ESET'ten Bankacılık ve Ödeme Sistemleri Koruması
Paranıza virüs bulaşmasın! Bu durumu göz önünde bulunduran ESET, ürünlerinde online bankacılık

Paranıza virüs bulaşmasın!
Bu durumu göz önünde bulunduran ESET, ürünlerinde online bankacılık ve alışveriş işlemlerine yönelik ekstra bir güvenlik katmanı sunuyor. ‘Bankacılık ve Ödeme Sistemleri Koruması’, parasal transferlerin güvenli ortamda yapılmasını sağlıyor.
Dünyanın en büyük bilgi güvenliği şirketleri arasında yer alan ESET’in güvenlik programları, dijital sistemleri hedef alan virüs, truva atı, solucan, rootkit, botnet, şifre-fidye programları, oltalama tekniklerigibi kötü amaçlı yazılımlara karşı yeni teknolojiler ve geliştirilmiş algılama metotlarıyla mücadele ediyor.
Bankacılık ve Ödeme Sistemleri Koruması
ESET güvenlik ürünleri, kullanıcılarını her türlü dijital tehdide karşı farklı seviyelerde çok katmanlı bir yaklaşımla koruyor. Son yıllarda siber suçluların artan şekilde bankacılık ve finans bilgileri ile işlemleri hedef alan zararlı yazılımlara odaklandığını belirleyen ESET, bu tarz saldırıları engellemeye yönelik yeni bir modül geliştirdi. ESET’in 9’uncu versiyon ürünleriyle birlikte geliştirilen ve şimdiki 10’uncu versiyon ürünlerinde de yer alan bu modül, “Bankacılık ve Ödeme Sistemleri Koruması” olarak tanımlandı.
Bu özellik, kullanıcılar internet bankacılığı için ilgili sayfayı ziyaret ettiklerinde doğru sayfayı algılıyor ve finansal işlemlerin güvenli ortamda yapıldığını doğruluyor. Online bankacılık ve ödeme-alışveriş siteleri tarayıcıya giriliyor ve otomatik algılamaya izin veren dinamik URL veri tabanı ile karşılaştırılıyor. Böylece ilgili sitenin sahte olup olmadığı sorgulanıyor. Bankacılık ve Ödeme Sistemleri Koruması ayrıca keylogger yani klavye okuyucusu tarzı zararlı yazılımlardan da koruyor.
Güvenlik kaygısı e-ticaret yapmayı engelliyor
ESET Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu’ya göre ‘İnternet bankacılığı ve online alışveriş, hem dünyada hem de ülkemizde büyümekle birlikte, finansal işlem yapabilecek yetişkin kullanıcıların en az %30’u güvenlik kaygısı nedeniyle parasal online işlemlerden uzak duruyor’.Akkoyunlu, sözlerini şöyle sürdürdü: ”Kullanıcıların kaygıları ve siber suçluların tehditleri ışığında tasarlanıp geliştirilen ‘Bankacılık ve Ödeme Sistemleri Koruması’, finansal işlemler ya da para transferleri yapılırken, en gelişmiş seviyede güvenlik sağlamaya odaklanıyor. Bu özellik,kullanıcılardaki güvenlik kaygılarını gidererek, internetin sağladığı özgürlüğü kullanabilmelerini hedefliyor. ESET bunu, 30 yıllık global tecrübe ve dünya çapına yayılmış milyonlarca kullanıcıya hizmet vermenin birikimiyle yapıyor.”
‘Bankacılık ve Ödeme Sistemleri Koruması’; ESET Internet Security, ESET Smart Security Premium ve ESET Multi-Device ününlerinde yer alıyor.
Hackerlar açık sever!
ESET, kullanıcılarını ‘Bankacılık ve Ödeme Sistemleri Koruması’nın yanı sıra pek çok başka yenilikçi teknoloji ile de koruyor. Bunların arasında yer alan Botnet Koruması, zararlı trafiği bloke eden güçlü bir algılama modeline sahip. Bilgisayarın uzaktan ele geçirilmesinden ve kötü amaçlı kullanılmasından koruyor. ESET güvenlik yazılımlarının öne çıkan bir başka özelliği olan Exploit Blocker yani İstismar Önleyici ise internet tarayıcısı, PDF okuyucusu, e-posta uygulamaları ya da Microsoft Office bileşenleri gibi sıklıkla istismara uğrayan uygulamalara yönelik saldırılarda kullanıcıyı koruyor. İstismar Önleyici, sistem açıklarından kaynaklanan herhangi şüpheli bir davranış karşısında koruma süreçlerini devamlı uyanık tutuyor.
