'Omuz Omuza, Hayatı Güzelleştirmek İçin Var'

Omuz Omuza Engelsiz İnsan Kaynakları, engelli bireylerin istihdama ve topluma daha fazla katılmaları amacıyla i

'Omuz Omuza, Hayatı Güzelleştirmek İçin Var'
09 Ocak 2019 Çarşamba 14:51

Omuz Omuza Engelsiz İnsan Kaynakları, engelli bireylerin istihdama ve topluma daha fazla katılmaları amacıyla işverenler ve adaylarla omuz omuza vererek faaliyetlerini sürdürüyor. Omuz Omuza Engelsiz İnsan Kaynakları Genel Müdürü Özgül Topkan Koruyan, engelli adaylar ve işverenler için sundukları hizmetleri anlatıyor.

 

Omuz Omuza Engelsiz İnsan Kaynakları’ndan ve amacından bahseder misiniz?
Omuz Omuza Engelsiz İnsan Kaynakları, 2015 yılından beri sadece engelli bireylere ve onların yeteneklerine odaklanmış bir Özel İstihdam Bürosu’dur. İş yerinde aktif olarak çalışabilecek, nitelikli engelli personelleri çeşitli şirketlerde ve pozisyonlarda işe yerleştiriyoruz. Engelli adaylar ve işverenlerle omuz omuza vererek bambaşka bir işe alım deneyimi sunuyoruz. Bu konuda eğitimli, uzman bir ekibimiz var. ‘Önceliğimiz’ değil, ‘tek amacımız’ engelli bireyleri daha iyi tanımak, yeteneklerini keşfetmek ve bu sayede en verimli olabilecekleri iş imkanlarını bulup istihdamda yer almalarını sağlamak. Bu sayede sadece iş arayan engelli aday için değil, işveren için de sıra dışı bir fayda üretmek.

Nasıl bir hizmet veriyorsunuz?
Türkiye’de 5 ila 6 milyon civarında engelli olduğu tahmin ediliyor, aktif çalışan engelli sayısı ise yaklaşık 150 bin civarında. Binlerce insan farklı sebeplerden dolayı dezavantajlı durumda. Bu farklı sebepler de engelli istihdamını ancak özel olarak ele alındığında anlaşılabilir ve yönetilebilir bir konu haline getiriyor. Biz engelli bireylerin istihdama ve topluma daha fazla katılmalarını amaçlıyoruz. Şirketlerin engelli istihdamını kanuni zorunluluktan değil, gerçekten iş gücünden faydalanmak için yapmasını istiyoruz. Her engelli bireyi ayrı bir yetenek olarak görüyor, engeline değil hangi işleri yapabileceğine bakıyoruz. İşverenlerle ve adaylarla omuz omuzayız, tüm işe alım sürecinde çift taraflı rehberlik ediyoruz. Omuz omuza vermek, eş değer kuvvetlerin güç birliği yapmasıdır. Omuz omuza verenlerden biri diğerine lütufta bulunmaz, destek olur ve elde edilen sonuçtan ortak bir fayda oluşur. Omuz veren, tek başına kaldırabileceğinden daha fazla yük kaldırmış olur, böylelikle elde edilecek toplam başarının derecesi de artar. İşte bu yüzden sloganımız, Omuz Omuza Hayat Daha Kolay!

"İş yerinde aktif olarak çalışabilecek, nitelikli engelli personelleri çeşitli şirketlerde ve pozisyonlarda işe yerleştiriyoruz. Engelli adaylar ve işverenlerle omuz omuza vererek bambaşka bir işe alım deneyimi sunuyoruz. Tek amacımız engelli bireyleri daha iyi tanımak, yeteneklerini keşfetmek ve bu sayede en verimli olabilecekleri iş imkanlarını bulup istihdamda yer almalarını sağlamak. Bu sayede sadece iş arayan engelli aday için değil, işveren için de sıra dışı bir fayda üretmek."


Engelli personel işe yerleştirmesinde uzmanlaşma fikri nasıl oluştu?
Kurumsal şirketlerde İnsan Kaynakları Yöneticisi olarak çalıştığım yıllarda işe alımlarda en zorlandığım alanlardan biri engelli personel işe alımıydı. Yüksek personel hacimli şirketlerde yüksek sayıda engelli personel ihtiyaçlarımız oluyordu ve bu işe alımları tamamlamakta çok zorlanıyordum. Türkiye’de tüm engelli işe alım sürecini baştan sona yürütebilecek özel bir girişim olmadığını, bunun ülkemiz için ne kadar önemli bir ihtiyaç olduğunu fark ettim. Aslında o yıllardan doğan bir iş fikriydi bu.

