KİRA SÖZLEŞMELERİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Kira süresinin 1 yıl olarak belirlenmesi bazı hukuki hakların kullanılması için faydalı olacaktır.

KİRA SÖZLEŞMELERİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
02 Eylül 2024 Pazartesi 22:00


  1. KİRA SÜRESİ : Kira süresinin 1 yıl olarak belirlenmesi bazı hukuki hakların kullanılması için faydalı olacaktır.Örneğin ihtiyaç nedeniyle tahliye davası kira akdinin sonunda açılabilir.Kira süresini 5 yıl olarak belirlediğimizde bu hakkımızı ancak 5 yılın sonunda kullanabiliriz.Kiracılar da 1 yıldan uzun süreli sözleşme imzaladıklarında bu sürenin tamamı için kira bedeli ödemeyi taahhüt etmiş olurlar.Erken tahliye durumunda , kiralanan yeniden kiraya verilinceye kadar (veya makul bir süre için) tahliye etmelerine rağmen kira bedeli ödemek zorunda kalabilirler.Kiracı , kiralanana girerken önemli ve pahalı tadilatlar yapmışsa veya işin gereği olarak aynı yerde uzun süre faaliyet göstermesi gerekiyorsa ancak bu durumda uzun süreli sözleşme yapılmasını öneriyoruz.

  2. KİRANIN ÖDENME ŞEKLİ VE ZAMANI :Taraflar kiranın ödenme biçimini serbestçe belirleyebilirler.Kira her ay ödenebileceği gibi , bir senelik kira peşin olarak ta ödenebilir.Kiranın ne zaman ödeneceğinin sözleşmeye açık olarak yazılması gerekir.Örneğin her ayın en geç 5. günü akşamına kadar veya her ayın 1. günü gibi.Kira sözleşmelerine yazılan her ay peşin olarak ibaresi , o ayın ilk üç günü ödeme yapılmasını gerektirir.İşyeri kiralarının bankaya yatırılma zorunluluğu olduğundan , sözleşmeye kiranın yatırılacağı banka bilgilerinin de yazılması uygun olacaktır.İşyeri kiralarının banka harici ödenmesi , idari para cezası ödenmesine yol açacaktır.

  3. DEVİR VEYA ORTAK ALMA HAKKI : Kiracıya kiralananı devretme veya yanına ortak alma hakkı tanınmamalıdır.Kiralayan bu durumu yasaklamalı veya kendi iznine tabi tutmalıdır.

  4. KİRALANANDA YAPILAN TADİLATLAR : Kiracının , kiralananda tadilat yapması kiralayanın iznine tabi olmalıdır.Kiracı , mal sahibininin izni ile tadilat yapmışsa , kira akdinin sonunda kiralananın ne şekilde teslim olunacağı açık olarak kararlaştırılmalıdır.Örneğin kiracının dükkanı tadilat öncesi durumuyla teslimi kararlaştırılabilir.Bu durumda kiracı , yaptığı tadilatı sökmeli , dükkanı kiraladığı hali ile kiralayana teslim etmelidir.Veya sözleşmeye konulan bir madde ile kiracının tadilatlı hali ile kiralananı teslim edeceği , yaptığı tadilatı sökemeyeceği , yaptığı tadilat için bedel talep edemeyeceği kararlaştırılabilir.Bu konuda baştan uzlaşmaya varılması ve sözleşmeye madde konulması kira akdinin sonunda tartışma ve ihtilafları önleyecektir.

  5. ELEKTRİK , SU , DOĞALGAZ , APATMAN AİDATI GİBİ GİDERLER : Elektrik , su , doğalgaz gibi giderler için kiracının kendi adına abonelik tesis etmesine dikkat edilmelidir.Kiracıya kiralananın anahtarları verilmeden önce kendi adına sözleşme yapmas

