Ofis Çalışanları Normalleşme Sürecine Hazırlar Mı?
Pandemi, şirketleri uzaktan çalışmaya zorlarken, birçok ülkede eski çalışma düzenine geri dönüşler başladı.


Pandemi ile verilen savaş, kendi küçük dünyamızda birçok şeyi değiştirirken aynı zamanda yeni bir normalleşme sürecine de bizleri hazırlıyor. Peki, ofis çalışanlarını bu normalleşme sürecinde neler bekliyor?
Covid-19 pandemisi nedeniyle Mart ayı itibariyle birçok kurumsal şirket, kendine yeni bir çalışma düzeni yarattı. Ofisin eve taşındığı süre zarflarında, ilk etapta herkes buna uyumlanma konusunda çeşitli zorluklar yaşadı. Evdeyken sosyal iletişim ev içinde gerçekleştiği için kaygı anlamında büyük artışlar olmadı; fakat kaygının yönetici işlevi asıl bu süreçte devreye girebilir. Herkes kendini güvende hissetmek ister. Özellikle bu yer, belki de evden daha çok zamanın geçirildiği yer olan ofisiyse bu güvene daha fazla ihtiyaç duyar.
Ofis Çalışanlarının Akıllarında En Ufak Bir Soru İşareti Bile Kalmamalı
Salgın sonrası elbette her şey yerinde bırakıldığı gibi değil, ilk etapta yabancılaşmanın yaşanması çok normal. Sürekli bir adapte olma sürecinden geçildiği için ilk etapta bu tarz bir duygu durumu yaşanabilir; fakat böyle bir durumda yetkili olan kişi kimse, çalışanları adına ofis ortamında alınan tedbirler konusunda bilgilendirme yapması gerekir. Verilen değeri bu şekilde gören çalışanlar, ofisine kendini daha ait hissedecekler ve değer gördüğünü hissettikleri gibi kendi konfor alanlarını da hızlı bir şekilde yaratacaklardır.
Ofis Çalışanlarına Temizlik ve Hijyen Bilinci Aşılanmalı
Çalışan kişiler her ne kadar temizlik ve hijyen konusunda dikkatli davranacak olsalar da, masaların aralarındaki mesafelere dikkat edilmelidir. Çalışanlar arasında ortak kullanıma açık hiçbir eşya bulunmamalıdır. Bu paylaşım yapılmaması konusunda muhakkak ofis çalışanları bilgilendirilmelidir. Tüm bunlara dikkat edildikten sonra, bireysel olarak geriye uyku düzenimize dikkat etmek, her şeyin zor olacağı fikrinden uzaklaşmak kalıyor.
Ofis Hayatına Geri Dönmeden Önce Uyku Düzene Sokulmalı
Normalleşme sürecine girilmeden önce uyku düzenimizi sağlamamız gerekiyor; çünkü uyku düzenimizdeki aksaklıklar bizim günlük rutin olan işlerimize odaklanamamamıza neden oluyor. Ofis hayatına geri döndükten sonra bunu sağlamaya çalışmamız bizi zorlayabilir. Kaliteli uyku; gün içinde daha zinde olmamıza ve motivasyonumuzu üst seviyede tutmamıza yardımcı olur. Bunun için uykuya dalmadan önce sosyal medya üzerinden haberleri takip etmemek, telefonumuzu odamızın dışında tutmamız doğru olacaktır. Farkında olmadan maruz kalınan haberlerin doğru ve yanlış olarak zihnimizi meşgul etmemesine izin vermemek gerekiyor.
Kaygıyı Bizim Yönetmemiz Gerekiyor
Her şeyin zamanla güzel olacağı fikrine kendimizi alıştırmak bizlere zor gelmesin. Sosyolojik olarak zorlu bir süreç içerisindeyiz. Böyle zamanlarda motivasyonumuzu düşüren etmenleri düşünürsek, atmak zorunda olduğumuz adımlar bizlere çok zor gelir. Adaptasyon sürecinde olumsuz ve yargılayıcı düşüncelerin ortaya çıkması normaldir; ancak bunun sürekli böyle devam edeceği düşüncesinden çıkmalı, kendimize karşı biraz daha şefkatli olmalıyız. Bu süreçte hijyen ve temizlik konusunda üzerimize düşenleri yaptıktan sonra kaygının bizi ele geçirmemesine dikkat etmemiz gerekiyor. Kaygıyı yönetecek olan kişiler yine bizleriz. Böyle durumlarda eski rutine alışmanın zaman alacağı gerçeğini kendi zihnimizde normalleştirmeli ve kendimize motivasyon arttırıcı cümleleri kurmaya özen göstermeliyiz.