Kariyer Seçimi


Pelin VARDARLIER

Pelin VARDARLIER

Okunma 09 Ağustos 2020, 00:30

Meslek seçimi, kişinin en çok zorlandığı ve hayatını etkileyen önemli bir unsurdur. Mesleki kariyer koçluğu ise bireylerin kariyer planları yapmalarını, kişisel farkındalıklarını artırarak iş yaşamı boyunca başarılı olmalarını sağlar.

İnsanlar hayatlarının büyük bir kısmını çalışarak geçirdiğinden, iş onlar için yaşamsal bir faktördür. Bu nedenle kariyer seçimlerini iyi yapmaları gerekir. Sevdiği mesleği yapan kişinin iş tatmini ve performansı yüksek olacağı için kişileri doğru mesleklere yönlendirmek gerekir. Çalışan her birey, yaşamını planlayabilmek için mesleğinde ve kariyerindeki ilerleme olanaklarını iyi anlamalıdır.

Kariyer Koçluğunun Önemi

Kariyer, kişinin mesleğine başlamadan önce veya mesleğe başladığı zaman içerisinde ilgili tüm rolleri kapsayan bir süreçtir. Kariyer koçluğu, kişiye yeteneklerini, becerilerini, değerlerini ve ilgili alanlarını tanıma fırsatı sağlar. Böylelikle kişi meslek seçimlerinde daha bilinçli karar vermiş olur. Kariyer, iş yaşamının erken dönemlerinden başlayarak kişinin hayatı boyunca devam eden bir süreçtir. Bu süreçte kişi, içinde bulunduğu yoğun çalışmadan dolayı kariyerine yönelik gelişimini değerlendirme fırsatı bulamayabilir. Bu nedenle çalıştığı meslekte mutsuzluk yaşayabilir. Kendisini daha mutlu hissedebilmesi ve iş tatminini artırabilmesi için ilerleyebileceği ve kendisini geliştirebileceği alanlarda çalışması gerekir. Kariyer fırsatları çalıştığı işletme içerisinde olabileceği gibi, işletme dışında da hedef belirlediği noktalarda bu olanaklardan faydalanabilmelidir. Mesleki kariyer koçluğu, bireylerin kariyer planları yapmalarını, kişisel farkındalıklarını artırarak iş yaşamı boyunca başarılı olmalarını sağlar. Meslek araştırması yaparak kişi kendisi için en uygun mesleği seçtiğinde ve çalıştığı işte mutlu olduğu zaman çalışan bağlılığı, performansı ve verimliliği de artar.

Mesleki Kariyer Koçluğu Sürecindeki 7 Basamak

-Birinci Basamak: Mesleki kariyer koçluğu sürecinde, ilk basamak olarak kişi öncelikle kariyer hedefine odaklanmalıdır. Mesleki açıdan kendini geliştireceğini düşündüğü alanları ve konuları tespit etmelidir.

-İkinci Basamak: Kariyer hedefini belirledikten sonra, bu hedefe ulaşmasındaki engellerin neler olabileceğini düşünmesi gerekir. Kariyer engellerini belirledikten sonra, bu engelleri ortadan kaldırmak için aksiyon planları geliştirmesi ve uygulaması gerekir.

-Üçüncü Basamak: Kariyer olanakları ile ilgili işletme içi veya dışı alternatifleri düşünmesi gerekir.

-Dördüncü Basamak: Kişinin kendi yeteneklerini, değerlerini ve potansiyelini keşfetmesi gerekir.

-Beşinci Basamak: Kişi hayal ettiği ve ulaşmak istediği nokta doğrultusunda ideal kariyerini tanımlamalıdır.

-Altıcı Basamak: Hedeflediği ve hayal ettiği kariyerine ulaşmak için planlarını ve stratejilerini kesinleştirmelidir.

-Yedinci Basamak: Kariyerine yönelik yaptığı tüm faaliyetler sonucunda kişi hayalindeki işi yapabilir.

Mesleki Koçluğun Amacı

Mesleki kariyer koçluğunun amacı; kişinin hedefleri ve yetenekleri doğrultusunda mesleki kariyerine yönelik planlamanın yapılmasında, kişinin kariyer gelişimi ve yönetimi sürecine destek vermektir. Kişinin hedefine yönelik kendini geliştirmesi ve yetiştirmesi gereken alanlar belirlenir. Doğru yapılan kariyer planlaması sonucunda, iş hayatında üretken insanların bulunduğu işletmeler daha başarılı olacaktır.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
İsmail Cem Acar - 4 yıl önce
Kariyer hedefinde işletme içi pozisyonlar göz önünde tutulacaksa işletmenin yapısı, kapasitesi ve gelecekteki yapısı da iyi değerlendirilmelidir.