  6. STOPAJ VE KİRALANANIN KULLANIMINDAN KAYNAKLANAN DİĞER VERGİLER : Stopaj ve kiralananın kullanımından kaynaklanan diğer vergilerin (örn. Çevre Temizlik Vergisi) kimin tarafından ödeneceği sözleşmede yer almalıdır.Stopaj ve diğer vergiler kiracı tarafından ödenecekse , makbuzlarının ödendikten hemen sonra kiralayana ulaştırılması şart koşulmalıdır.Zira bu vergilerin ödenmesinden kiralayan da sorumludur.İşyeri kira sözleşmelerinde kira bedeli belirlenirken net veya brüt olduğu açıkça yazılmalıdır.Eğer sadece rakam belirlenmiş net veya brüt olduğu yazılmamışsa , kanunen brüt kira olduğu kabul edilir.Bu nedenle aylık kira bedeli 1.500,00 TL (NET) şeklinde yazılıp , ayrıca stopaj ödeneceği , stopajın da kiracıya ait olduğu açık ifadelerle belirtilmelidir.

  7. KEFALET : Kira sözleşmelerinde bir veya birden fazla kefil olabilir.Kiracının yanında ödeme gücü olan kefillerinde bulunması kiralayan için ek bir güvence oluşturacaktır.Sözleşmeye kefil alınırken dikkat edilmesi gereken kefalet süresinin ve kefalet miktarının açıkça yazılmış olmasıdır.Örneğin , kefalet bir kira dönemi için geçerli olup 30.000,00 TL ile sınırlıdır şeklinde.Kefalet belli bir miktar ile sınırlanmamış ise geçersiz olacaktır.Kira akdi 1 yıl için yapılmışsa kefilin kefaleti bir yıl sonunda akit yenilenmiş olsa bile sona erecektir.Kefilin kefaletinin devamı için akdin yenilendiğinin noter kanalı ile kendisine bildirilmesi zorunludur..(Borçlar Kanunumuzun kefaletle ilgili hükmüne göre kefilin sözleşmenin üzerine  ayrıca kendi el yazısı ile …………………….TL’ya kadar müşterek ve müteselsil kefilim yazıp imzalaması gerekmektedir)

  8. DEPOZİT – GÜVENCE BEDELİ : Yeni Borçlar Kanunu ile alınacak depozit miktarı 3 aylık kira bedeli ile sınırlanmıştır.Kararlaştırılacak depozit, 3 aylık kira bedeli toplamını geçemez.Depozit para olarak kararlaştırılmışsa , kira ilişkisi bitinceye kadar çekilmemek üzere vadeli hesaba yatırılması kanun gereğidir.

  9. KİRA ARTIŞI : Yeni Borçlar Kanunu’na göre taraflar , TÜİK’in açıkladığı tüketici fiyat endeksi (TÜFE on iki aylık ortalama) oranını geçmemek üzere artış miktarını belirleyebilirler.Kanun , artış miktarını sınırlamıştır.Kira akdi yenilenir (uzar) ise beş  yıl en fazla TÜFE oranında zam yapılacaktır.Beş yıldan sonra taraflar mahkemeye başvurup yeni kira bedelinin keşif ve bilirkişi incelemesi yoluyla belirlenmesini talep edebileceklerdir.

  10. KİRA AKDİNİN SONA ERMESİ VE OTOMATİK UZAMASI : Borçlar Kanunu gereği kira sözleşmeleri , kira süresinin sona ermesi üzerine kendiliğinden sona ermez.Taraflar sessiz kalırlar ise –kira bedeli hariç – aynı şartlarla bir yıl daha (bir kira dönemi) uzamış olur.Taraflar sözleşmede belirtilen süre içinde akde devam etmeyeceklerini karşı tarafa bildirebilirler.Her sene yeni sözleşme imzalamaya gerek yoktur.Hatta her sene yeni tarihli bir sözleşme imzalanması kiraya verenin aleyhinedir.Zira Borçlar Kanunumuz 10 yıl geçtikten sonra koşulsuz olarak tahliye hakkı tanımıştır.Her yıl sözleşme yenilenirse , 10 yıllık süre yeniden başlayacaktır.

  11. Bu yazıda kira sözleşmeleri ile ilgili önemli gördüğüm noktaları sizlerle paylaştım.Uygulamada daha farklı sorunlarla karşılaşabilirsiniz.Her zaman söylediğim gibi, bir hukukçudan yardım almanız sorunların büyümesini önleyecektir.


Herkesin bol kazançlı , huzurlu bir ay geçirmesini dilerim.