Bugüne kadar kaç engellinin hayatına dokundunuz?
İşe yerleştirdiğimiz engelli adaylar 250 kişiden fazladır. Bu sayı her gün artıyor. İçlerinde üniversite, doktora, yüksek lisans mezunu da var, ilköğretim veya lise mezunu da. Mavi yaka işçisi de var, genetik mühendisi de. Bir kaza veya hastalık geçirip sonradan engelli olan da binlerce insan var. İş gücünü herhangi bir iş alanında aktif olarak kullanabilecek her engelli adaya iş bulabiliriz. Örneğin, işitme engeli olan biri işitme özelliğini aktif olarak kullanması gerekmeyen herhangi bir işte çok başarılı olabilir. Bedensel engelli biri oturarak çalışacağı bir işte, iletişim yeteneklerini veya bilişsel diğer yeteneklerini kullanarak iyi işler çıkarabilir. Yazılımcı, doktor, muhasebeci, insan kaynakları uzmanı, finans uzmanı, teknik operatörler, yönetim asistanları, endüstri mühendisleri, bilgisayar mühendisleri ve benzeri pozisyonlarda, farklı idari kadrolarda çok sayıda engelli yeteneği işe yerleştirdik. İşe alım sürecinde tüm aşamaları titizlikle takip ediyoruz. Bizim için engelli olmayan insan kaynağından hiçbir farkı yok. İşe yerleşen engelli adaylarımızdan ofisimize çiçekler, çikolatalar geliyor, ailelerinden teşekkürler alıyoruz, sadece bir engellinin değil bir ailenin hayatına dokunuyoruz. Engelli bireyin işe girip mutlu olması, bu mutluluğu bizimle paylaşması tarifi olmayan güzel bir duygu. İşte o zaman dünyalar bizim oluyor, bu gerçekten manevi tarafı da çok kuvvetli bir iş alanı.

"Omuz Omuza’yı özel yapan ise engelli istihdamını işveren için maliyet olmaktan çıkarıp sadece aktif iş gücünü kullanabilecek engelli adayların işe alımına odaklanıyor olması ve engelli bireylerin verimliliği üzerinde uzmanlaşıyor olmasıdır. Omuz Omuza, aday ve işveren ile omuz omuza vererek İK süreçlerini kolaylaştırmak, hayatı güzelleştirmek için var."


Omuz Omuza’nın İK departmanları ile aday arasındaki misyonu nedir?
Doğru insana, doğru çalışana ulaşmak gitgide zorlaşıyor. Bu yüzden İnsan Kaynakları çalışanlarının sorumlulukları ve görevleri artıyor. İK departmanlarından beklentiler her geçen gün yükseliyor. Mobilite, eğitim, iletişim gibi dezavantajı olmayan bir yeteneğe ulaşmak dahi zorlaşırken, engelli bir yeteneğe ulaşmak elbette daha güç bir hal alıyor. Evlerinden çıkmayan, iletişim zorluklarından yılmış ancak bulundukları ortamda kendilerini geliştirmeye devam eden binlerce fiziksel dezavantajlı insan, ulaşamamanın, ulaşılamamanın sıkıntısını yaşıyor. Bulundukları yere pozitif katkı verebilecekleri halde istihdam edilemiyor. Omuz Omuza, bu yetenekleri keşfedip, en doğru şekilde istihdam edilebilmesi için onların kariyer gelişimlerine destek veriyor. İsabetli ve sürdürülebilir bir istihdam için doğru yeteneği doğru kurumla eşleştirip omuz omuza vermelerini sağlıyor. Kısacası işveren için doğru yeteneğin, engelli birey için ise ona en uygun işveren ve onun yeteneklerine en uygun işi eşleştiren, işe alım öncesi ve sonrasında hem işveren hem de adayların sürekli yanında olan, hep birlikte omuz omuza vererek sinerji yaratan bir oluşum.

Engelli adaylara ulaşmak konusunda, Omuz Omuza’nın işverenler için önemi konusunda neler söylemek istersiniz?
Engelli adayları bulmak, iş görüşmesine davet etmek, engel durumlarına göre en doğru iş ile eşleştirmek uzmanlık gerektiren bir konu. Engelli işe alımı, yasal bir zorunluluk olmasının yanında, kurumların sosyal şirket olma vizyonlarının önemli bir parçasını oluşturuyor. İşverenler genelde sadece asgari ücretle çalıştıracağı, vasıfsız pozisyonlar için engelli personel alımı yapıyorlar veya engelli adayı aktif olarak hiç çalıştırmadan sadece ücret ödeyerek istihdam ediyorlar (ATM engellisi), bu da işverene yararlanmadığı iş gücüne bedel ödemesi nedeniyle maliyet yaratıyor. Omuz Omuza’yı özel yapan ise engelli istihdamını işveren için maliyet olmaktan çıkarıp sadece aktif iş gücünü kullanabilecek engelli adayların işe alımına odaklanıyor olması ve engelli bireylerin verimliliği üzerinde uzmanlaşıyor olmasıdır. Omuz Omuza, aday ve işveren ile omuz omuza vererek İK süreçlerini kolaylaştırmak, hayatı güzelleştirmek için var.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.