'KOBİ'lerin Dijital Dönüşüm Yolculuklarını Kolaylaştırıyoruz'

İşletmelere bulut ve yazılım çözümleri sunan COMPAREX Turkey, yeni yatırımlarıyla faaliyetlerini geliştirmeye devam ediyor. COMPAREX Turkey C

'KOBİ'lerin Dijital Dönüşüm Yolculuklarını Kolaylaştırıyoruz'
07 Ağustos 2018 Salı 03:32

İşletmelere bulut ve yazılım çözümleri sunan COMPAREX Turkey, yeni yatırımlarıyla faaliyetlerini geliştirmeye devam ediyor. COMPAREX Turkey CEO’su Irmak Pakdemir; sundukları çözümleri, sektörle ilgili öngörülerini ve önümüzdeki üç yıl için hedeflerini paylaşıyor.

Kendinizden, eğitim ve kariyer geçmişinizden kısaca bahseder misiniz? COMPAREX Turkey’e ne zaman katıldınız?

2016 yılından bu yana COMPAREX Turkey CEO’su olarak görev yapıyorum. İş tecrübem 2000’li yılların başına uzanıyor. Okul yıllarımda yazılım ürünlerinin satışı ve pazarlamasıyla ilgili stajımı tamamladım. Eğitim hayatım tamamlandığında hem dil hem iş alanında küresel tecrübe kazanmak için Amerika’da üç yıl kaldım. Dataserv, ülkeye döndüğümde aile şirketi olmasının da etkisiyle Türkiye’de sektöre döndüğüm kurumdur. Satış pozisyonu iş tanımıyla başlayan görevim, Dataserv büyüdükçe Genel Müdürlüğe yükseldi. Avrupa’nın en büyük bulut ve yazılım şirketlerinden COMPAREX AG 2016 yılında Dataserv’in büyük hissesini satın alınca ben de bu yeni oluşumun CEO’su olarak görev başına geçtim.

COMPAREX Turkey olarak, kurumlara hangi çözüm ve hizmetleri sunuyorsunuz?

COMPAREX Turkey bir yazılım ve bulut danışmanlık şirketi. Bu alanda 35 ayrı ülkede hizmet veren küresel devlerden COMPAREX çatısı altında çalışıyoruz ve bu sayede geniş bir çözüm portföyünde hizmet sunuyoruz. Yazılım lisanslama danışmanlığının yanı sıra, bulut teknolojileri ve bulut güvenliği de faaliyetlerimizin önemli bir kısmını oluşturuyor. Bu noktada danışmanlığını yaptığımız bulut çözümlerinin üstüne kendi katma değerimizi ekleyerek farklılaşıyoruz. Şirketlerin buluttan en yüksek faydayı elde edebilmeleri için, bulut güvenliği ve bulut otomasyon çözümlerini uçtan uca entegre bir paket olarak sunuyoruz. Dünyada lider bulut ve yazılım markalarının Türkiye pazarındaki güvenilir iş ortağıyız. Müşterilerimizin dijital dönüşüm yolculuklarını lisanslama, açık kaynaklı çözümler, danışmanlık ve otomasyon çözümlerimizle destekliyoruz.

"İş süreçlerini bulut üzerine taşıyan şirketler, bulutun getirdiği otomasyon kabiliyetiyle verimlilik sağlayıp maliyet tasarrufu elde ediyor, müşterilerine daha iyi hizmet sunarak satışlarını arttırıyor ve sahip olduğu insan kaynağını evrak uğraşı yerine daha nitelikli işlere kanalize ediyor. COMPAREX Turkey gibi alanında uzman bir çözüm ortağının, başarısı kanıtlanmış çözümlerle yapacağı entegrasyon, KOBİ’lerin dijital dönüşümünü zahmetsiz ve makul hale getiriyor."


KOBİ’lere yönelik çözümleriniz varsa anlatır mısınız? Bunların KOBİ’ler için avantajları neler?

