Lojistik Sektörüne Teknoloji Odaklı Yaklaşım

Lojistik sektöründen yenilikçi çözümler sunarak müşterilerine hizmet veren Akca Lojistik Genel Müdür Yardımcısı Erkam Akça, sorularımızı yanıtladı.

Lojistik Sektörüne Teknoloji Odaklı Yaklaşım
kobiaktuel
kobiaktuel
04 Ağustos 2024 Pazar 21:34

Lojistik yönetiminde hangi teknolojileri kullanıyorsunuz ve bu teknolojilerin lojistik süreçlerine etkisi nedir?

Teknolojinin etkin ve verimli kullanımı, tüm sektörlerde firmaları rakiplerinden hep birkaç adım öne taşıyor. Bizim için teknoloji, lojistik operasyonlarımız sırasında trafiği ve verileri işlemek ve yönetmek konusunda büyük avantajlar sağlıyor. Bu bilinçle, Akca Lojistik olarak tedarik zinciri ve lojistik alanında dönüşümün öncüsü olmak ve teknolojik ihtiyaçlarımızı karşılamak amacıyla Akca Teknoloji’yi kurduk. Markamız ile lojistik sektörüne özel yazılım geliştirme ve uygulama hizmetleri veriyoruz. Burada geliştirdiğimiz yazılımsal ve donanımsal çözümler hem kendi operasyonlarımızda hem de iş ortaklarımızın faaliyetlerinde verimliliği artırıyor, zamandan ve maliyetten tasarruf sağlıyor ve müşteri memnuniyetini yükseltiyor. Her sektörden müşterimizin ihtiyaçlarına özel çözümler sunarken güçlü IT altyapımızdan faydalanıyoruz. Tüm lojistik süreci uçtan uca takip ediyor ve izliyoruz.

Bir lojistik süreç baştan sona başarılı bir şekilde nasıl yönetiliyor ve lojistik yönetimi hakkında nasıl bir strateji izliyorsunuz?

Lojistik yönetiminin başından itibaren, tedarikçiler, taşıyıcılar ve depo yönetimimizle doğru iletişim kurmak ve iş birliği yapmak bizim için çok önemli. Gerçek zamanlı izleme ve veri analizi yaparak süreçlerdeki zayıf noktalara müdahale etmek, verimliliği artırarak maliyetleri düşürmek de en önem verdiğimiz konulardan. Optimizasyon stratejileriyle depolama, taşıma ve dağıtım süreçlerinde zaman ve kaynak tasarrufu sağlıyoruz. Tedarik zinciri boyunca olası riskleri değerlendiriyor ve acil durum planları geliştiriyoruz. Süreçlerin optimizasyonunu yenilikçi çözümler ve teknolojileri benimseyerek yapıyoruz. Ayrıca, süreçteki tüm adımları kendi imkanlarınızla tamamlamaya çalıştığınızda verimlilik ve kalite anlamında bazı problemler yaşayabilirsiniz. Bu sebeple, zincirin doğru halkalarında, doğru tedarikçi yönetimi de operasyonel başarı hususunda kritik rol oynuyor.

Tedarik zinciri yönetiminde hangi zorluklarla karşılaşıyorsunuz ve bu zorlukları nasıl çözüyorsunuz?

Tedarik zincirinin her aşamasında talep dalgalanmalarına maruz kalınabiliyor, yanlış talep tahminleri, aşırı stok veya stok yetersizliği gibi sorunlar yaşanabiliyor. Bu sorunları aşmak için gelişmiş analitik ve tahmin araçları kullanıyoruz. Geçmiş satışları, piyasa eğilimlerini ve iş ortaklarımızın davranışlarını analiz ederek talep tahminlerimizi daha isabetli hale getiriyoruz. Envanter seviyelerini iyileştirmek de bizim için çok önemli. Akca Lojistik olarak, gerçek zamanlı yönetim sistemleri kullanarak envanterimizi sürekli izliyor ve optimize ediyoruz. Trafik, hava koşulları, yasal düzenlemeler ve taşıma maliyetlerindeki dalgalanmalara karşı ileri teknolojiye dayalı rota optimizasyonu yazılımları ve gerçek zamanlı takip sistemleri kullanıyoruz.

Dijitalleşme, otomasyon ve yapay zekâ gibi teknolojik trendlerin sektör üzerindeki potansiyel etkilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Dijitalleşmenin, lojistik süreçlerini daha şeffaf, izlenebilir ve verimli hale getirdiği, operasyonel verimliliği artırdığı ve siparişlerin durumunu anlık takip imkânı sunduğu çok net. Enerji verimli otomasyon sistemleri, lojistik operasyonlarının çevresel etkilerini azaltmakta da büyük rol oynuyor.

Yapay zekâ ise talep tahmininden rota optimizasyonuna kadar birçok alanda lojistik operasyonlarındaha doğru ve etkili yönetilmesine olanak sağlıyor. Akca Lojistik olarak biz de işlerimizi etkin bir şekilde yönetmek için teknolojiyi süreçlerimizin merkezine yerleştirdik. Güçlü bir IT altyapımız var. Depolama ve nakliye süreçlerimizi en üst düzeyde izlenebilir hale getirmiş durumdayız. Tüm depolarımızda gelişmiş yazılımlar olan WMS (Depo Yönetim Sistemi) ve TMS (Nakliye Yönetim Sistemi) kullanıyoruz. Anlık veri akışlarıyla müşterilerimizi depo ve nakliye süreçlerinde her adımda bilgilendiriyoruz.

Müşteri geri bildirimlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye genelinde yaklaşık 350 bin metrekare kapalı alanda, 30'un üzerinde lokasyonda faaliyet gösteriyoruz. Hizmet verdiğimiz tüm bu noktalarda, iş ortaklarımızın memnuniyetini sürekli olarak değerlendiriyor ve süreçlerimizi bu geri bildirimlere göre iyileştirmeye çalışıyoruz. Anketler, telefon görüşmeleri, e-posta iletişimleri, web sitesi formları ve sosyal medya platformları gibi araçları aktif olarak kullanarak geri bildirimleri alıyoruz. Ayrıca düzenli olarak yapılan anketler ve müşteri memnuniyeti araştırmalarıyla ya da operasyon ekiplerimizin doğrudan müşterilerle iletişime geçmesiyle geri bildirimleri anında değerlendiriyoruz. Bu sağlıklı iletişim sürecini, 2 bini aşkın çalışanımıza ve güçlü dijital altyapımıza borçluyuz.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.