İnşaat safhasının yaklaşık beş yıl olması planlan Kanal İstanbul projesi ile birlikte İstanbul Boğazı, tanker trafiğine tümüyle kapanacak. Projeyle 15 bin kişinin istihdam edilmesi bekleniyor.
Kanal İstanbul projesi, İstanbul’un Avrupa Yakası’ndan, Karadeniz'den Marmara'ya Batı İstanbul cephesinde denizden denize bir ulaşım ve taşımacılık amaçlı kanal açılması projesidir. Küçükçekmece, Avcılar, Başakşehir, Arnavutköy sınırları içinde, 37 mahallede, 373 bin hanede yaşayan ve tam 996 bin kişiyi ilgilendiren “çılgın proje”, “İstanbul'un İkinci Boğaz’ı” diye de adlandırılıyor. Kanal İstanbul projesinin inşaat safhasının yaklaşık beş yıl, asgari ekonomik ömrünün de 100 yıl olması planlanıyor. 7 karayolu köprüsü, biri köprü diğeri yer altı geçişi olmak üzere toplam iki demiryolu geçişi, iki metro geçişi projede yer alıyor. Kanal İstanbul’un toplam alanı 26 bin hektardır. Yatay mimari ile sadece dört-beş katlı binalara izin verilerek, bu alanda 500 bin kişilik nüfusuyla çift şehir kurulması da hedefleniyor. Alınan bilgilere göre çift şehir Kanal İstanbul’un her iki tarafında, 250 bin + 250 bin kişi ya da 300 bin + 200 bin kişi şeklinde inşa edilmesi bekleniyor.
Konteyner Yük Limanı İnşa Edilecek
Kanal İstanbul projesi ile hem Marmara Denizi'ne hem de Karadeniz'e konteyner yük limanı inşa edilmesi düşünülüyor. Karadeniz'e yapılacak liman 4,8 kilometre uzunluğunda olup, 1500 hektar alana lojistik merkez kurulması planlanıyor. Küçükçekmece Gölü'ne 200, Sazlıdere'ye 860 tekne kapasiteli yat limanları yapılması da gündemde. Kanal İstanbul'un üzerinden geçecek 6 köprü ile kara ve demiryolu ulaşımı sağlanacak. Yabani hayvanların geçişi için de ayrıca 6 köprü inşa edilecek. Bunlarla birlikte ana su iletim hatlarının geçişi kapsamında, 8 adet tünelli geçiş, mevcut 14 enerji nakil hattı için dört koridordan, mevcut 7 doğalgaz hattı için beş koridordan ve mevcut telekomünikasyon hatları için de üç koridordan olacak şekilde geçiş planlaması yapıldı.
Piyasayı Hareketlendirmesi Bekleniyor
Kanal İstanbul projesinin uzunluğu 45 kilometre; genişliği yüzeyde 145-150 metre, tabanda ise yaklaşık 125 metre olacak. Suyun derinliğinin 25 metre olması bekleniyor. Kanal İstanbul projesi ile birlikte İstanbul Boğazı, tanker trafiğine tümüyle kapanacak. Bu projeyle, İstanbul'da iki yeni yarımada, yeni bir de ada oluşacak. Projenin demiryolları ve üçüncü havalimanı ile de bağlantısı sağlanacak. Dünyanın en büyük projelerinden biri olan Kanal İstanbul projesi ile 15 bin kişinin istihdam edilmesi bekleniyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, “2025'te Kanal İstanbul'dan deniz araçlarının geçmeye başlayacağı Kanal İstanbul projesi, aynı zamanda bir şehircilik projesidir. İstanbul'un marka değerini yükseltecek olan bir projedir” değerlendirmesinde bulundu. Projenin doğrudan kamu transfer harcaması şekliyle değil de, ‘yap – işlet – devret’ yöntemiyle, konsorsiyum aracılığıyla gerçekleştirilmesi planlanacağından, proje ülke ekonomisine bir yük getirmeyeceği gibi, tam tersine piyasa canlılığı açısından önemli bir hareketlenme sağlayacaktır.