KOBİ’leri büyük ölçekli kuruluşlardan farklı kılan en önemli ayrıştırıcı, dijital dönüşüm ya da bulut çözümlerini yönetecek, bu işe odaklı çalışacak uzmanlara ya da örneğin bir siber güvenlik uzmanına ayıracak bütçeye çoğu zaman sahip olmamaları. Bu nedenle, KOBİ’lerin verimliliklerini arttırabilmeleri için bulut ihtiyacını dış kaynak modeliyle çözmeleri kritik önem taşıyor. COMPAREX Turkey olarak KOBİ’lerin ihtiyacını Bulut Sistemleri ve Yönetilen Hizmetler başlıkları altında karşılıyoruz. Microsoft Azure gibi güçlü bir bulut platformunu müşterilerimizin kullanımına açıyoruz. Portföyümüzde, KOBİ’lerin ihtiyaçlarına ve iş yaptıkları sektöre özel geliştirilen pek çok çözüm bulunuyor. KOBİ’lerle bir proje geliştirirken, onların ihtiyaçlarına en uygun çözümleri, makul ödeme modelleriyle sunmaya özen gösteriyoruz.

Bulut çözümlerinin şirketler için önemi konusunda neler söylemek istersiniz? Bu çözümlerden en verimli şekilde nasıl faydalanılabilir?

Bulut sayesinde şirketler daha verimli, daha hızlı hale geliyor ve pek çok süreçte maliyetleri azalıyor. Büyüme hedefleri olan bir şirketin, özellikle KOBİ’lerin en çok ihtiyaç duyduğu bu üç ana madde, bulut çözümlerini işletmeler için vazgeçilmez hale getiriyor. Ancak bulut geçişinde bu çıktıları alabilmek için, hedefleri ve mevcut durumu doğru belirlemek, güvenilir ve alanında uzman bir çözüm ortağıyla çalışmak ve doğru çözümlere yatırım yaparak uçtan uca entegre bir sistem kurmak gerekiyor.

Dijital dönüşümle birlikte, yapay zekâ ve teknolojideki diğer gelişmeler iş yapış biçimlerini nasıl etkiliyor?

Yapay zekâ bugünün hedef kitlesinde önemli rol oynuyor. Şirketlerin, özellikle teknoloji tarafında fark yaratmak istiyorlarsa, bu kavramları içine alan projeleri hayata geçirmeleri gerekiyor. Y kuşağıyla birlikte bugün iş hayatında varlığı hızla artan Z kuşağı çalışanlar, arttırılmış gerçeklikten yapay zekâya kadar tüm teknolojilere büyük ilgi duyuyor ve iş süreçlerinde bu teknolojilerden faydalanmak istiyor. Diğer değinilmesi gereken teknoloji ise Blockchain. Bu kavram bir zamanlar Bitcoin’in altındaki teknoloji olarak sınırlansa da gerçekte olan bundan çok daha fazlası. Bu teknoloji yakın gelecekte adından sıkça söz ettirecek. İki veya daha fazla taraf arasında, herhangi bir denetçi ya da aracıya gerek kalmaksızın işlem yapılabilmesi, güven unsuruna ve güvenlik kavramına yaklaşımı değiştirecek.

Sunduğunuz çözümleri hayata geçirirken nasıl bir strateji izliyorsunuz? Öncelikleriniz neler oluyor?

Bulut çözümlerimizle şirketlerin dijital dönüşümlerini destekliyor, onların gerçek anlamda bir iş ortağı olarak çalışıyoruz. Şirketlerin mevcut durumunu belirliyor ve dönüşüme dair en doğru hedefleri belirlemeleri için danışmanlık veriyoruz. Ardından, geniş çözüm portföyümüzde onların bu hedeflerine ulaşmalarını mümkün kılacak ürünleri, uçtan uca entegre bir çözüm paketi olarak hazırlıyor ve uygulamaya alıyoruz. Sıkça değişen regülasyonlar karşısında şirketlerin yasal mevzuatlara her zaman tam uyumlu olmalarını sağlıyoruz. Yazılım lisanslamada ise önceliğimiz yine müşterimizin hedeflerine ulaşması. Bunun için ilk adımda kurumun mevcut yapıda kullandığı yazılım portföyünü analiz ederek, raporlamasını gerçekleştiriyoruz. İhtiyaç duyulan süreçlerde iyileştirme sağlayabilecek çözümlere ilişkin net tavsiyeler veriyoruz. Burada COMPAREX’in küresel bilgi birikiminden ve en iyi uygulama örneklerinden faydalanıyoruz.

