Horoz Lojistik e-ticaret platformunu hayata geçiriyor

Yurt içi komple taşıma, depolama ve dağıtım, e-ticaret lojistiği, mikro ve e-ihracat, uluslararası kara yolu ve demir yolu taşımacılığı hizmetleri sunan Horoz Lojistik; aynı zamanda Türkiye’nin her yerinde kurulumlu mobilya teslimatı ve beyaz eşya gibi hacimli ürünleri içeren sektörler için yeni nesil çözümler sağlıyor.

Horoz Lojistik e-ticaret platformunu hayata geçiriyor
kobiaktuel
kobiaktuel
06 Mart 2021 Cumartesi 00:02

Şirketin, tamamı teknolojiye ve otomasyona dayanan küçük hacimli ürünlere yönelik bir e-ticaret depolama yatırımı da var.

Horoz Şirketler Grubu; ana faaliyet konusu olan lojistik hizmetler alanında, uluslararası ortaklığı bulunan Horoz Bolloré Logistics ve Horoz Lojistik Kargo Hizmetleri olarak iki büyük şirketiyle faaliyet gösteriyor. Horoz Lojistik; yurt içi komple taşıma, depolama ve dağıtım, e-ticaret lojistiği, mikro ve e-ihracat, e-ticaret depoculuğu,mobilya montaj ve satış sonrası hizmetler uluslararası kara yolu ve demir yolu taşımacılığı hizmetleri sunuyor.Horoz lojistik ise deniz yolu ve hava yolu forwarding hizmetleri, konteyner dahili taşımacılığı ve proje kargo taşımacılığı alanlarında müşterilerine hizmet veriyor. Bunların yanı sıra 2020 yılında Horoz Lojistik’in, DSV Türkiye ile biri yurt içi komple taşıma alanında, diğeri mikro ve e-ihracat tarafında olmak üzere önemli iki büyük iş birliği anlaşması gerçekleştirdiğini açıklayan Horoz Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Taner Horoz; yurt içi komple taşıma iş birliği anlaşması ile DSV Türkiye ve Horoz Lojistik’in güçlü alanlarını birleştirerek YIKT faaliyetinde pazar paylarını artırmak üzere ortak yatırım ve pazarlama faaliyetleri gerçekleştirdiklerini belirtiyor. Horoz, “Mikro ve e-ihracat iş birliği anlaşmasıyla da Türkiye’deki üreticiler için; ürünlerini ister geleneksel ticaret isterlerse e-ticaret kanalıyla satmış olsunlar, önce Avrupa sonra da diğer coğrafyalarda vergileri ödenmiş bir şekilde tüketicinin evine kadar uzanan tüm lojistik süreçlerini kapsayan bir hizmet zinciri sağlanıyor. Bu hizmet sadece tüketici teslimatları ile sınırlı olmayıp Türkiye’den yurt dışına küçük miktarlarda satış yapan firmaların B2B teslimatlarını da kapsayacak. Bu sebeple özellikle KOBİ’ler açısından bu proje büyük avantaj sağlıyor” diyor.

Dijitalleşmeye yönelik yatırımlar

Horoz Lojistik olarak, dijitalleşme çalışmalarımız kapsamında, e-ticaret sektörünün gelişimini etkileyecek en önemli faktörlerden birinin lojistik altyapısı olduğunu bilerek, fark yaratacak yatırımlara odaklandıklarını dile getiren Horoz; Türkiye’nin her yerinde kurulumlu mobilya teslimatı ve beyaz eşya gibi hacimli ürünleri içeren sektörler için yeni nesil çözümler ürettiklerini ifade ediyor. Şimdi de tamamı teknolojiye ve otomasyona dayanan küçük hacimli ürünlere yönelik bir e-ticaret depolama yatırımını hayata geçirdikleri bilgisini veren Horoz; sözlerini şöyle sürdürüyor: “E-ticaret sektörünün lojistik ihtiyaçlarına yönelik teknoloji tabanlı, hıza dayalı, sipariş, stok, dağıtım, iade, depolama, çağrı merkezi yönetimine odaklı çözümler geliştirmek gerekiyor. KOBİ’leri, büyük pazar yerlerini, üreticileri, tüketicileri, finansal çözümleri, lojistik fonksiyonlarını içine alacak kadar geniş bir spektruma sahip teknoloji platformlarına ihtiyaç var. Bu amaçla 2020’nin son çeyreğinde bu iki kanala yönelik yatırım kararı aldık. Bir tarafta teknoloji ve otomasyona dayanan bir depo yatırımını devreye alırken, diğer tarafta da ‘plug and play’ veya ‘bağlan ve çalış’ diye adlandırılan bir e-ticaret platformunun yatırımına başladık.”

Mobilya montaj ve satış sonrası hizmetleri yaygınlaştıracak

Horoz Lojistik olarak, yeni iş süreçlerini, yeni normal beklentilerini karşılayacak şekilde hızla hayata geçirdiklerini ifade eden Horoz; Marmara ve Ege bölgesinde yoğunlukla başladıkları mobilya montaj ve satış sonrası hizmetleri 2021 yılında tüm Türkiye’yi kapsayacak şekilde yaygınlaştırdıklarını anlatıyor. Mobilya depolama, dağıtım, montaj ve satış sonrası hizmetler süreçlerine el atarak, bu alanda hızlı yatırımlar ile 47 ilde aktif atölye ve hizmet noktaları oluşturduklarını dile getiren Horoz, sözlerini şöyle tamamlıyor: “Tüketicilerin hangi kanaldan satın aldığına bakmaksızın ürün kurulum hizmeti sunulmaya başlandı; iadelerin ve hasarların önlenmesi için yerinde onarım imkanları geliştirildi. Oluşturulan bayi ortak depoları ile üretici ve satıcılar için uçtan uca hizmet sunuyor, süreçlerimizde robotik uygulamaları etkin kullanıyor, 2021 yılı içinde bu hizmeti 81 ilde yaygınlaştırma amacıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz.”

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.