Av. Seyfettin Aloğlu

av.s.aloglu@gmail.com

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
İSMAİL - 2 yıl önce
KİRACIMLA İKİ YILLIK KİRA SÖZLEŞMESİ YAPTIM. 2021 EKİM AYINDA SÖZLEŞMENİN SÜRESİ DOLDU. YENİDEN SÖZLŞEM İMZALAMADIK. ŞİMDİ EVİ SATIAŞ ÇIKARTTIM. EVİ ALACAK KİŞİLERE EVDEN ÇIKMAM DİYOR. ALACAK KİŞİDE TEDİRGİN OLUP EVİ ALMAKTAN VAZGEÇİYOR. SİZCE NASIL BİR YOL İZLEMELİYİM. TEŞEKÜR EDERİM.
Misafir Avatar
XIIF - 2 yıl önce @İSMAİL
Aynı sorunu yaşamaktayız. 5 yıllık sözleşme yaptık 5 yıl sonra çıkacağını umarak tahliye taahhütnamesi vs. de yapmadık. ki verdiğimiz yıllarda böyle bir şeyin gerekli olduğunu bilmiyorduk şimdi kiracım 5 yıl daha oturacağım elinizden geleni ardınıza koymayın diyor. Bu durumlara acilen kanuni çözümler üretilmeli. kiracı ve ev sahibi kanunlarla birbirine tutuşturuluyor. kanunda çok ciddi sorunlar var. ve eskiden kiraya verenler yeni kanunlarla mağdur ediliyor.
Avatar
Osman Kalon - 5 yıl önce
Merhaba, Kiracı ile sözleşme imzaladım, parayı da sözleşmede aldım diye gösterdim ama gider ayak kiracı bana parayı diğer gün yatıracağını söyledi. Bende ayıp olmasın diye tamam dedim ancak para falan göndermedi ve EVE TAŞINMADI da. Ben evin anahtarını değiştirirsem bu benim için problem olur mu?
Avatar
Fatih - 2 yıl önce
Hocam merhaba, ben kira sözleşmemi 8 ay önce yaptım. Artış oranı olarak ev sahibi tüfe falan değil de %15 olarak yazdı. Şimdi ben arttırımı %15 olarak yaparsam, oda hayır tüfe olarak artışı yap derse benim ne yapmam lazım ? Ben %15 de ısrar edersem hukuki olarak bana bir yaptırım uygulanır mı? Kira sözleşmem 5 yıllık.
Avatar
Gamze - 2 yıl önce
Merhaba iki yıldır kiracimiz olan şahıs bir yıl sonra kesin çıksin istiyoruz bunu bu yılki sozlesmemize nasıl ekleyebiliriz acaba
Avatar
Hulya - 5 yıl önce
subat ayi kira baslangici olan kiraci zamli kirayi ne zaman vermeye başlar.konturat 1 sene yine subat ayinda zamli vermesi gerekmezmi lutfen aydinlatirmisiniz
Misafir Avatar
Seyfettin ALOĞLU - 5 yıl önce @Hulya
@hulya Şubat ayında zamlı kira ödenmek zorundadır
Avatar
Mehmet özkan - 4 yıl önce
5 yıllık iş yeri kiracısı var 5 yıl dolunca kira bedeli düşük kaldı emsal alınarak artış yapılıyor mu sözleşmem yıllık yapılıyor
Avatar
Erkan - 4 yıl önce
Merhabalar. Dükkanını iki ortaklı bir sirkete kiraya vereceğim. Kira kontratında şirket kaşesi ile ortakların ikisinede mi imza artırmam gerekli. Yada şahsın kendine mi imza attirmali ve yanlızca şahsa mi kiralamalıyım.
Avatar
Mazlum - 5 yıl önce
Dükkanımızı kiraya verdik dükkan babamın üstüne babam 75 yaşında kiracımız 10 yıllık sözleşme yapmış imzalatmış 1 yıl oldu ben kiracımı çıkartmak istiyorum ne yapmam gerekir
Misafir Avatar
Seyfettin ALOĞLU - 5 yıl önce @Mazlum
@Mazlum Borçlar kanunumuzda tahliye sebepleri sınırlı olarak sayılmıştır Burada ayrıntılı olarak açıklama imkanı olmadığından bir avukattan yardım alabilirsiniz