BITCOIN: DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜN İTİCİ GÜCÜ
XAU ve NASDAQ’ı geride bırakarak 2023 Nisan ayına kadar getiri şampiyonu olan Bitcoin, %74’ün üzerinde değer kazanarak uzun dönem yatırımcısını kara geçirmeye başladı.


Geçtiğimiz haftalarda ABD’de gündeme gelen bankacılık krizi sonrası ABD’li yatırımcılar fonlarının bir kısmını Bitcoin’e aktarmış ve 30.000’e giden yolculukta ciddi bir katkı sunmuştu. Özellikle kriz zamanlarından sonra tercih edilme yüzdesini bir kez daha kanıtlayan kripto para biriminde benimsenme oranı gün geçtikçe artıyor.
Yaşanan gelişmeler, fiyat hareketliliği, güncellemeler kripto para birimlerindeki benimsenme oranını artırırken dünya ekonomileri farklı bir sistem hazırlığında ilerliyor. Avustralya’da Bitcoin ATM sayısı artışa geçti ve Asya’da kurulu olan ATM’leri geride bıraktı. İngiltere Merkez Bankası blockchain teknolojisini başarıyla test etti. Hong Kong Mahkemesi emsal bir karar alarak kripto paraların güven içerisinde saklanabilen bir “mülk” olduğuna karar verdi. Kripto para birimleri arkasına yatırımcıları alarak politika yapıcıları, finansal otoriteleri ve kanun yapıcıları harekete geçirmeye zorluyor.
Regülasyon ve Dijitalleşme Çabaları Devam Ediyor
İnternet bankacılığı, mobil bankacılık ve kripto paraların doğuşuyla birlikte hem tüccarlar hem de yatırımcılar yüzünü dijitalleşmeye döndü. Gelenekselle yenilikçi yaklaşımın karması denilebilecek yapılanmanın gereksinimi tabana yayılan talepten geliyor. Özellikle kripto para birimlerinin hayatımıza girmesi uluslararası ticarette, kamu kuruluşlarında, transferlerde ve borç-alacak ilişkisinde farklı bir yaklaşımın ortaya çıkmasına sebep oldu. Fiziki para kullanımının dünya genelinde azalması, 7/24 erişilebilir sistem arayışı, uygun maliyet, şeffaflık, güvenlik ve dağıtık sistem anlayışı yeni nesil finans talebini güçlendiriyor. Bu durum, ülkeleri, kripto para birimleri karşısında aksiyon almaya zorladı ve uzlaşmacı tavrı dayattı. Çokuluslu şirketler blockchain tabanını sistemlerine entegre etmeye çalışırken ticarette kullanılan stablecoinler artış gösterdi; kullanıcı transferlerinde kripto para birimlerini tercih etti; jeopolitik riskler karşısında yatırımcı majör kripto para birimlerini cüzdanlarına çekti ve kullanıcı sayısı dramatik bir şekilde artış gösterdi.
Bu gelişmeler ışığında ülkelerde regülasyon süreçleri hızlandı. Her ülkenin yaklaşımı farklılık gösterirken ABD 2023 yılında kripto para birimlerine karşı daha sert bir tutum sergilemeye başladı. Dijital dolar çalışmalarında araştırma evresinde bulunan ABD’de SEC ve CFTC yılın ilk yarısında hem kripto para borsalarına hem de hacmi yüksek olan kripto para birimlerine karşı yaptırım uygulamaya çalıştı. Çin’de ise kısmi bir yumuşama görülüyor. Madencilik krizinin ardından ülkeyi terk eden Bitcoin madencilerine ABD’nin farklı eyaletleri kapı açmaya devam ediyor. Avrupa ise dijital para birimi çalışmasında gerilerde yer alıyor. Üye devletleri kapsayan dijital para ve regülasyon sürecini bir arada yürütmeye çalışan AB’nin çalışmaları yakından takip ediliyor. Türkiye ise ABD, AB ve Çin’e nazaran daha uzlaşmacı bir tavırla ilerlemeye çalışıyor. Rusya’daki modelle benzerlik gösteren bu modellemede Dijital Lira çalışmaları devam ediyor. FAST ve Dijital Lira entegrasyonu üzerinde çalışılan sistemde seçilen bankalar ve finansal kuruluşlar pilot denemelere destek veriyor. Yanı sıra, seçili bankalar blockchain entegrasyonu üzerinde çalışma yürütüyor. Önümüzdeki yıllarda blockchain teknolojisinin sektörlere yayılması ve dönüşümün tamamlanması bekleniyor.
Sektörlere yayılan dalga farklı iş kollarını parlatıyor
Kripto para birimlerinin önayak olduğu dijitalleşme süreci ilerleme kaydederken sektörler de sistemlerini, anlayışını ve kullanıcıya olan yaklaşımını değiştirmeye çalışıyor. Finans sektörü göz önünde olan ve değişimin ayak seslerinin duyulacağı ilk sektör. Tüm bu çabalar ise güvenlik algısında değişim yaratıyor. Sektörler evrimleşirken beraberinde siber güvenliği gün yüzüne çıkartıyor. Siber güvelik iş kolu, chain yazılımı ve kripto para- blockchain hukuku parlamaya devam ediyor.
Helin ÇELİK
Kripto Para Uzmanı