600 milyon düşmana karşı savaşıyor
“Dijital dünyada düşman sayısı hızla artıyor“ tespitini yapan ESET Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Alev akkoyunlu, sanal dünyada zararlı yazılım sayısının 600 milyon adeti geçtiğini söyledi. “Korunmak şart ve korunmak mümkün!“ diyen Akkoyunlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu 600 milyon yazılım ve onların arkasındaki siber suçluların %60’ı doğrudan veya dolaylı olarak paramızı hedef alıyor. Bu kadar çok düşmanla, tek başınıza başa çıkamazsınız. Bu nedenle ESET olarak yaratıcı stratejiler, yenilikçi teknolojiler ve dünyanın farklı ülkelerine yayılmış 11 araştırma merkeziyle, kötü amaçlı yazılımlara karşı önlem almaya çalışıyoruz. Doğru yolda olduğumuzu, kısa süre önce gerçekleşen ve tarihin en büyük siber saldırılarından biri olarak kayıtlara geçen ‘WannaCry’ saldırısı gösterdi.”
Mayıs ayında tarihin en büyük fidye saldırısı gerçekleşti
Tam olarak 12 Mayıs 2017 tarihinde global düzeyde tarihin en büyük fidye yazılımı saldırısı gerçekleşti. Dünyada 150’ye yakın ülke ve 200 bine yakın sistem “WannaCry“ adlı zararlı yazılımının saldırısına uğradı. Siber Suçlular, WannaCry’ı kullanarak, bilgisayarlardaki verileri şifreleyip, verilerin şifresini çözme karşılığında 300 ila 600 dolar arasında fidye talep ettiler.
ESET, WannaCry saldırısı karşısında iyi sınav verdi
“Güncel ve lisanslı ESET kullanıcıları, bu saldırıya karşı koruma altında“ diyen Alev Akkoyunlu, ESET’in tüm dünyayı etkileyen WannaCry saldırısı karşısında iyi sınav verdiğini söyledi. Akkoyunlu şu bilgileri paylaştı: ”ESET’in erken uyarı sistemi ESET LiveGrid® verilerine göre, ESET yazılımlarının kurulu bulunduğu 14 bin'den fazla kullanıcının cihazına 66 bin WannaCry saldırı denemesi yapıldı ve saldırıların tamamı püskürtüldü. 30 binin üzerinden saldırı Rusya’daki bilgisayarları hedefledi. Bunu 8 bine yakın saldırı ile Ukrayna ve Tayvan’daki sistemler izledi.“
WannaCry saldırısında en büyük hasarı, İçişleri Bakanlığı‘ndaki bine yakın bilgisayarı etkilenen Rusya aldı. Sayısal olarak daha az saldırıya maruz kalmasına karşın İngiltere, saldırılardan oldukça ağır etkilendi ve sağlık sistemi bir süre durma noktasına geldi.
Yeterince korunmuyoruz
Türkiye, diğer ülkelere göre daha az etkilenmesine karşın, saldırıya maruz kalan ülkeler açısından sayısal olarak 14’üncü sırada yer aldı. ESET Türkiye Genel Müdür Yardımcı Alev Akkoyunlu’ya göre Türkiye’nin en çok hedef olan ülkeler arasında yer almasının temel sebebi, güncel olmayan yazılımların yaygınlığı. Akkoyunlu, şu bilgiyi paylaştı: “Maalesef hem kurumsal hem de bireysel düzeyde, güncel olmayan işletim sistemi ve güvenlik yazılımı kulanımı çok yaygın. Aynı şekilde korsan yazılım kullanımı da çok fazla. Durum böyle olunca, Türkiye her tür global saldırıdan fazla etkileniyor. Bu tarz siber saldırı dalgalarında, korunmasız bilgisayarlar, bir botnetin parçası olarak birer saldırı aracına dönüşüyor. Zaten WannaCry saldırısında da bunu gözlemliyoruz. Korunmasız bireysel bilgisayarlardan botnet oluşturularak, global düzeyde kurumsal sistemler hedef alındı.“
Dijital saldırılara karşı nasıl korunmalıyız?
“Korunmazsanız doğal hedefsiniz“ tespitini yapan ESET Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu, dijital cihazları siber saldırılara karşı korumak için şu tavsiyelerde bulundu:
- Bilgisayar, telefon ve tabletlerinizde işletim sistemi güncellemeleri ve yamalarınıyüklemeyi ihmal etmeyin. (Windows, Android, Mac, IOS)
- Mutlaka güncel, proaktif ve lisanslı güvenlik yazılımı kullanın.
- Tanımadığınız kişilerden gelen e-postalardaki ekleri açmayın. Ayrıca bildiğiniz ve güvendiğiniz birinden gelen e-mail içerisinde beklemediğiniz ve talep etmemiş olduğunuz bir ek varsa mümkünse hemen açmayın. Önce sorgulayın.
- Parolalarınızı her altı ayda bir değiştirin ve ayrı hesaplarda aynı parolayı kullanmayın.
- Verilerinizi düzenli olarak yedekleyin. Ancak dikkat: Yedeklerinizi depoladığınız harici depolama aygıtlarını bilgisayarlara bağlıdurumda bırakmayın.
- Sosyal medya kanallarında, kişisel bilgilerinizi ve fotoğraflarınızı paylaşmakta cimri davranın. Bu bilgilerin kötü amaçla kullanılabileceğini göz ardı etmeyin, ayrıca internette paylaşılan hiçbir bilginin kaybolmadığını hatırlayın, hatırlatın!