüzde koçluk eğitimi ve uygulamalarının önemi artarak devam ediyor. Kurumların koç desteği almaları, çalışanlarının motivasyonunu ve verimliliğini arttırıyor; yönetici ve çalışan arasında daha iyi bir ilişki kurulmasını sağlıyor.
İnsanları potansiyelini keşfetmeye yönlendirerek, daha fazla özerklik ve sorumlulukla yaşayabilecekleri anlamına gelen koçluk; kişinin bireysel veya profesyonel hedeflerini tanımlayarak bir seçenekler alanı açmasını sağlar. Bu, doğru soruları sormak, sorumluluk vermek ve geri bildirimde bulunmak suretiyle başarılır. Kişiler tıkanıklık yaşadıklarında, ilerleme ve harekete geçe konusunda desteğe ihtiyaç duyarlar. Koçluk ve koçluk psikolojisini öğreten tüm programlar, koçluk seanslarının nasıl yapılacağı hakkında materyalleri içerir. Koçluk görüşme yapıları, koçluk seansı için bir çerçeve sağlamaya yardımcı olmak için tasarlanmış modellerdir.
Danışanın Hayatını Olumlu Yönde Etkiler
Koçluk, kişinin performansında artış sağlamayı amaçlayan ve kişinin kendi potansiyelini en üst düzeye çıkarmayı hedefleyen bir yöntemdir. En kısa ve öz tanımıyla koçluk, danışanın performans, öğrenme ve gelişiminin kolaylaştırılması sanatıdır. Koçluk kelimesi geçtiğimiz yıllarda çoğunlukla basketbolda ve diğer spor dallarında duymaya alışık olduğumuz bir kavramken, artık iş dünyasında da karşımıza çıkıyor. Koçlar, öğretmekten ziyade kişinin öğrenmesine yardımcı olurlar. Koçluk, kişilerin iş ya da özel yaşamlarında kendilerinin seçtiği ve ihtiyaç duyduğu alanlarda kendi potansiyellerini harekete geçirip yüksek performanslı değişim ortaya koyabilmeleri için kurulan ilişki biçimi olarak tanımlanmıştır. Başka bir ifadeyle koçluk kavramı, bireylere kendilerini geliştirme, yeni beceriler kazanma, yeterliliklerin farkına varma, hedeflerine ulaşma ve kendi hayatlarını istedikleri yönde yönlendirmede yardımcı olmak şeklinde ifade edilir. Aynı zamanda koçluk bir süreç, bir hizmet, yaşam kalitesinin arttırılması, performansının geliştirilmesi, humanistik felsefe, pozitif psikoloji ve bir eğitim stratejisi olarak tanımlanır. Koçlar, bilimsel yöntemlerden istifade ederek, danışanın hayatının olumlu yönde değişmesini sağlamak üzere destek verirler.
Motivasyonu Ve Performansı Arttırır
İyi bir koçluk uygulaması aracılığıyla işletmeler yeni şeyleri daha hızlı öğrenir, değişikliklere uyum sağlar ve paylaşılan becerilerde, motivasyonları yüksek seviyede olur. Koçluğun felsefesine ve işleyişine uygun olan motivasyon yaklaşımı benimsenmelidir. Bu doğrultuda koç, bireyin motivasyonunu sağlamalı, bireysel farklılıkları dikkate almalı ve tüm çalışanlara eşit seviyede bir yaklaşım sergilemelidir. İşletmelerin gelişim ve değişim süreçlerinde koçluğun üstünlükleri daha çok fark edilir. Koçluk desteği alınan durumlarda, çalışan işini daha iyi yapar ve işine sahiplenir, daha iyi motive olur ve işinde yüksek performans gösterir. Yönetici ve çalışan arasında daha iyi bir ilişki kurulmasını sağlar. Ayrıca çalışma ortamı yöneticiler ve çalışanlar için daha az streslidir. Yöneticilerin iş yükünü azaltır ve zaman tasarrufu sağlamasına yardımcı olur.
Altı Kat Daha Fazla Verimlilik Sağlar
Koçluk sadece işletmelerin çalışanlarını elde tutmasına değil, onları geliştirmelerine de katkı sağlar. Araştırmalar, koçluğun uygulandığı işletmelerin altı kat daha fazla verimli olduğunu gösterir. Bu işletmelerde, daha az personel değişimi, daha etkili liderlik, daha iyi takımlar, daha etkili stratejiler vardır. Koçluk sayesinde, yöneticiler takımlarını daha iyi motive eder, uyumlu hâle getirirler; işletmeler ise hem üst hem de alt kademede çalışanlarını elde tutarlar. Koçluk yaklaşımı ile sağlanan gelişimler ve değişimler, hedeflerin belirlenmesi ve ulaşılması, yüksek motivasyon, yaratıcığın geliştirilmesi, iş ve özel hayattaki uyumun yakalanması, yaşamdaki engellerin kaldırılması, az zamanda verimli işler yapılması, özgüvenin arttırılması, stresin azaltılması, yaşamda önemli değişiklikler yapılması olarak sayılabilir.