Temassız ekonomi 2022’de ön plana çıkacak

Temassız ekonomi yepyeni bir dijital ekonomi yaratıyor. Dünyanın en yaygın melek yatırımcı ağlarından Keiretsu Forum Türkiye Genel Müdürü Duygu Eren, hızla büyüyen girişimcilik ekosisteminde, melek yatırımcılığın ve startupların 2022 yılında daha iyi anlaşılacağını, ekosistemin çok daha hızlı büyüyeceğini ve temassız ekonominin 2022’de ön plana çıkacağını açıklıyor.

Temassız ekonomi 2022’de ön plana çıkacak
kobiaktuel
kobiaktuel
06 Şubat 2022 Pazar 13:33

Girişimcilik ekosistemi hızla büyümeye devam ediyor. 2020 üçüncü çeyrekte bütün ekosistemde toplam 116 milyon dolarlık, 2021’de ise 1.28 milyar dolarlık yatırımın yapıldığını belirten Keiretsu Forum Türkiye Genel Müdürü Duygu Eren, “Ekosistem 2022’de daha da hızlı büyüyecek. Türkiye'de melek yatırımcılık daha yeni bir konu. Daha 15 yılı bile dolmadığı için önemi yeni yeni anlaşılıyor. Girişimci ile melek yatırımcısı arasındaki sinerji de çok önemli; fakat çok kısa bir süre sonra melek yatırımcılık ve startuplar daha da iyi anlaşılacak ve ekosistem de çok daha hızlı büyüyecek. Girişimcilik yepyeni bir dijital ekonomiye doğru yol alıyor. Bunu fark edenler ekosisteme çoktan geldiler, yatırım yapmaya başladılar ve hatta yatırımcılığı öğrendiler. Son birkaç senedir çokça duyduğumuz exitlerin arkasında melek yatırımcılar var. Exitler çok hızlı olmuyor, 7 yıl ve üzerinde oluyor. Keiretsu Forum Türkiye tarafında ise son exitimiz iki, diğeri dört yılda gerçekleşti. O sebeple bunu erken fark edenler, neredeyse 10 yıldır bu işlerin içindeler” diyor.

Problemlere çözüm getiren her girişim ilgi çekecek

Pandemiyle birlikte tüm dünyanın da değiştiğinin altını çizen Eren, “Tarım ve tarım teknolojileri, genetiği oynanmamış organizma, küçük alanlarda tarım yapabilmek, susuz, gübresiz tarım teknolojileri gibi konular 2021’de çok ön plana çıktı. Bununla beraber, pandemi döneminde insanların psikolojisi bozuldu. O bozulan psikolojileri toparlamak da yine insana kaldı. Şu anda bir psikolog ihtiyacınızı bile yüz yüze gideremezken, psikolojik danışmanlık, iyi yaşam ve spora kadar birçok hizmeti online alabiliyorsunuz. O yüzden bu konuların 2022’de daha da ön plana çıkacağına inanıyorum ve bizim de bu tarz yatırımlarımız var. İnsana dokunan her şey ilgi çekecek; çünkü bu noktada insan hayatı, insan sağlığı, eğitim, beslenme konuları şu anda hem Türkiye’nin hem de dünyanın en önemli konularından. Bununla beraber küresel iklim değişikliği, karbon salınımı gibi gündemler var ve bununla ilgili çalışan startuplar da mevcut” ifadelerinde bulunuyor.

Sağlık, yapay zekâ, otomotiv teknolojileri yine ön planda olacak

Öte yandan pandemiyle birlikte artık bir şirketin teknolojiden kopuk olmasının, işlerini yapamayacağı anlamına geldiğini kaydeden Eren, “Pandemi bugün bitse dahi yeni pandemiler ortaya çıkabilir ve sağlık en önemli konu. O yüzden sağlık teknolojileri, diğer taraftan otomotiv teknolojileri, yapay zekâ, yapay zekânın içerisindeki makine öğrenimi ve eğitim teknolojileri çok çok farklı olacak” diyor. Eren, bu konuların çok daha fazla konuşulacağını, tartışılacağını ve bu noktadaki startupların görüleceğini sözlerine ekliyor.

Startup yatırımları ve çıkışları artacak

Keiretsu Forum Türkiye olarak, 2021’de 20 girişime yatırım yaptıklarını aktaran Eren, “2022 yılında startup yatırımları ve çıkışları daha artacak. Biz bugünden birkaç sene sonrasında daha da ön plana çıkacak sektörlere yatırım yapıyoruz ve bugünden o sektörleri görebiliyoruz. Üyelerimiz veya bizimle iş birliği yapan kurumlar bizimle beraber onları görüyor, isterlerse yatırım yapıyor ve isterlerse onlarla çalışabiliyorlar. Gelecek dediğimiz şey çok farklı geliyor” diyor. Eren, “Artık bir KOBİ’nin, herhangi bir alanda çalışan birinin veya hiçbir şey olmasa bile bir bankada hesabı olan bir kişinin de bilmesi ve hâkim olması gereken yepyeni bir dünya var. Her şey dijitalleşiyor ve teknoloji olmazsa olmaz gündemiz haline geliyor” diyerek sözlerini tamamlıyor.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.