Lisans yönetimi hizmetlerinizden de biraz bahseder misiniz? Bu hizmetlerinizin şirketler için önemi ve avantajları neler?

Sunduğumuz COMPAREX Softcare markalı çözümümüzle kurumların yazılım ihtiyaçlarını tüm süreçleriyle birlikte tek bir elden yöneterek süreçlerini kolaylaştırmada bir çeşit devrim yaptığımızı söyleyebilirim. Farklı ihtiyaçlar için alanında öncü üreticilerden tedarik ettiğimiz lisansları, global olarak tanımlanmış marjlar ve SLA’ler ile kurumlara sunuyoruz. Böylelikle tekliflerin gidip-gelmesinden ötürü oluşan zaman kaybı ve kaynak israfını önlüyoruz.

Bilişim teknolojileri sektöründe, önümüzdeki süreçte ne gibi gelişmeler bekleniyor? Sektörün geleceğiyle ilgili öngörüleriniz neler?

“Sektörün yarınında bulut var” demek mümkün. Biz uzun zamandır bulut bilişimi konuşuyoruz, ancak KOBİ’lerin buluta geçişi daha yeni başlıyor ve Türkiye’de işletmelerin yüzde 99’a yakını KOBİ’lerden oluşuyor. Bilişim sektörü, bulut eksenli aksiyonlar almaya devam edecektir. Öte yandan 5G ile yeni bir iletişim çağına girecek olmamız, nesnelerin internetini (IoT) esas alan uygulamalar, yapay zekâ, Blockchain, mobil cihazlara yönelik çözümler ve dijital pazarlama 2018 ve ötesinde sıkça konuşacağımız başlıklar arasında yer alıyor.

Dijital dönüşüme yatırım yapmanın özellikle KOBİ’ler için önemi konusunda neler söylemek istersiniz? Büyük yatırımlar için bütçesi olmayan KOBİ’ler dijital dönüşüm için öncelikle neler yapabilirler?

Nakit akışı KOBİ’ler için çoğunlukla bir sıkıntı olduğundan, bu ölçekteki işletmelerin ilk yatırım maliyeti olmayan ya da asgari düzeyde olan, aylık ödemelerle sahip olabilecekleri çözümlere yönelmeleri gerekiyor. Bulut bilişim tam olarak bunu sağlıyor. İş süreçlerini bulut üzerine taşıyan şirketler, bulutun getirdiği otomasyon kabiliyetiyle verimlilik sağlayıp maliyet tasarrufu elde ediyor, müşterilerine daha iyi hizmet sunarak satışlarını arttırıyor ve sahip olduğu insan kaynağını evrak uğraşı yerine daha nitelikli işlere kanalize ediyor. COMPAREX Turkey gibi alanında uzman bir çözüm ortağının, başarısı kanıtlanmış çözümlerle yapacağı entegrasyon, KOBİ’lerin dijital dönüşümünü zahmetsiz ve makul hale getiriyor.

Siber saldırılar bugün şirketler için önemli bir tehdit oluşturuyor. Bu konuda şirketler ne gibi önlemler almalılar, nelere dikkat etmeliler?

