Bireyi bilgiye bağlayan Web 1.0 ile insanları birbirine bağlayan Web 2.0’dan sonra Web 3.0 ile beraber yerlerin, nesnelerin ve insanların birbirine bağlandığı görülmektedir. Neal Stephenson, sanal gerçeklik ortamlarındaki gerçeğe yakınlığı tasvir ettiği 1992 bilimkurgu romanı Snow Crash’te ilk defa “metaverse” terimini ortaya atmıştır. Peki, bu metaverse çılgınlığı hayatı nasıl etkileyecek?
Dünya hızlı bir biçimde merkeziyetsiz bir yapıya dönüşürken, bireyin fiziksel dünya deneyimlerini de kullanarak, sanal ve fiziksel alanların harmanlandığı, insanların birbirleriyle bağlantı kuracakları, kendisine bir dünya yaratabileceği, dijital olan birçok platform ve aracın birleşerek oluşturduğu sanal kalıcı bir evren olan metaverse, günümüzün internetinin halefi olarak da tanımlanabilir. Dijital ve gerçek dünyanın yakınsaması ile bireyin benliğini en iyi şekilde ifade etmesine izin veren bir dünya inşa edilerek, avatar adı verilen kendini temsil eden bir karakteri olmasını da mümkün kılacaktır. Bu avatarlar ise tamamen bireyin istediği görünüme ve kişilik özelliklerine sahip olacaktır. Kripto cüzdanlar sayesinde, bireyler sanal varlıklarını, mallarını, markalı dijital kıyafetlerini farklı evrenlere de taşımaları ve bunların üzerinde hak iddia etmeleri mümkün olacaktır.
Markalar için zaruri hale gelecek
Müşteriler, kullanmayı tercih ettiği markaları fiziksel ya da dijital kanallardan ulaşarak, sanal ve fiziksel arasında akışkan bir bağlantı oluşmasına sebep olmuşlardır. Markalar, mevcut durumu kendilerine önemli bir fırsat olarak değerlendirerek, müşterilerinin fiziksel ve sanal deneyimlerini ilişkilendirerek yeni ürün hatları oluşturabilirler. Tüm markalar için, tıpkı internet gibi metaverse de bir zaruri hale gelecektir.
Yatırımlar 1 milyar 500 milyon dolar seviyesine ulaştı
Yapılan araştırmalar, yalnızca Çin'de, bin 300’den fazla şirketin, metaverse ile ilgili ticari marka kurmak için başvuruda bulunduklarını göstermektedir. 2021 yılının son çeyreğinde yapılan metaverse yatırımlarının 1 milyar 500 milyon dolar seviyesinde olduğu tahmin edilmektedir. Metaverse arsalarının satıldığı OVR platformunun açıkladığı verilere göre ise en fazla arsa alımı yapanlar ise Türklerdir. Hindistan'daki İlk Metaverse düğünü yapmaya karar veren çift, Harry Potter temalı bir düğünle evlenmeyi planlamaktadır. 6 Şubat 2022'de yapılacak düğünde, gelinin rahmetli babasının bir avatarı da dahil olmak üzere beş bin misafirin katılacağı tahmin edilmektedir. Louis Vuitton, Gucci, Nike gibi markalar, oyuncular için görünümler oluşturmak üzere Roblox, Fortnite gibi video oyun platformlarıyla ortaklık kurarak, dijital giyilebilir cihazları satın alan, çevrimiçi olarak bu oyunları oynayan ve küresel boyutta insanlarla bağlantı kuran kullanıcılarda aidiyet duygusu oluşturmaktadırlar. Dijital giyim hatları, markalara fanteziyi etkinleştirme ve fiziksel dünyada taklit edilmesi zor tasarımlar yaratma fırsatı verirken, fiziksel gardırobun dijital gardıroplara dönüşmesi, moda sektörünün en önemli sorunlardan biri olan karbon ve su ayak izi bağlamında da büyük bir öneme sahiptir.
İş dünyasını etkileyecek
Bu dönüşümün, iş dünyası bağlamında da vurucu etkilerin varlığından bahsetmek zaruridir. Çalışma koşulları ve çalışan memnuniyeti üzerinde tartışılmasız olumlu etkisi olacak, her büyüklükteki firmanın, eşit şartlarda arzu edilen bir çalışan deneyimi yaratabileceği bir çalışma ortamı, çok düşük maliyetlerle mümkün olabilecektir. Diğer yandan, ortak çalışma ortamlarının ve avatarların oluşturulmasına yönelik birtakım kurallara ya da politikalara ihtiyaç duyulacağı açıktır.
Barındırdığı tüm fırsatları ve tehditleriyle berabermetaverse küresel boyutta her bir bireyi, işletmeyi, sektörü ve hükümetleri etkileyecektir. Etkin ve etkili stratejiler ile politikalar, kurallar ve düzenlemelergerekecektir.