“Türkiye’nin Depocusu” olarak tanımlanan REYSAŞ LOJİSTİK
Uzun yılların tecrübesiyle lojistik sektöründeki varlığını sürdüren Reysaş Lojistik, ülkemizin yanı sıra Avrupa’da da büyük bir paya sahip.


Reysaş Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Döven, gelecek yıllarda Reysaş olarak büyük yatırımlar yapmaya devam edeceklerini anlattı.
Reysaş Lojistik olarak sunduğunuz hizmetlerden ve faaliyet alanlarınızdan bahseder misiniz?
Reysaş 1990 yılında araç taşımacılığı ile başladığı lojistik sektöründe kısa zamanda büyüyüp, kurulduğundan bu yana pek çok farklı sektörde varlığını sürdürmektedir. Reysaş Lojistik ve Reysaş GYO olarak halka açık iki büyük şirket başta olmak üzere, farklı sektörlerde faaliyet göstermekte olan ve bünyesinde yaklaşık 25’e yakın şirket barındıran bir grup şirketiyiz. Ana faaliyet alanımız lojistik ve depolama fakat yine yurt içi ve yurt dışı demiryolu operasyonlarında da hem ülkemizde hem de Avrupa’da oldukça büyük bir paya sahibiz. Araç taşımacılığı, yurtiçi ve yurtdışı taşımacılık, uluslararası ve yurtiçi demiryolu taşımacılığı, otel işletmeciliği, taşıt muayene istasyonu işletmeciliği, tarım hayvancılık, GES Tesisleri ve depolama hizmetleri ile ek servisleri veriyoruz.Grup şirketlerinden olan Reysaş GYO, sloganından da anlaşılacağı üzere “Türkiye’nin Depocusu” olarak diğer GYO’lardan biraz daha farklı bir yerde konumlanmış durumdadır. Türkiye’de GYO’lar genellikle konut, AVM veya ofis olarak inşaat faaliyetlerinde de bulunsa, Reysaş kendine depoculuk ve sanayi tipi gayrimenkul alanında niş bir sektör belirlemiş, 10 yıldır devam eden depo yatırımları son 5 yılda artarak devam ederek, çeşitli lokasyonlarda yaptığı yatırımlarla açık ve kapalı alan dahil olmak üzere yaklaşık 2 milyon 500 bin m2’lik ciddi bir kiralama alanı kapasitesine ulaşmış ve bu konudaki yatırımlarına da halen devam etmekte olan bir şirkettir. Reysaş GYO kendi alanında Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük, Avrupa’nın 8. sırasında bulunmaktadır.
Yurt içi ve yurt dışında pazar payınız nedir?
Uluslararası taşımacılık alanında 7/24 saatlik hizmet sunan Reysaş, Halkalı Terminalden haftada 8-10 arası gerçekleşen tren çıkışlarının %46 yükleme potansiyeli ile Pazar lideri konumundadır. Ana HUB’ıSopron(Macaristan) olan operasyon yoğunluğunda Macaristan, Slovakya, Çekya, Avusturya ve Polonya’ya yaklaşık 4-5 günlük bir transit süreyle hizmet sunmaktayız.
Pandemi süreci şirketiniz açısından nasıl geçti ve lojistik sektörüne etkileri neler oldu?
Biz Reysaş ve bağlı ortağı Reysaş GYO olarak her zaman kapasitesini yüksek kullanan bir şirket olduk. Yine bu dönemde de çalışma sıklığımızı ve yoğunluğumuzu arttırarak devam ettik ve yine yukarı doğru pozitif bir ivmeyle gelişimimizi sürdürmekteyiz. Bunun en büyük sebebi ise zamanında lojistik sektörünün geleceğini fark edip buna yönelik yatırım yapmış olmamız. Özelikle depo, tren ve tırlarımızın tam kapasiteyle çalışması ve devreye yeni giren projelerimizin sorunsuz bir şekilde devam etmesi bizi daha da keyifli hale getirdi. Böyle bir durumda müşterilerimizi zorda bırakmamak adına da tam kapasite bir şekilde çalışarak müşteri memnuniyetini en üst seviyede tutmayı başardık.
2022 yılı hedefleriniz nelerdir, yatırım planlarınızdan bahseder misiniz?
Ankara ili Sincan ilçesindeki 13.847 m2 büyüklüğündeki gayrimenkul portföyümüze eklenmiştir. Alınan gayrimenkul üzerine Oto Galericiler Çarşı/AVM'si olarak yaklaşık asma katlı 96 adet dükkan yapılması planlanmaktadır. Gayrimenkulün bulunduğu aynı cadde Oto Galeri Plazaları bölgesinde ve 2022 yılında bitirilip satılması planlanmaktadır. Yine Kocaeli /Gebze’nin Balçık Köyü’nde bulunan 34.477,19 m2’lik arsayı portföyüne ekleyerek, Türkiye’nin lojistik depo ihtiyacını önemli ölçüde karşılamayı planlamaktadır. Söz konusu arsa üzerine 55.000 m2’lik depo inşa edilecek olup, yatırımın 2022 yılında tamamlanması hedeflenmektedir. TEM ve D100 Karayoluna bağlantısı olan arsa, aynı zamanda körfez ve limanlara yakın olması sebebiyle de büyük avantaj oluşturmaktadır. İzmir’de ise 40.000 m2’lik deponun inşa faaliyetleri hız kesmeden devam etmekte ve Temmuz 2022’de teslim edilmesi planlanmaktadır. Daha önceden inşaatı devam eden ve başlayacak olan toplamda 13 depo projemizle beraber bu seneki depolama kapasitemizi yaklaşık 200/250 bin m2 civarında arttırmış olacağız. Gelecek yıllarda da Reysaş olarak beklenenin çok üzerinde büyük yatırımlar yapmaya devam edeceğiz.