Bulut teknolojisi ilk dönemlerine oranla siber güvenlikte çok aşama kaydetti. Buna karşın hiçbir dijital platformun tek başına yüzde 100 korumaya sahip olduğunu söylemek mümkün değil. Artık tek bir güvenlik yazılımı kurup, saldırılardan emin olmayı bekleyemezsiniz. Yaptığınız işin ölçeğine ve çeşidine göre belirli ürün ve hizmetlerden oluşan, uçtan uca entegre çalışan ve gedik barındırmayan bir savunma hattı inşa etmek gerekiyor. Şirketler çoğu zaman uzman siber güvenlikçiler istihdam edemedikleri için güvenlik konusunda uzman ve zengin portföye sahip bir çözüm ortağına güveniyor.

"Önümüzdeki dönemde iş odağımız bulut üzerinde yoğunlaşmaya devam edecek. Özel, genel ve hibrit bulut çözümlerimiz üzerindeki faaliyetler, 2020’ye gelindiğinde işimizin yüzde 90’ını oluşturacak. Sektörel olarak baktığımızda ise, teknoloji işi yapan KOBİ’lerin ardından sanayi, tarım ve perakende gibi diğer sektörlerde gücümüzü arttırmak için gerekli yatırımları yapacağız. Bağlı bulunduğumuz COMPAREX AG’nin de benzer hedefleri bulunuyor. Grup şirketimiz, üç yıl içinde bulut gelirlerini iki katına çıkararak 2 milyar dolara yükseltmeyi hedefliyor."


COMPAREX Turkey olarak 2018 yılının ilk yarısında nasıl bir performans sergilediniz? 2018 yılı sonuna kadarki beklenti ve hedeflerinizi, yeni projelerinizi paylaşır mısınız? Yeni yatırımlarınız olacak mı?

COMPAREX Turkey olarak 2018-2020 arasını kapsayan uzanan üç yıllık bir plan hazırladık. Bu planın ilk aşaması sayılabilecek 2018’in ilk yarısını başarıyla tamamladık. Belirlediğimiz hedefleri 12’den vurduk. Önümüzdeki dönemde iş odağımız bulut üzerinde yoğunlaşmaya devam edecek. Özel, genel ve hibrit bulut çözümlerimiz üzerindeki faaliyetler, 2020’ye gelindiğinde işimizin yüzde 90’ını oluşturacak. Sektörel olarak baktığımızda ise, teknoloji işi yapan KOBİ’lerin ardından sanayi, tarım ve perakende gibi diğer sektörlerde gücümüzü arttırmak için gerekli yatırımları yapacağız. Bağlı bulunduğumuz COMPAREX AG’nin de benzer hedefleri bulunuyor. Grup şirketimiz, üç yıl içinde bulut gelirlerini iki katına çıkararak 2 milyar dolara yükseltmeyi hedefliyor.

İş dünyasında başarının sırrı sizce nedir?

İşim gereği dünyanın birçok yerini gezme, farklı kültürlerde iş yapış biçimlerini görme fırsatı buldum. Çok çalışmak ve işine yatırım yapmak gibi klişelerin yanı sıra, fikri mülkiyetin özellikle KOBİ ağırlıklı Türkiye gibi ekonomilerde son derece önemli olduğunu gözlemledim. Bizde bu kültür yeni yeni yerleşiyor. KOBİ’ler henüz fikir sermayelerine yeterli önemi vermiyor, bu fikir sermayesinin büyümesi için gerekli yatırımları yapmaktan kaçınıyor. Oysa dünyaya baktığımızda bugün belki milyar dolar değerine ulaşan “unicorn” girişimlerin hepsi, birkaç kişilik ekiplerle, küçük bir ofiste yola çıktılar. İyi bir vizyon etrafına toplanarak, doğru stratejileri belirleyip hayata geçirdiler, yetenekli insanları işe almak için bütçelerini ayarladılar ve büyümelerini sağlayacak yazılımlara yatırım yapmaktan çekinmediler. Bizim çok yetenekli, parlak fikirlere sahip bir nüfusumuz var. Kurumlar küresel düşünüp, tüketicilerin ihtiyacını gözeten çözümler üretebilir ve bunu bir fikri mülkiyete, bir markaya dönüştürebilirlerse başarılı olmamaları için hiçbir sebep yok.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.