VakıfBank olarak KOBİ ve esnafımıza birçok alanda finansal ürün ve hizmetler sunuyoruz
VakıfBank’ın KOBİ’lere ve esnafa yönelik ürün ve hizmetleri nelerdir? VakıfBank olarak ülke ekonomisinin d
![VakıfBank olarak KOBİ ve esnafımıza birçok alanda finansal ürün ve hizmetler sunuyoruz](https://www.kobiaktuel.com.tr/images/haberler/2017/03/MUHAMMET-LÜTFÜ-ÇELEBİ.jpg)
- VakıfBank’ın KOBİ’lere ve esnafa yönelik ürün ve hizmetleri nelerdir?
VakıfBank olarak ülke ekonomisinin dinamik gücü olan KOBİ ve esnafımıza nakdi ve gayri nakdi kredilerden, tahsilat ve ödeme hizmetlerine kadar birçok alanda finansal ürün ve hizmetler sunuyoruz. Özellikle bankacılık sektörü aracılığıyla sağlanan kamu desteklerinin KOBİ ve esnafımıza ulaşması konusunda aktif rol alıyoruz. Bu kapsamda KOSGEB tarafından verilen faiz destekli kredi programlarının tamamına iştirak ediyoruz. 2016 yılında KOSGEB’in uyguladığı faiz destekli dört programa da aracılık ettik. 2017 yılında da sayı ve kapsam olarak daha da genişleyecek olan KOSGEB’in bu ve benzeri programlarında yer alacağız. Ayrıca Hazine Müsteşarlığı’nın sağladığı destek ile kefalet verme imkanları oldukça genişleyen Kredi Garanti Fonu teminatıyla KOBİ’lerimize finansmana daha kolay erişim imkanı sunuyoruz.
Finansal ürün ve hizmetlerin yanında finansal olmayan ürün ve hizmetlerle de KOBİ’lerimizin ve esnafımızın yanındayız. internet sitesi ile KOBİ’leri Bankamız ürün ve hizmetleri ile yararlanabilecekleri kamusal teşvik ve destekler hakkında bilgilendiriyoruz. Ayrıca işletmelerin Kredi Kayıt Bürosu’nun Findeks platformuna üye olmalarına aracılık ediyor ve ticari hayatı kolaylaştırıp daha güvenli hale getiren Findeks uygulamalarına erişmelerini sağlıyoruz.
- KOBİ’lere ulaşmak ve KOBİ’lerin VakıfBank ürün ve hizmetlerine daha kolay ulaşmasını sağlamak için ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?
Türkiye’nin her yanında 1.000’e yakın şubemizde 2.000’in üzerinde özel olarak KOBİ ve esnafa hizmet veren KOBİ Portföy Yöneticilerimiz bu alandaki en önemli gücümüz. Konusunda deneyimli portföy yöneticilerimiz KOBİ ve esnafımızın ihtiyaçlarını birebir değerlendirip en uygun çözümleri üretiyor.
Son 10 yılda iletişim alanında yaşanan hızlı gelişmeler doğrultusundamüşterilerin ihtiyaç ve talepleri de hızla değişiyor. Artık en küçüğünden en büyüğüne kadar tüm işletmeler, diğer ürün ve hizmetler gibi bankacılık ürün ve hizmetlerine de her an istedikleri yerden ulaşabilmek istiyor.
Bu kapsamda VakıfBank olarak son yıllarda çok önemli adımlar attık. Bundan üç yıl önce “KOBİ Hemen Başvur” uygulamamızı devreye aldık. internet adreslerinden erişilebilen uygulamamız aracılığıyla, KOBİ ve esnafımız internet bağlantısı olan her yerden diledikleri zaman diledikleri ürün ve hizmetlerimizi kolayca talep edebiliyor. İki yıl önce devreye aldığımız internet sitemizle de KOBİ’lerimiz, Bankamız ürün ve hizmetlerinin yanı sıra yararlanabilecekleri kamusal teşvik ve hibeler hakkında da kolayca bilgi alabiliyor.
Bunlara ilaveten, 2016 yılında ticari internet bankacılığı uygulamamızı zenginleştirmek için çok kapsamlı bir çalışma başlattık. Önümüzdeki aylarda tamamlanacak olan bu çalışma ile KOBİ ve esnafımız şubeye gitmeden finansal işlemlerinin çoğunu gerçekleştirebilecek.
- 2017’de KOBİ’lere sunduğunuz hizmetleri çeşitlendirmek için özel çalışmalarınız var mı?
2017 yılında özellikle ürün ve hizmetlerin dijital kanallar üzerinden sunulmasına odaklanacağız. Yenilenen ticari internet bankacılığı uygulamamız ile mevcut müşterilerimizin dijital kanallardan ulaşılabileceği ürün ve hizmetlerin kapsamını genişleteceğiz. Ayrıca potansiyel müşterilerimizin Bankamız ürün ve hizmetlerine çok daha çabuk ve kolay erişebileceği uygulamaları da devreye almayı planlıyoruz.
