GEÇİCİ İŞ İLİŞKİSİ, YENİ İSTİHDAM OLANAKLARI SAĞLIYOR
Geçici iş ilişkisi hem işverenlere hem de çalışanlara önemli fırsatlar sunuyor. ManpowerGroup Türkiye Genel Müdürü Feyza Narlı, geçici iş ilişkisinin hem işverenler hem de çalışanlar için faydalarını ve şirketin bu alandaki çalışmalarını anlatıyor.
![GEÇİCİ İŞ İLİŞKİSİ, YENİ İSTİHDAM OLANAKLARI SAĞLIYOR](https://www.kobiaktuel.com.tr/images/haberler/2019/12/gecici_is_iliskisi_yeni_istihdam_olanaklari_sagliyor_h2925_f3f2c.jpg)
![kobiaktuel](https://www.kobiaktuel.com.tr/images/yazarlar/Kobi-AktuYel.png)
Geçici İş İlişkisi nedir?
Geçici iş ilişkisi, Türkiye İş Kurumu’nca izin verilen özel istihdam bürosunun, işverenlere asıl işi dahil olmak üzere tüm işlerinde geçici işçi sağlaması amacıyla sözleşme yapılarak kurulur. Geçici iş ilişkisinde işveren, asıl iş ya da yardımcı iş ayrımı olmaksızın geçici işçi desteği alabilir. Türkiye’de 2016’nın Mayıs ayında, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 7’nci maddesinde yapılan değişiklikle özel istihdam bürolarına geçici iş ilişkisi kurma yetkisi verildi.
Bu alandaki çalışmalarınızı anlatabilir misiniz?
Türkiye’de de global birçok firmamız anlık taleplere cevap vermek, verimliliği arttırmak, sabit maliyetleri kontrol altına almak ve daha rekabetçi olabilmek için on-demand/talep üzerine iş gücü planlaması yapıyor. Aynı şekilde birçok küçük ve orta ölçekli müşterilerimiz de onlara belirli bir dönem destek verecek profesyonellere ihtiyaç duyuyor. Firmaları, farklı alanlarda uzman pek çok çalışanla bir araya getiriyoruz. Bu sayede firmalar daimi olarak istihdam edemeyecekleri sınırlı sayıdaki yeteneklerle çalışma fırsatı buluyor. Çalışanlar ise istedikleri projelerde, istedikleri süre boyunca çalıştıkları için daha verimli, üretken ve mutlu oluyorlar.
Geçici iş ilişkisinin faydalarından bahseder misiniz?
Geçici iş ilişkisinin, çalışan açısından önemli kazanımlardan bahsedebiliriz. En başta, eğitim ve deneyim açısından niteliksiz işgücü kategorisinde olan kişiler, yeni istihdam olanakları buluyor. Bu açıdan ülkemizdeki işsizlik sorununa da bir katkısı olacağını söyleyebiliriz. Geçici iş ilişkilerinin fayda sağlayacağı bir diğer kesim de, kişisel tercihleri veya akademik kariyer gibi nedenlerle sürekli istihdamı tercih etmeyen kesim olacaktır. Tercihleri gereği uzun süre aynı işte çalışmayı tercih etmeyen kişiler, geçici iş ilişkilerine dahil olarak kısa süreli ve farklı işlerde deneyim kazanabilecektir. Bu açıdan geçici iş ilişkilerinin mesleki tecrübe açısından önemli bir basamak olacağını ve genç iş gücünün sürekli iş gücüne katılması için geçiş aşaması görevi göreceğini de söyleyebiliriz. Son olarak Türkiye iş gücü profilinde var olan, 45 yaş üstü, kalifiye ancak uzun vadeli iş akitleri için tercih edilmeyen kesim de geçici iş ilişkileriyle iş sahibi olabilecek.
Geçici iş ilişkisinin işverenlere katkıları neler?
Geçici iş ilişkisi kurma yetkisinin özel istihdam bürolarına verilmesiyle daha iyi işleyen bir sisteme sahip olacağımızı ve kayıt dışı istihdam konusunda da önemli bir yol kat edeceğimizi düşünüyorum. Böylece kayıt dışı istihdamın en olumsuz sonuçlarından bir diğeri olan yetersiz iş güvenliği sorununu aşmak için de bir fırsat kazanılmış olacaktır. Bu sistemden işverenler de önemli faydalar elde edecektir. Örneğin işverenler doğum izni ve askerlik gibi nedenlerle belirli bir süre için gerekli olan iş gücü ihtiyacını, tam zamanlı istihdama gerek kalmadan esnek olarak çözebilecek. Geçici iş ilişkisinden faydalanan işletmeler, uzun vadeli iş akdi yapmadan, faaliyet alanı dahilindeki her türlü görev tanımı konusunda işgücü desteği alabilecek.