Salgının sonuna geldiğimize dair algıyla üçüncü dünya savaşının başlamasından korkulan zaman arasındaki bir noktada, Goblin Modu Oxford Sözlüğü’ne göre, halk oylamasıyla 2022 yılının kelimesi olarak seçildi. 2021 yılında aşı yılın kelimesi olarak seçilmişti. Oylamaya katılan 340 binden fazla kişiden yüzde 93’ü “Goblin Modu” kelimesini seçti. İlk olarak 2009 yılında kullanılan terim son zamanlarda sosyal medyada viral hale geldi.
Goblin modu, sosyal medyada sergilenip giderek ulaşılamaz hale gelen estetik standartlara ve sürdürülemez yaşam tarzlarına, beklentilere ve sosyal normlara isyan eden bireylerin ruh halini yansıtmaktadır. Yakın zamanda goblin moduyla ilgili tweet'i viral olan, kendini "gerçek hayattaki goblin" olarak tanımlayan Dave McNamee, “bir goblin nasıl göründüğünü niye umursasın ya da görünümünüönemsesin” değerlendirmesini yaparken, bu durumun kalıcı bir kimlik olmadığını da vurgulamıştır. Diğer bir deyişle, katı uygun davranış kalıpları, tanımlı güzellik algıları, kışkırtılmış ahlaki bakış açılarına bir inkar vurgusudur.
Yeşil meyve sularının detoksetkisine, kişisel gelişim planlarına,çevrim içi yaşam koçlarına, avatarlarımızın sosyal medyadaki durdurulamaz yükselişine taze kesilmiş sebzelerle dolu bozulmamış buzdolaplarına, organik kahvaltılara veayrıntılı cilt bakımı rutinlerine bir cevap niteliğindedir. Makarnayı tencereden yemek, geğirmek, konforu herşeyinönünde tutmak, dışarıya ekmek almaya pijama ile gitmek, kanalı değiştirmeye ve yataktan kalkmaya üşendiği için tüm günü bilmediği dizileri izlemek,youtube ve sosyal medyanın deliklerinde bütün gece gezinip diğerlerini gözetlemek, kanepesinin rahatlığından asla vazgeçmeyip, duş almayı ertelemek yani tamamen estetik eksikliği ile kurgulanmaktadır. Goblin modu bir yönüyle de tembellik konforunu yüceltmektedir.
Bireyin kendini iyileştirmeye çalışmasının bir nevi zıttı olarak da konumlandırılabilir. Sosyal medyada binlerce kez izlenen biri, "Vücudum son kullanma tarihi olan bir çöp tenekesi ve sağlıklı şeyler için zamanım yok" derken, bir diğeri "akıl sağlığıma zar zor tutunmayı ve korkunç bencil seçimler yapmayı ve sağlıksız alışkanlıkları seviyorum" diyerek goblin modunu tasvir etmektedir.
Hatta bir noktada, Goblin modu Maslow’un ihtiyaçlar Hiyerarşisi piramidinin hızla alt seviyelerine doğru güdülenme tercihini oluşturmaktadır. Artık kendini gerçekleştirme, saygınlık ya da sosyal güdüler değil yalnızca fizyolojik ve güvenlik güdüleri temel alan bir birey tutumu şekillenmektedir. İd’in merkez olduğu süper egonun mevzu dahi edilmediği bir durum şekillenmektedir.
Özellikle salgın döneminde insanların evlerine ve kendilerine olan abartılı ilgilerini hicvetmek için dekullanılmıştır. Ekmek yapan, evinin duvarlarını boyayan, yapboz yapan, esenlik peşinde koşan, öz bakım becerileri ile üreten tüketici yetkinlikleri iddiaları kışkırtılmış insanların bu hallerine bir isyan niteliğindedir. Küresel salgın, ev karantinaları ile birlikte, normları takip etmek için sosyal baskının noksanlığını yaratarak, alışkanlıkların kaybolmasına sebep olmuştur.
En derindeki temel eğilimlerimizin kucaklandığı bu bakış açısı yıkıcı olmadığı müddetçe yeni normal kurgusunda yer alacak gibi görünmektedir. Kimseyi etkilemeye güdülenmedikleri savıyla prim yapan trend önderleri belki de diğerleri için yeni bir ilham kaynağı ve öykünme modeli olacaklardır.