- KOBİ’lerin hizmetine hangi kaynakları sunuyorsunuz? 2016’da sunulan kaynakların tutarı ne kadar? 2017’de ne kadar kaynak aktarılması planlanıyor?
KOBİ’lerimizin ve esnafımızın kullanımı için, Bankamız kaynaklarının yanı sıra uluslararası finansal kurumlardan da kaynak temini konusunda yoğun gayret gösteriyoruz. Avrupa Yatırım Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Dünya Bankası, Alman Yatırım Bankası gibi kurumlardan temin ettiğimiz kaynakları, işletme sermayesi ihtiyacı finansmanından kadın girişimciliğine, tarımsal faaliyetlerin finansmanından yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği finansmanına birçok alanda uygun koşullarda KOBİ ve esnafın kullanımına sunuyoruz.
- KOBİ destek programları yenileniyor mu veya ek destek programları planlanıyor mu?
KOBİ’lerin ülkemiz ekonomisi açısından önemi nedeniyle, siyasi otorite KOBİ’lerin desteklenmesi hususuna büyük önem veriyor. Bu önem ve hassasiyetin kat be kat artarak devam ettiğini görüyoruz. Örneğin, 2016 yılında KOSGEB tarafından 15 bin işletmeye sağlanan 50 bin TL sıfır faizli kredi desteğinin 2017 yılında kapsamı genişletilmiş ve desteğe başvuran ancak 15 bin işletme arasına girememiş 200 bin üzerindeki işletmenin de destekten yararlanmasına yönelik yeni bir program oluşturulmuştur.
Bunun yanı sıra Kredi Garanti Fonu’na sağlanan Hazine desteğinin tutarı ve kapsamı genişletilerek KOBİ’lere kullanacakları krediler için oldukça önemli miktarda teminat desteği sağlanabilmesi mümkün hale getirilmiştir. Özellikle halihazırda 20 milyar TL ile sınırlı olan bu destek tutarının 250milyar TL’ye yükseltileceğinin açıklanması ve bu desteğe erişimi kolaylaştıracak düzenlemelerin yapılmış olması çok önemli.
VakıfBank olarak biz de hem KOSGEB tarafından sağlanan faizsiz kredi desteğini hem de KGF tarafından sağlanan teminat desteğini çok önemsiyoruz. KOBİ’lerin en büyük destekçilerinden KOSGEB’in tüm programlarında olduğu gibi bu programda da yer alacağız. Ayrıca KGF desteğinden KOBİ’lerimizim tabana yaygın bir şekilde yararlanabilmeleri için gerekli çalışmaları hızla yapıyoruz.
Bankacılık sektörüyle doğrudan bağlantılı desteklerin en önemlileri olan KOSGEB ve KGF desteklerinin yanı sıra vergi indirimleri veya istisnaları, SGK prim destekleri gibi birçok alanda KOBİ’lere çok önemli destekler sağlanmaktadır.
- Ticaret ve/veya Sanayi odaları ile yeni anlaşmalar yapılıyor mu?
Müşterilerin ihtiyaçlarının en doğru şekilde, yerelde tespit edilebileceğine inanıyoruz. Bu nedenle il ve ilçelerimizin ticaret ve sanayi odaları ile yaptığımız işbirlikleri bizler için önem arz ediyor. İlgili yörenin ihtiyaçlarına göre şekillendirdiğimiz protokollerimiz aracılığıyla işbirliği yaptığımız oda üyelerine, ihtiyaçlarına özel hizmetleri uygun koşullarda sunmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda son olarak İzmir Ticaret Odası ile bir iş birliği protokolü imzaladık. Bu yıl da bu alandaki çalışmalarımızı sürdüreceğiz.
- İhracatçı KOBİ’ler için özel hizmetleriniz var mı? 2017’de bu hizmetleri geliştirmeyi planlıyor musunuz?
Kredi ürünleri başta olmak üzere ihracat işlemlerinde uygun fiyat ve masrafları içeren ürün ve hizmet paketlerimizle ihracatçı KOBİ’lerimize destek oluyoruz. Güçlü İhracatçı/İthalatçı Fırsat ve Transfer paketlerimizle vergi, SGK ödemelerinden uygun fiyat ve masraflı bankacılık ürün ve hizmetlerine, kur parite işlemlerinden transfer işlemlerine, gümrük sahalarında nakit gerektirmeden güvenli ve hızlı işlem kolaylığı sağlayan GÜMKART için özel faiz avantajlarından sigorta ve emeklilik işlemlerinde ayrıcalıklara kadar geniş bir yelpazede ihracatçı KOBİ’lerin ihtiyaçlarına cevap veriyoruz. Önümüzdeki dönemde de ihracatçı KOBİ’lerimizi her konuda desteklemeye devam edeceğiz.