Logo’dan tüm yönleriyle bordro hesaplama

Maaş bordrolarının hazırlanması ve takip edilmesi, kanunlara uygun olarak yapılır; bu nedenle İnsan Kaynakları süreçlerinde önemli bir iş kalemi olarak ele alınmalıdır.

Logo’dan tüm yönleriyle bordro hesaplama
kobiaktuel
kobiaktuel
06 Ekim 2021 Çarşamba 00:51

İşverenin işçiye ödemesi gereken ücret borcunu ödediğinin kanıtı olan bordro hem işveren hem de işçi için güvence niteliği taşıyor. Resmi evrak niteliği taşıması nedeniyle 4857 sayılı İş Kanunu 37. maddesine göre her ay hatasız bir şekilde düzenlenmesi ve işçiyle paylaşılması kritik önem taşıyor.

Maaş bordrosunun eksik veya hatalı olması Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda ve İş Kanununda belirtildiği üzere idari para cezaları uygulanmasına neden olabiliyor ve para cezası miktarı durum bazında süreye bağlı olarak değişebiliyor. Bu cezalar ile karşılaşmamak için yıllık izinlerin, ödeme türlerinin detaylıca gösterilmesi, mesai saatleri alanlarının doldurulması, AGİ dahil gelir vergisinin gösterilmesi ve teknolojiden belirli oranda yararlanılması gerekiyor.

Ücret bordrosunda bulunması gerekenler

Ücret bordrosunda bulunması gereken bilgiler Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, Türk Ticaret Kanunu, Vergi Usul Kanunu ve İş Kanunu ile belirleniyor. Bu bilgiler şöyle sıralanıyor: İşverenin adı, soyadı, unvanı ve adresi, merkezi, Mersis No (Mersis numarası olmayanlar Ticaret Sicil numarasını yazmalı), iş yerinin SGK sicil numarası, bordronun ilişkin olduğu ay, yıl, sigortalının adı ve soyadı, sigortalının Sosyal Güvenlik Sicil Numarası (T.C. kimlik numarası), ücret ödenen gün sayısı (normal çalışma, hafta tatili, bayram, genel tatil varsa yıllık izin ayrı ayrı), sigortalının brüt ücreti (aylık, haftalık, gündelik veya saat/ parça başı ücreti), hafta tatili, varsa fazla mesai ücreti, varsa bayram ve genel tatil ücretleri (ayrı ayrı ve çalışılırsa ilave ödemeli), sigorta işçi primi kesintisi, işsizlik sigortası primi kesintisi, indirimler (sakatlık, şahıs sigorta primi, doğum ve askerlik borçlanmaları), gelir vergisi tutarı, damga vergisi tutarı ile avans, nafaka, ayni yardım, icra kesintileri gibi bilgiler, kesintiler toplamı (sigorta ve işsizlik primi, gelir vergisi, damga vergisi, avans, nafaka, icra gibi), ödenen net ücret tutarı, ödemenin tarihi, ücretin alındığına dair sigortalının imzası.

Bordro nasıl hesaplanır?

Bordro hesaplama işçi ve işverenden yapılacak olan kesintiler doğrultusunda yapılıyor.

İşçiden yapılacak kesintiler

  • SSK primi işçinin payı = Brüt ücret x %14
  • İşsizlik sigortası işçinin payı = Brüt ücret x %1
  • Gelir vergisinin matrahı = Brüt ücret – (SSK işçi payı + işsizlik sigorta işçi payı)
  • Gelir vergisi miktarı = Gelir vergisi matrahı x %15
  • Damga vergisi miktarı = Brüt ücret x 0,00759
  • Kesintilerin toplamı = İşçi payı + işsizlik sigortası işçi payı + Gelir vergisi + Damga vergisi
  • Net ücret = Brüt ücret – Kesintiler toplamı

İşverenden yapılacak kesintiler

  • SSK Primi işveren payı = Brüt ücret x %15,5 (%5 indirim teşviki ile)
  • İşsizlik sigortası işveren payı= Brüt ücret x %2

Logo güvencesiyle bordrolama

Logo, bordrolama hizmetleri için üç ayrı teknolojiyle geliştirdiği çözümler sunuyor; Masaüstü yazılımı Logo Bordro Plus, web tabanlı yazılım Logo j-HR ve SaaS (bulut) çözümü Logo payroll. Sunulan bu çözümler bordro işlemlerinin hızlı ve hatasız gerçekleştirmelerini sağlıyor. Her ölçekteki işletmelerin kullanabildiği bordro çözümleri, Zaman İzli Kayıtlar özelliği ile geçmişe dönük raporlama yapabilmeyi de mümkün kılıyor. Bordro Yönetimi modülüyle her türlü özlük bilgisi ve tahakkuk işlemleri kolay ve hatasız bir şekilde yapılabiliyor. Tablolama Aracı ile tüm puantaj bilgileri hızla işlenip sisteme aktarılabiliyor, çalışanların tüm zam oranları hesaplanabiliyor.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.