E-Ticaret lojistiğinde sektör lideriyiz
Lojistik faaliyetlerinin işletmeler için önemine hassasiyetle yaklaşan Horoz Lojistik, Türkiye’den Dünya’nın dört bir yanına hizmet sunuyor.


1942 yılında kurulan Horoz Lojistik, istihdamı, yarattığı ekonomi ve sağladığı katma değeriyle lojistik sektörünün yerli ve milli ilk kuruluşlarından. Lojistik sektöründe 80.yılına yaklaşan Horoz Lojistik günümüzde, ortaklarının tedarikçisinden müşterisinin müşterisine kadar olan süreçte entegre lojistik hizmetler sunarak iş ortağının rekabet gücüne katkı sağlamayı hedefleyen bir lojistik şirketi olarak yapılanarak çalışmalarını başarıyla sürdürmekte. Horoz Lojistik İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Aykut Aygüven, “Yurtiçi Komple Taşıma, Depolama ve Dağıtım, E-Ticaret Lojistiği, Mikro ve E-İhracat, E-Ticaret Depoculuğu, Mobilya Montaj ve Satış Sonrası Hizmetler, Uluslararası Karayolu ve Demiryolu Taşımacılığı ve Fransız Ortağımız BolloreLogistics ile Denizyolu ve Havayolu Forwarding Hizmetleri, Konteyner Dahili Taşımacılığı ve Proje Kargo Taşımacılığı alanlarında faaliyet gösterdiklerini belirterek, yurtiçinde 34 ilde yer alan lojistik merkezleri ve Bollore’nin 5 kıtada 109 ülke ve 600 noktadaki networküyle Türkiye’nin her ilçesini dünyanın her ilçesine bağlayan bir hizmet ağına sahip olduklarını vurguladı.
Pandemi gerek kurumların, gerekse de tüketicilerin uzaktan iş yapma ve ihtiyaç giderme alışkanlıklarını önemli ölçüde geliştirdi. Bu da öncelikle paydaşlar arasında bilgi paylaşımını her zamankinden öteye taşıdı. Dolayısıyla tam zamanlı ve geliştirilmiş bilgiyi, üretici, alıcı, operatörler vb gibi tüm paydaşlar arasında daha nitelikli iletişim ihtiyacı oluşturdu. Lojistikçiler de bir nevi entegratör rolüyle bilgi yönetim sistemlerinde pek çok geliştirme yapmak durumunda kaldılar.
Pandemisürecinin gerek kurumların, gerekse de tüketicilerin uzaktan iş yapma ve ihtiyaç giderme alışkanlıklarını önemli ölçüde geliştirdiğini belirten Aykut Aygüven, tüketici teslimatlarının daha çok önem kazandığını,toptancı, dağıtıcı, perakende noktası gibi aracılardan oluşan çok katmanlı satış kanallarında sadeleşme sürecinin başladığını söyledi. Lojistik ve tedarik zinciri süreçlerinin daha ciddi ele alınıp, daha nitelikli iş ortaklarıyla, daha uzun soluklu anlaşmalara girme eğilimine yönelindiğini söyleyen Aygüven, E-depoculuğun önemi arttığını belirtti.
Horoz Lojistik olarak, yüksek kapasiteli, otomasyon, mekatronik ve yazılım olarak en son teknolojilere sahip, Türkiye’nin en teknoloji yoğun e-ticaret deposunu hayata geçirdiklerini belirten Aykut Aygüven, E-ticaretin artan hacmi sebebiyle dağıtımın Türkiye’yi besleyebilen tek depodan yapılması kapasite, araç tedariği ve sürelerle ilgili darboğaz yarattığından; büyük müşteri stoklarını doğru yönetmek ve tüketiciye yaklaştırmak için ileri stok noktaları oluşturduklarını sözlerine ekledi.
Bilişim teknolojilerini gündeminin en üstünde tutan Horoz Lojistik,mikro dağıtım için rotalama, buna bağlı teslim saati tahmini, mesafe ve süre optimizasyonu, tüketiciyle robotik haberleşme gibi çalışmalarıyla, tüm teslim alma ve teslim etme süreçlerinde özel cihazlar yerine akıllı telefon uygulamaları geliştirerek hizmettedariğiniçeşitlendiriyor. Aykut Aygüven, konteyner sevklerinde armatörlerle ve entegratör firmalarla otomatik olarak konteyner pozisyonlarını takip ederek müşterilerilerine istedikleri anda web sitelerinden sorgulama imkânı getirdiklerini belirtti.
Firma E-Ticaret lojistiğinin hem depolama hem dağıtım ayağında yer alıyor. E-ticarette müşterileri için birden fazla kanalda sattıkları malların sevkiyat ve stok takiplerini yapabilmeleri için platform geliştiren Horoz Lojistik, E-depolamada konveyör, ayrıştırma, ölçüm tartım, kargoya teslim etme, faturalama, paketleme vb tüm mekanik sistemlerin depo yönetim sistemiyle eşlenik ve optimize çalışmasını sağlayacak yazılım ve donanımimkanı sunuyor.
E-Ticaret lojistiğinde sektör lideri olarak hizmet verdiklerini vurgulayan Aykut Aygüven, hacimli ürünlere yönelik depolama, nihai tüketiciye teslim ve bu hizmete yönelik müşteri bilgilendirme ve callcenter desteği verdiklerini, E-Ticaretin gerçeklerine uygun geliştirilmiş veya adapte edilmiş depolama yazılımları, rota optimizasyon programları, müşteri bilgilendirme sistemleri ve callcenter yazılımları kullandıklarını sözlerine ekledi. 2017’den beri hacimsel olarak küçük ürünlerin E-Ticaret depolamasında yer almakla birlikte bu kanalda esas yatırımlarını 2021 yılında gerçekleştirdiklerini söyleyen Aygüven, “E-Ticaret’in en önemli sorunlarından biri olan kampanya dönemlerindeki anormal zıplamaları yönetebilmek için otomasyona dayalı bir E-Ticaret deposu kurduk. Bu yatırımımız Türkiye’deki en büyük E-ticaret otomasyon yatırımı olmasının yanında otomasyon bileşenlerinin en kapsamlı kullanıldığı yatırım olma özelliğine sahip. Bu yatırım ile maliyet avantajının yanında, personel bağımlılığını azalttık, kampanya dönemlerindeki zıplamaları kolay yönetmeye başladık ve hatasız sevkiyat yüzdemizi yükselttik”
2022 yılında özellikle lojistiğin yanında teknolojiyi odağına almış bir firma olmak temel amaç edinen Horoz Lojistik, yatırımlarını bu alanda planlıyor.